Hindistan Ulusal Kongresi'nde Gandi döneminin sonu

Rahul Gandi 3 bin 500 kilometrelik veda turunda

Mallikarjun Kharge, Hindistan'ın bağımsızlık dönemine damga vuran Kongre Partisi'ni yeniden yapılandıracak (AFP)

Ülkenin en eski siyasi partisi ve şu anki ana muhalefet Hindistan Ulusal Kongresi, 19 Ekim'de kıdemli politikacı Mallikarjun Kharge'yi (80) yeni lider seçti. 

Partinin 138 yıllık tarihindeki 98'inci, Dalit (Dokunulmazlar) kastından gelen üçüncü lideri Kharge'nin oyların büyük çoğunluğunu alarak seçilmesiyle Kongre Partisi, 24 yıl sonra Nehru-Gandi ailesinden olmayan ilk başkana sahip oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski başbakanlardan Rajiv Gandi'nin eşi Sonia Gandi 1998 yılında parti liderliğini 7 yıllık aradan sonra tekrar aileye kazandırmış, 19 yıl sonra görevi oğlu Rahul Gandi'ye devretmişti. Ancak Rahul Gandi 2019'daki seçim hezimeti nedeniyle görevi bırakmış ve 72 yaşındaki annesi koltuğu geçici olarak devralmıştı. Seçimde Kongre Partisi parlamentodaki 545 sandalyeden sadece 53'ünü alabilmişti.

Yeni lider, Nehru-Gandi ailesi tarafından kontrol edileceği iddialarını reddederken, engin tecrübeleri dolayısıyla onlara danışmayı sürdüreceğini dile getirdi:

Sonia Gandi ve Rahul Gandi'yi dinleyeceğim ve onların yaptığı iyi işleri ileri taşımak benim görevim. Onlar hayatını bu partiye vermiş insanlar ve ülkenin dört bir yanındaki herkesi tanıyorlar.

Seçimlere 18 ay kala yapılan lider değişikliğiyle Kongre Partisi'nin, son seçimlerde 303 milletvekilliği kazanan Başbakan Narendra Modi'nin lideri olduğu Hindistan Halk Partisi'ne karşı atağa geçmesi hedefleniyor. 

Hindistan'ın 75 yıllık bağımsızlık tarihinin 40 yılında ülkeyi Nehru-Gandi ailesinden birinin yönettiğine dikkat çeken siyaset yorumcusu Arati Jerath, Yeni Delhi'de CNN'de yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Gandiler bugün tamamen Narendra Modi'nin gerisinde ve gölgesinde kaldı. Geleceği tahmin etmek zor, özellikle bağımsız Hindistan'ı tarihinin büyük kısmında yönetmiş bir aile için. Ancak bir daha ülkede Gandilerden bir lider görmemiz pek olası değil.

Sonia Gandi'nin biyografisini yazan Rasheed Kidwai, Modi'nin başarı formülünün şöyle özetledi: 

Modi, Gandilerin iktidarda olmaması gereken liberal elit tabaka ve hanedan olduğu söylemini başarıyla işledi. Ülke sağa doğru kayarken onun politikaları olağanüstü popüler oldu.

india
Hindistan turu kapsamında 15 Ekim'de Karnataka'ya giden Rahul Gandi'nin eyaletlerdeki toplantılarını 150 günde tamamlaması planlanıyor (Reuters)


Yorumculara göre, beyaz kıyafetler içinde 3 bin 500 kilometrelik bir geziye çıkarak partililerle vedalaşan Rahul Gandi'nin siyasi liderliğe tekrar soyunması mümkün gözükmüyor. Eski parti liderinin çocuğu yok. Parti üyesi olan ve kız kardeşi Priyanka Gandi Vadra'ya da eşinin adının karıştığı yolsuzluk haberleri nedeniyle liderlik şansı tanınmazken, iki çocuğunun ileride siyasetle uğraşıp uğraşmayacağıysa meçhul.

Sıkça karıştırılmasına rağmen, Nehru-Gandi ailesinin, ülkenin kurucu lideri Mahatma Gandi'yle kan bağı yok. Mahatma Gandi'nin takipçisi olan sosyal demokrat lider Cevahirlal Nehru ülkenin ilk başbakanıydı. Onun kızı ve sonraki başbakanlardan İndira, Mahatma Gandi'nin akrabası olmayan politikacı eşi Feroze Gandi'nin soyadını kullanmaya başladığı için aile Nehru-Gandi ailesi olarak anılmaya başlandı.

 

Independent Türkçe, BBC, CNNNew Delhi Television

Derleyen: Engin Esen

DAHA FAZLA HABER OKU