Avrupa Birliği, Ermenistan-Azerbaycan sınırının belirlenmesi için sivil misyon gönderiyor

"Amaç güven inşa etmek"

Sınır belirleme komisyonlarının bir sonraki toplantısının Brüksel'de ekim ayı sonunda yapılacağı belirtildi (Twitter / @EmmanuelMacron)

Avrupa Siyasi Topluluğu’nda (AST) alınan karar çerçevesinde Avrupa Birliği (AB), Ermenistan’a Azerbaycan’la sınırın belirlenmesi için bir “sivil misyon” gönderecek.

Çekya’nın başkenti Prag’da dün düzenlenen AST toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel bir araya geldi.

Görüşmenin ardından bugün yapılan ortak açıklamada, ekim ayı içinde Ermenistan’a Azerbaycan’la sınırın belirlenmesi için sivil bir AB misyonunun gönderileceği belirtildi.

Çalışmalarının en fazla iki ay süreceği ifade edilen misyonun temel görevinin “güven inşa etmek ve sınır komisyonlarına katkı sağlamak” olduğuna işaret edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, iki ülkenin de birbirlerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğini tanıdığı 1991 Alma Ata Bildirgesi’ne sadık kalma teminatı verdiği belirtildi.

Macron da Twitter’dan yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın sınır boyunca işbirliği yapmayı ve AB sivil misyonunun kurulmasını kolaylaştırmayı kabul ettiğini duyurdu.

Azerbaycan ve Ermenistan, uzun süredir Dağlık Karabağ sınır bölgesiyle ilgili anlaşmazlık yaşıyor.

Eylülde sınırda çıkan çatışmalarda her iki taraftan da en az 286 kişi yaşamını yitirmişti.

2020’de yaşanan ve 44 gün süren savaştaysa en az 6 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.



Independent Türkçe, AFP, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU