Video oyunlarının hasta olduğu bilinmeyen çocuklarda kalp krizine yol açabildiği keşfedildi

"Bu gerçekten önemli bir keşif"

Video oyunlarının sağlıklı çocuklarda hafızayı geliştirebileceği düşünülüyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma, video oyunlarının teşhis edilmemiş kalp sorunlarından mustarip çocuklarda kalp krizini tetikleyebileceğini ortaya koydu.

Bazı çocuklar "kardiyak aritmi" diye bilinen düzensiz kalp atışlarıyla doğuyor. Herhangi bir taramada tespit edilmedikçe bu durum ortaya çıkmayabiliyor.

Bu rahatsızlığa sahip bazı kişilerin nispeten normal hayatlar sürebildiği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak tetiklenme sonucunda bu rahatsızlık bilinç kaybına, kalp durmasına ve hatta ölüme neden olabilir.

Teşhis edilmemiş kalp sorunları, daha önce spor yapan kişilerin ani ölümleriyle ilişkilendirilmişti. Ancak yeni araştırmada bilgisayar oyunları için de böyle bir bağlantı görüldü.

Avustralya, Sidney'deki Çocuklar İçin Kalp Merkezi'nden araştırmacılar heyecan, adrenalin ve duygusal durumların rahatsızlığı tetikleyebileceğini keşfetti.

Savaş oyunları sorunların en yaygın nedeni

Hakemli bilimsel dergi Heart Rhythm'de yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. Claire Lawley, "Video oyunları, aritmik rahatsızlıkları olan bazı çocuklar için ciddi risk oluşturabilir" diye konuştu:

Dijital ortamda oyun oynarken aniden bilincini kaybeden çocuklar bir kalp uzmanı tarafından değerlendirilmeli. Çünkü bu, ciddi bir kalp sorununun ilk işareti olabilir.

Araştırmada video oyunlarının çocuklarda bilinç kaybını tetiklediği 22 vaka tespit edildi. Bu çocukların çoğunun, o esnada çok oyunculu savaş oyunları oynadığı belirtildi.

Araştırmacılar, bu bilinç kayıplarının adrenalinle tetiklendiğine inanıyor.

Makalenin ortak yazarı Christian Turner, "Bazı çocukların rekabetçi sporlarda onları riske atabilecek kalp rahatsızlıklarından mustarip olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bazı hastaların video oyunları sırasında da hayati tehlike arz eden bayılmalar deneyimlediğini öğrenince şoke olduk" diye konuştu:

Video oyunlarının alternatif bir 'güvenli aktivite' olduğunu düşünürdüm. Bu gerçekten önemli bir keşif. Bu şartlar altında bayılma nöbeti geçiren kişilerin kontrolden geçmesinin ne kadar önemli olduğunu herkesin bilmesini sağlamalıyız.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Study Finds

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU