Ukraynalı yetkililer, Elon Musk'ın uydu internet projesi Starlink'in iletişim cihazlarının cephe hattında kesintiye uğradığını ve bölgeyi Rus güçlerinden geri alma çabalarını engellediğini bildirdi.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından birkaç hafta sonra Starlink uydu terminallerini taşıyan bir kamyon Ukrayna'ya gönderilmişti. Şirketin ve diğer bağışçıların gönderdiği binlerce terminal, Ukrayna birliklerinin insansız hava araçlarını kullanmasını, istihbarat almasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamayı amaçlıyordu.
Öte yandan Financial Times'ın haberine göre konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, uydu internetindeki bazı kesintilerin son haftalarda "felaketle sonuçlanan" bir iletişim kaybına yol açtığını söyledi
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsmini açıklamak istemeyen yetkili, kesintilerin birçoğunun askerlerin Rus kontrolündeki bölgelere girdiği sırada meydana geldiğini aktardı.
Yetkilinin aktardığına göre kesintiler Ukrayna'nın güneyinde Rus kontrolü altındaki Herson ve Zaporijya bölgeleri çevresinde şiddetliydi. Aynı zamanda Harkov, Donetsk ve Luhansk'taki cephe hattı boyunca da kesintiler yaşandı.
Dört bölgenin tamamı Ukrayna'nın karşı saldırılarının odak noktası. Kremlin bu bölgeleri kısa süre önce düzenlenen referandumların ardından ilhak etmişti.
Gazeteye konuşan, Kiev'deki bir başka yetkili de bağlantı kesintilerinin yaygın görüldüğünü ve askerlerin paniklemesine yol açtığını bildirdi. Her iki yetkili de sorunların askerlerin cephe hattını geçmesiyle ortaya çıktığını savundu.
Ukrayna kuvvetlerine Starlink sistemleri bağışlayan Serhiy Prytula Charity adlı vakfın koordinatörü Roman Sinicyn'a göre sorunlar, projeyi geliştiren uzay firması SpaceX'in, uydu internetinin Rus güçleri tarafından kötüye kullanılmasını önleme çabalarından kaynaklanmış olabilir.
Sinicyn, "Bunun Starlink temsilcileri tarafından teknolojilerinin Rus işgal güçleri tarafından kullanılmasını önlemek için yapıldığı bana göre kesinlikle açık" diye konuştu. Ayrıca, Ukrayna ordusu ve SpaceX'in daha yakın koordinasyona ihtiyacı olduğunu ekledi.
Musk ve SpaceX yetkilileri ilk başta Financial Times'ın sorularını cevapsız bıraktı. Ancak milyarder, haberin yayımlanmasının ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, yayın kuruluşu için "Kötü habercilik" diye yazdı:
Bu operasyon SpaceX'e 80 milyon dolara mal oldu ve yıl sonuna kadar 100 milyon doları aşacak. Savaş alanında olanlara gelince, bu bilgi gizlidir.
Musk'ın Ukrayna önerisi tartışma yaratmıştı
Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk, Ukrayna'daki muhtemel barışla ilgili 3 Ekim'de başlattığı anketle tartışma yaratmıştı. Takipçilerine Ukrayna'nın işgalinin sona ermesine dair "muhtemel senaryo" tahminine katılıp katılmadığını soran Musk şu maddeleri kaleme almıştı:
- BM gözetiminde ilhak edilen bölgelerin seçimlerinin yeniden yapılması. Eğer halkın iradesi gitmesinden yanaysa Rusya bölgeleri terk eder.
- Kırım, 1783'ten beri olduğu gibi (Kruşçev'in hatasına kadar) resmen Rusya'nın bir parçası olarak kalır.
- Kırım'a su temini güvence altına alınır.
- Ukrayna tarafsız statüde kalır.
Ukrayna'da yayın yapan KyivPost, bu ifadelerin ardından iş insanına tepki göstermişti. Gazetenin attığı tweet'te "Elon aşırıya kaçtığını kabul etmen sorun değil. Sadece dur" denmişti.
Musk ise buna "Ukrayna'nın büyük hayranıyım ama III. Dünya Savaşı'nın değil" yanıtını vermişti.
Independent Türkçe, Financial Times