İspanyol bilim insanı ve tıp doktoru Juan Antonio Madrid, insanların uyku düzeninin çağlar içindeki değişimi ve bunun kapitalizmle ilişkisi üzerine açıklamalarda bulundu.
Murcia Üniversitesi Kronobiyoloji Laboratuvarı'nı 1992'den beri yöneten ve kısa süre önce emekli olmaya karar veren uzman, kapitalizmin insanları "ölümüne yorduğunu" ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Kronobiyoloji: Biyolojik saatinizi keşfetme rehberi" adlı kitabını yakın zamanda çıkaran bilim insanı, 40 yılı aşkın süredir yürüttüğü araştırmalardan elde ettiği verileri paylaşmaya devam etmeyi planlıyor.
Kronobiyoloji, biyolojik ritimleri inceleyen bilim dalına deniyor. Canlıların en temel günlük ritmiyse uyku-uyanıklık döngüsü olarak biliniyor.
El Pais'in sorularını yanıtlayan Madrid, uykunun hayattaki birinci önceliklerden olması gerektiğini belirtiyor.
Büyük İstifa hareketinin ardında az uyku mu var?
Bugünlerde bireylerin uyumayı boşa harcanan zaman olarak gördüğünü aktaran Madrid, bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.
Daha az uyumayı, daha üretken olmayı ve iyi hissetmeyi öğütleyen bazı kanaat önderlerini eleştiren bilim insanı, "Bu modern eğilimin amacını anlamıyorum çünkü uyku vücudumuzdaki tüm hücrelerin onarıldığı devasa bir atölye gibidir" diyor:
Tamircilerin o dükkanda vakit geçirmesi gerekiyor. 20 saatte yıprattığımızı 4 saatte tamir edemeyiz.
Son dönemde ABD'de çok konuşulan Büyük İstifa hareketine de değinen Madrid, bunun nedenini de uykuya bağlıyor:
Neyse ki bir şeylerin yanlış olduğuna dair bizi uyarmaya başlayan hareketler var. Örneğin, Büyük İstifa'da, sorunun temelinde büyük olasılıkla dinlenme eksikliği yatıyor.
Resmi verilere göre ABD'de sadece nisanda perakende sektöründe yaklaşık 650 bin kişi işi bırakma kararı aldı. Ekonomistler bu dalgayı Büyük İstifa Hareketi diye adlandırıyor.
"Uyumak en devrimci eylemdir"
Bilim insanı ayrıca, son 150 yıl içinde uyku süremizden günde 60 ila 90 dakika kaybettiğimizi belirtiyor.
"Her şeyi üretmeye ve tüketmeye odaklanan bu rekabetçi toplumda uykunun sağlığın temel direği sayılması zor" diyen Madrid, "Uyku, hayatımızda bir öncelik olmalı" diye devam ediyor.
Bireylerin kendilerine uyku saatleri belirleyip disiplinli bir şekilde buna sadık kalması gerektiğini ifade eden uzman, "Kapitalizm bizi ölümüne yoruyor" diye ekliyor:
Sağlık açısından bakıldığında, uyumak en devrimci eylemdir.
Daha sağlıklı bir uyku için ne yapılmalı?
Uzmanlar uyku kalitesini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle ekran başında geçirilen sürelerin azaltılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bunun için telefon ve bilgisayarların her akşam aynı anda kaldırılması ve bireylerin gerekirse mavi ışık engelleyici gözlükler kullanması öneriliyor.
Independent Türkçe, El Pais, CNBC
Derleyen: Çağla Üren