Sancar: Hedefimiz 6'lı masayı rahatlatmak, ona pas atmak, ondan bir şey beklemek değildir

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Türkiye’de demokratikleşmenin ve barışın yolunu açacak bir programla ortaya çıkmış bir adayın ilk turda kazanması en ideal durumdur" diye konuştu

Fotoğraf: HDP

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı arayışına yönelik “Biz bu iktidardan kurtulmak için üzerimize düşen demokratik sorumluluğun bilincinde hareket edeceğiz, ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Eski genel başkan Selahattin Demirtaş ile aralarında bir anlaşmazlık olmadığını da belirten Sancar, "Demirtaş’la bizim aramızda fikir farklılıkları olabilir; bu doğru. Fakat aramızdaki temel ayrılık cezaevi duvarlarıdır. Demirtaş’ın asıl amacının parti politikalarına destek vermek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtlayan Sancar'ın açıklamalarının bir kısmı şöyle:

Muhalefette, 6'lı masa ile Emek ve Özgürlük İttifakı olmak üzere iki güç odağı oluştu. İktidar değişimi için gereken matematiğe bakınca muhalefetin birlikte hareket etmesi gerektiği görülüyor. İttifakınızın 6'lı masayla ilişkisi var mı? Tutum belgesi ile Cumhurbaşkanı adayını müzakere etmek istediğinizi söylediniz. Bu kapsamda bir gelişme, temas var mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 27 Eylül 2021’de açıkladığımız tutum belgemizdeki stratejide bir değişiklik yok. Biz o başlıklar üzerinden açık müzakere, doğrudan diyalogla ortak aday fikrini tartışmaya açık olduğumuzu söyledik. Ancak bunu dile getirdikten sonra oturup da beklemedik, beklemiyoruz. Her türlü seçeneğe göre çalışmalarımıza devam ettik, ediyoruz. Önerdiğimiz yöntem ve çerçeve kabul görmezse kendi adayımızla cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmanın en önemli seçenek olduğunu defalarca belirttik. Bizim hedefimiz Altılı Masa’yı rahatlatmak, ona pas atmak, ondan bir şey beklemek değildir. Biz bu deklarasyonu toplumun tümüne hitap edecek şekilde düzenledik. Türkiye toplumuna “Biz bu iktidardan ve bu rejimden kurtulmak için üzerimize düşen demokratik sorumluluğun bilincindeyiz. Buna göre de hareket edeceğiz, ediyoruz” mesajı veriyoruz. Ancak bizim belirlediğimiz bir strateji var. Seçim koordinasyonumuzu oluşturduk. Bütün bu konularda politikalarımızı somutlaştırma çalışmaları sürüyor.  Bizim çağrımız halklara, sorumluluğumuz Türkiye toplumunun tamamınadır.

6'lı masanın hedeflerinden biri ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarmak. Ancak çalışmaları bitmiş değil. Belki anlaşma sağlanamayabilir. Sizce Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili en doğru tutum ne olur? Muhalefetin tümü ortak aday mı çıkarmalı?

Ayrıntılara girmeden net bir hedef söyleyeyim: Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitmesi doğru olandır. Türkiye’de demokratikleşmenin ve barışın yolunu açacak bir programla ortaya çıkmış bir adayın ilk turda kazanması en ideal durumdur. Seçimlerin ikinci tura kalmasının yaratabileceği çeşitli karmaşalar olduğu tartışılıyor. Biz HDP olarak kendi çalışmalarımızda bunu gözetiyoruz. Ancak bunun dışında, demokratik dönüşümün dinamiklerini açığa çıkaracak politikalar ve yöntemler geliştiriyoruz. Meclis’te sayısal ve siyasal açıdan etkili bir güç merkezi yaratma hedefi, bunun en önemli örneğidir.

HDP kendi adayını çıkarmalıdır görüşünü savunanlar da var. İYİ Parti’den bu yönde açıklamalar oldu.

Biz kimin ne dediğine göre değil, kendi ilkelerimize ve hedeflerimize göre, program ve strateji belirliyoruz. Amacımız da geleceği demokrasi ve barış, emek ve özgürlük üzerine inşa etmektir.

Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak dahil tüm seçenekler masada diyorsunuz. Eski AİHM yargıcı, CHP eski Milletvekili Rıza Türmen’in cumhurbaşkanı adayınız olabileceği iddia edildi. Seçenekler arasında var mı?

Rıza Hoca çok değerli bir insan. Ancak partimizde isim konusunun somut olarak tartışılabilmesinin belli aşamaları ve mekanizmaları var. Bu süreç işlemeden, herhangi bir isimle ilgili değerlendirme yapmak politikalarımıza aykırıdır. HDP şimdiye kadar yaptığı gibi elbette kendi kitlesine ve tabanına danışacak, kurullarında bu sonuçları tartışacak. Ayrıca artık bir ittifakımız var. İttifak bünyesinde bu konu masaya yatırılacak ve bir isim öyle belirlenecek. Bunlar olmadan herhangi bir isim üzerinde tartışma yürütmek bizim kendi işleyiş mantığımız ve doğamızla uyuşmaz.

"Demirtaş’ın asıl amacının parti politikalarına destek vermek olduğunu düşünüyorum"

Parti içi karar alma mekanizmasına dikkat çektiniz. HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’a partinize yakın yayın kuruluşlarında 'HDP’nin kurumsal kimliği ve yürütülen kolektif siyasete zarar veren tutum içinde olduğu' eleştirileri yapılıyor. Demirtaş ile HDP arasında anlaşmazlık var mı?

Selahattin Demirtaş arkadaşımızla aramızda fikir farklılıkları olabilir. Şu anda cezaevinde değil kurullarda olsa çok daha fazla tartışma olanağına sahip olurduk biliyoruz; ki bu da çok doğaldır. Biz çoğulcu bir partiyiz. Bileşenlerden ve bağımsız bireylerden oluşan kendine özgü bir yapımız var. Farklı görüşlerin olması eşyanın tabiatı gereğidir. Ancak değişik görüşlerin olması başka, “ayrılık” olması başka bir meseledir. Tartışmaların olması demokratik bir anlayışa, yapıya ve kurumsal mekanizmalara sahip olduğumuzun göstergesi. Ancak tüm bu çoğulcu yapıya ve farklı yaklaşımlara rağmen politikalarımız bir mutabakatla belirleniyor. Bunca saldırı ve kuşatmaya rağmen partimizi bu kadar sağlam biçimde bir arada tutan da oluşan bu mutabakata sadakat ve kurumsal politikayı sahiplenmektir. Demirtaş’la bizim aramızda fikir farklılıkları olabilir; bu doğru. Fakat aramızdaki temel ayrılık cezaevi duvarlarıdır. Demirtaş’ın asıl amacının parti politikalarına destek vermek olduğunu düşünüyorum.

 

 

Söyleşinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU