Roe-Wade kararının ABD Yüksek Mahkemesi tarafından bozulması ve birkaç eyaletin kürtajı yasadışı hale getiren "tetikleyici" yasaları derhal yürürlüğe koymasının ardından, Fransa'da anayasada "kürtaja saygıyı güvence altına almak" isteyen yasa önerildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin Ulusal Meclis'teki grup başkanı Aurore Berge, cumartesi günü bir Fransız radyosuna konuştu ve kürtajın Fransa'nın radikal sağcı Ulusal Birlik partisindeki "şiddetli karşıtlarına" karşı koymak için tasarıyı sunduğunu söyledi.
Kamu radyosu France Inter'e konuşan Berge, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararını "dünyanın dört bir yanındaki kadınlar için felaket" olarak nitelendirdi:
Mevcut yasaların yarın tersine dönmemesi için Fransa'da şimdiden adımlar atmalıyız.
"Kadın hakları hâlâ kırılgan ve düzenli sorgulanıyor" ifadesini kullanan Berge, "Yasayı değiştirdiğimiz gibi anayasayı değiştirmeyiz" diye de ekledi.
AFP'nin haberine göre, tasarıda "hiç kimsenin hamileliği isteyerek sonlandırma hakkından mahrum bırakılamayacağı" şartı koşuluyor.
Başbakan Elisabeth Borne ve diğer liderler, ABD'de emsal olan 1973 tarihli Roe-Wade kararından iki yıl sonra kürtajın yasallaştığı Fransa'da anayasal önlem alınmasını desteklediklerini ifade etti.
Borne, Twitter'da "Tüm kadınlar için, insan hakları için bu kazanımı değiştirilemez hale getirmeliyiz" diye yazdı:
Parlamento bu metin üzerinde ezici bir çoğunlukla birleşebilmeli.
Bu ay partisi parlamento çoğunluğunu kaybeden Cumhurbaşkanı Macron, ABD Yüksek Mahkemesi'nin bozma kararını halihazırda kınadı. Macron'un merkez koalisyonu Ensemble sol ittifak NUPES'le birlikte Fransa'nın anayasasındaki kürtaj haklarını sağlamlaştıracak çoğunluğu oluşturabilse de, tasarının destekçileri diğer parlamento gruplarını da onlara katılmaya çağırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bununla birlikte, cuma günü milyonlarca Amerikalının üreme sağlığıyla ilgili riskli durumlara sokulmasının ardından, birçok siyasi rakip dahi aynı yolun takibini talep etmek için ses çıkaracak gibi görünmedi.
Ulusal Birlik geleneksel olarak kürtaja karşı çıkarken partinin şimdiki lideri Marine Le Pen, Fransa'daki statükoyu desteklemekte. FranceInfo'ya konuşan bir parti sözcüsü, Le Pen'in mevcut kürtaj yasalarını asla tartışma konusu yapmadığını söyledi.
Diğer sağcı siyasiler önerilen yasayı, dikkatleri ülkenin iç sorunlarından uzaklaştırma girişimi olarak tanımladı.
AFP'nin haberine göre, Fransa'da bir hamileliği sonlandırmak için öngörülen yasal süre son yasama meclisinde 12 haftadan 14 haftaya uzatıldı; 2018 ve 2019'daysa muhalif milletvekilleri anayasayı kürtaj hakkını içermek üzere değiştirmeye çalışsa da başarısız oldu.
AFP, "Anayasanın değiştirilmesi için Ulusal Meclis ve Senato'nun aynı metni kabul etmesinin ardından parlamentoda beşte üç çoğunluğun sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı:
Diğer seçenek ise referandum.
Cumhurbaşkanı Macron, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararının ardından cuma günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda, kürtajı "tüm kadınlar için temel bir hak" olarak nitelendirdi.
Macron, tweet'inde "Bu korunmalı" diye ekledi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent