Yalnızca 6 hafta görev yapan Liz Truss, vergi mükelleflerinin parasından her yıl 115 bin sterlin alabilecek

10 Numara'da yalnızca 45 gün tutunabilen Truss, ülkenin en kısa süre görev yapan başbakanı olarak kendisini tarih kitaplarına yazdırdı

(AP)

Liz Truss, tarihteki en kısa süreli Britanya başbakanlığı görevini yapmış olmasına rağmen, vergi mükelleflerinden yıllık 115 bin sterline (yaklaşık 2,4 milyon TL) kadar talepte bulunabilecek.

Birleşik Krallık'ın görev süresi sona eren Muhafazakar lideri, parayı kamu yaşamında halen aktif eski başbakanlara yardım etmek amacıyla getirilen Kamu Görevi Maliyetleri Ödeneğinden (PDCA) talep edebilecek. Devlet yönergelerine göre, ödemeler yalnızca "kamu görevlerini yerine getirmeye devam etmenin gerçek maliyetini karşılamak için" yapılıyor.

Ödenek 1990'da Margaret Thatcher'ın istifasını takiben düzenlenmiş ve ertesi yıl martta halefi John Major tarafından duyurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski başbakanlar, "kamusal yaşamdaki özel konumlarından" kaynaklanan ofis ve sekreterlik maliyetlerini karşılamaya yönelik planın başlangıcından bu yana milyonları geri talep etti.

Dünkü istifasının ardından Truss, ödenek planı aracılığıyla para talep etme hakkına sahip hayattaki diğer altı eski başbakana katılacak. Bu da vergi mükellefine potansiyel olarak toplam 800 bin sterlinden (16,650 milyon TL) yüksek bir maliyet anlamına geliyor.

Zaten kayda değer bu miktarın yanı sıra, talep sahipleri personel emeklilik maliyetlerine katkıda bulunmak için PCDA'nın yüzde 10'uyla sınırlı bir emeklilik ödeneği de talep edebiliyorlar.
 

Görev süresi en kısa olan BK başbakanları
The Independent için Statista tarafından oluşturulan bu grafik, Birleşik Krallık'ın en kısa süre görev yapan başbakanlarını gösteriyor (Statista/The Independent)​​​​​​​


Başlangıçta milletvekillerinin ofisleri için personel ödeneğiyle uyumlu olacak şekilde ayarlanan PCDA sınırı, mevcut haliyle 115 bin sterlin olarak belirlenmiş durumda ve 2011’den beri bu şekilde devam ediyor. Öte yandan, söz konusu sınır görevdeki başbakan tarafından her yıl gözden geçiriliyor.

10 Numara'da (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi) yalnızca 45 gün tutunabilen Truss, ülkenin en kısa süre görev yapan başbakanı olarak kendisini tarih kitaplarına yazdırdı.

Perşembe öğleden sonra Downing Sokağı'ndaki konuşmasında kararını açıklayan Truss, gelecek hafta içinde tamamlanacak bir liderlik seçimi daha olacağını doğruladı.

1922 Komitesi başkanı Sör Graham Brady perşembe sabahı, Truss istifasını Kral III. Charles'a sunmadan önce başbakanı ziyaret etmişti.

Haberlerde, Muhafazakar milletvekillerinin gelecek hafta yılın üçüncü başbakanını nasıl seçeceklerine ilişkin yönergelerin bu öğleden sonra açıklanacağı öne sürülüyor.

Truss'un liderlik rakibi Rishi Sunak, eski Başbakan Boris Johnson ve Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt, görevden ayrılan Muhafazakar Parti liderinin yerini alacağı iddia edilen isimler arasında yer alıyor.

The Independent, Truss'ın artık partisinin güvenini elinde tutamayacağının ortaya çıktığı bu haftadan beri genel seçim için kampanya yürütüyor.

Çağrılarımız dün, Muhafazakar Parti'nin artık ülkeyi yönetme yetkisine sahip olmadığını gösterdiğini söyleyerek acil bir ulusal oylama çağrısında bulunan İşçi Partisi lideri Sör Keir Starmer tarafından tekrarlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU