Restoran çalışanlarına kabaysanız hakkınızda bilinmesi gereken her şey ortaya çıkıyor

Kaba veya nahoş davranmadan önce hepimizin Garson Kuralını hatırlamasında fayda var

(Reuters)

Görünen o ki çalışanlara "kötü" davrandığı gerekçesiyle New York'taki Balthazar isimli restorandan kovulduğu iddia edilen James Corden, buranın sahibinden "bolca özür dilemiş". Fakat konuyu tamamen kapatmadan önce bir an için duralım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evet, (Corden henüz kamuoyu önünde konuşmadığı için tüm bu iddianın dayandığı) restoran sahibi, o zamandan beri "ikinci şanslara inandığını" söylüyor ama bu özel meselenin aslı ne olursa olsun, daha genel olarak insan davranışları hakkında neler öğrenebileceğimize bakmaya değer.

Ne zaman asabileşirsek ya da çabuk sinirlenirsek, özür dilemek hepimiz için doğru olacaktır. Ve diğer müşterilerin kabalıklarına şahit olduğumuzda da bir kişinin nahoş davranışlarının olası nedenlerini göz ardı etmemeliyiz: Belki de o kişi kötü bir gün geçirmiştir, belki de bu olaylardan önce kötü bir haber duymuştur ve kendini iyi hissetmiyordur. Belki de kaba davranan kişi daha sonra eve gidip davranışlarından dolayı kendini suçlamıştır, uzun uzun düşünüp uykusuz bir gece geçirmiş, pişmanlık duyup her zaman #KibarOlmaya yemin etmiştir. Ya da belki de tam tersine, kaba davrananları bu kadar kolay affetmemeliyiz.

Terbiyesiz veya nahoş davranmadan önce hepimizin Garson Kuralını hatırlamasında fayda var. Basit bir felsefe bu, bir deyiş (ve Google'da aratırsanız, yazar Dave Barry'den Raytheon CEO'su William H. Swanson'a kadar çok sayıda kaynağa atfedildiğini göreceksiniz). Basit ama önemli bir kural. Benim ve genel kabalığa karşı duran meslektaşlarımın deneyim sonucu edindiği bir kural bu, bir yaşam biçimi.

Bu kural şöyle: İnsanların; temizlikçiler, garsonlar, kapıcılar, resepsiyon görevlileri, teslimat şoförleri gibi kendilerine hizmet eden kişilere nasıl davrandıklarına çok dikkat etmeliyiz. Bu size onların ne tür bir insan olduğu hakkında çok şey söyler.


Bu konuda sadece benim sözüme güvenmeyin. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir klinik psikologla, kendilerinden "aşağı" gördükleri kişilere kötü davrananlardan neler öğrenebileceğimizi konuştum.

Klinik psikolog, "Bu, insanları meta olarak gören ve benliği merkeze alan bir kültürün yansıması" dedi.

Üstünlük ve güç duygusunu kuvvetlendiren bir insanlıktan çıkma gerçekleşiyor. Hizmet sektöründe çalışan diğer kişilerin görünmezliği, kendilerine bu kadar çok şey sunan birinin onları ağırlamak için ne kadar emek harcadığını "görmemelerine" yol açabiliyor.

Onlar için karşılarındakinin bir kişi, bir insan olması bir şeyi değiştirmiyor. Onları klima ünitesini gördükleri gibi görüp kendilerini serin tutmak için etkili şekilde çalışmasını bekliyorlar. Bu durum muhtemelen empati kurma ya da kendine hizmet eden, alışveriş ilişkileri dışında iletişim kurma becerisi üzerinde önemli bir etkiye sahip.

Eğer "amacınıza" hizmet etmiyorsanız, değersiz ya da görünmez olursunuz ve bu şekilde muamele görürsünüz.

Swanson'ın bir keresinde söylediği gibi, "duruma bağlı değerler sistemine" sahip insanlara karşı gözünüzü açık tutmalısınız. Swanson, "etkileşimde bulunduğu kişinin pozisyonuna göre cazibesini açıp kapatabilen" kişilere hepimizin dikkat etmesi gerektiğini söylemişti. Psikologlara göre bu, değer sistemlerimiz genellikle davranışlarımızla ortaya çıktığı ve ne tür seçimler yaptığımızı etkilediği için önemli olabilir.

Dolayısıyla, bir insanı gerçek anlamda tanımak söz konusu olduğunda, bu tür patlamalara dikkat etmemiz ve eğer bu patlamalar olursa o kişiyle ve tabii ki kendimizle de ilgili hayati sorular sormamız iyi olacaktır.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU