Skorun önemsiz olduğu maç: Amedspor-Batman Petrolspor

Şehirlerin plaka numaralarını temsilen 21-72 numaralı formalarla omuz omuz maç izleyen iki takımın taraftarları, tüm Türkiye'ye verdikleri mesajda ırkçılığın son bulmasını istedi

Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig Beyazgrup'ta oynayan Amedspor ile Batman Petrolspor, 15 yıl aranın ardından çarşamba akşamı Diyarbakır Stadyumu'nda karşı karşıya geldi.

Kürt derbisi olarak anılan futbol müsabakasında Amedspor'un sahadan 2-0 galip ayrılırken dostluk ve dayanışma görüntülerinin yanı sıra, uzun yıllar sonra Türkiye spor tarihinde yaşanan bir ilk gerçekleşti.

Şehirlerin plaka numaralarını temsilen 21-72 numaralı taraftarlar omuz omuz maç izlerken taraftarlar, tüm Türkiye'ye mesaj verdiklerini ve ırkçılığın son bulmasını istedi.

Amedspor'a Bursa Spor maçı dolayısı ile Amedspor'a kendi sahasında PFDK tarafından 2 maç seyircisiz oynama cezası verildi.

Çarşamba günü oynan maç öncesi Batman Petrolspor taraftarları kendi tribünlerine Amedspor taraftarlarını davet etti.

Yapılan davetin ardınan iktidara yakın olan Yeni Akit gazetesi, "terör sevici Amedspor'a Batman Petrolspor'dan destek" diyerek takımları hedef gösterdi.

Duruma taraftarlar tepki gösterdi. Maç günü Batman'da 8 Mart Kadın Parkı'nda bir araya gelen onlarca otobüs ile Diyarbakır'a Yarasalar Grubu öncülüğünde hareket etti.

Yol boyunca renkli görüntülerin yaşanırken Independent Türkçe kamerası da yaşananları kayda aldı. 
 

(2).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

"Bu bayrağı batıda açamayız"

Batman Petrolspor'un renklerini temsilen kırmızı beyaz dev "Peşindeyiz" bayrağı ile yola çıkan taraftarlar yol boyunca hem Amedspor hem de Batman Petrolspor lehine tezahüratlar da bulundu.
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

Kent girişinde yapılan rutin polis araması sonrası stada geçen onlarca araçtan inen yaklaşık bin 600 taraftar stada girdi. Amedspor flamalarının alınmadığı maçta Amedspor formalarının girişine izin verildi.

Amedspor forması ile stada gelenlerin büyük çoğunluğunu Batman taraftarlarının giydiği kameralarımıza yansıdı. Seyirciler ile görüştüğümüzde bir deplasman maçından daha çok kendi statlarında maç oynanıyormuş gibi bir rahatlık insanlarda vardı.

Batman ve Amedspor'un kardeş olduğunu dile getiren Yusuf Çelik, "Stada zar zor bu bayrağı sokabildik belki de buradaki tek Amedsporlu biziz. Stat dolsaydı da birşey olmaz burada. Bu bayrağı batıda açamayız. Kardeş takım olduğumuz için burada rahatlıkla bu bayrağı açabiliyoruz" dedi. 
 

(3).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

"Irkçılık istemiyoruz"

Batman'dan Amedspor formaları ile gelen taraftarlarının birçoğunun aynı sözleri dikkat çekerken Feyyaz Onat Karaman'dan Batman'a 16 saatlik otobüs yolculuğu ile geldiğini belirtti.

Tarihi bir karşılaşmayı kaçırmamak için uzun bir yoldan Batman'a geldiğini belirten Onat, "Her iki takımında sıkıntılı bir dönemden geçiyor. İki takım taraftarları aynı statta omuz omuza maç izlemek isterdik. Olmadı. Batman'a geldiklerinde artık biz onlara misafir perverlik göstereceğiz. Biz eğlenmek için maça geliyoruz. Siyaseti neden karıştırıyorlar. Burada bir oyun oynanıyor. Bazen uzun yolculuklar yaparak yola çıkıyoruz. Bunun kazası belası var. Irkçılık faşizm buna gerek yok" diyerek takımlarına yapılan ayrımcılığın son bulması gerektiğini belirtti.
 

(5).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

Mesut Sosyal da ırkçı ve faşist söylemleri kabul etmediğini dile getirerek, "Afyon Spor Batman'a geldi. Biz onları hem sahada hem de saha dışında misafirlik gösterdik. Onları otellerine kadar yerleştirdik. Onları çok güzel karşıladık. Ama Amedspor Afyon'a gidince o tutumdan hiç memnun kalmadık. Bu durum bizi çok üzüyor. Neden? Lafa gelince hepimiz biriz kardeşiz! Güneydoğu'dan bir takım oralara gidince çok kötü muamele görüyoruz oralarda. Biz onlardan hiçbirşey beklemiyoruz. Sadece hakaret duymak istemiyoruz. Dışlanmak istemiyoruz. Irkçılık istemiyoruz. Ya biz çok şey istemiyoruz. Saha da centilmence kimin gücü kime yeterse. Futbol konuşsun" diyerek tepkisini gösterdi.  
 

(4).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

Sakızcı Memo'dan sevgi gösterisi

Statta herkesten önce yerini alan ve gelen taraftarları karşılayan Diyarbakır'ın sevilen simalarından olan Sakızcı Memo da Batman Petrolspor ile Amedspor'un kardeş olduğunu söyledi.

Bursa Spor maçında yaşananlara tepkisini gösteren Memo, Bursa Spor'un küme düşmesini istemesi taraftarlardan alkış aldı. Statta az sayıda kadın taraftar bulunurken hayatında ilk kez bir maça geldiğini ifade eden Ruşen Yaşar, "Hayatımda ilk kez maça geldim. Bütün kadın arkadaşları bekliyorum. Hiç kadın burada yok. Amedspor da Batman Petrol Spor da bizimdir. Irkçı bütün söylemleri kınıyorum. Nerede olursa olsun dökülen gözyaşları bizimdir" şeklinde konuştu.

Batman'ın radikal taraftarlarından olan Vedat Eker, "Amedspor'a yapılmış düşmanlığı kendimize yapılmış gibi hissediyoruz. Yıllardan gelen bir kardeşliğimiz var" dedi. 
 

(8).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

Tribün liderinden tarihi konuşma

İlk yarı sona erdiğinde Amedspor 1-0 önde iken ikinci yarının başlangıcında Batman Petrolspor'un taraftar grubu olan Yarasalar Grubu'nun tribün lideri Şahin Ete, taraftarların ısrarı ile üst tribünlere geldi.

Hakem ikinci yarı düdüğünü çalmadan Ete, tarihine geçen şu konuşmayı gerçekleştirirken tüm stat pür dikkat onu dinledi: Bugün tüm Türkiye'ye Diyarbakır'ın, Amed'in, Batman'ın futbolun kardeşlik olduğunu herkese göstereceğiz...


Röportaj sırasında gol oldu

Maçın en ilginç anı kameralarımıza yansıdı. Her iki takım taraftarlarının formalarında iki takımın armalarının olması dikkat çekerken sırtlarına kentlerin plaka numalarını yazdıran iki taraftarın omuz omuz maç izlemesi beğeni topladı.

Amedspor forması ile maç izleyen taraftarlardan Berat Sansar, "Diyarbakırlıyım ama Batman'da okuyorum. Ne kadar Amedli olsam da o kadar da Batmanlıyım. Bugün buraya Amedspor taraftarı olarak girdim. Ama iki takım taraftarı olarak çıkacağım. Bundan gurur duyuyorum. Deplasman olmasına rağmen hem onlar hem de biz çok rahatız. Formam da Amed arması var boynumda ise Batman atkısı var. Stat boş ama atmosfer tam tersi" dedi. Röportaj sırasında gol olunca Sansar, "Gol oldu. Fark etmez kimin gol attığı. Kim golü atarsa biz o takımız. Biz buradan bir kardeşlik mesajı veriyoruz" dedi.

Batman Petrolspor formalı taraftar da benzer cümleleri kurarken Diyarbakırlılar gibi yanıt vererek "Abe burada rehatız kendi evimiz de gibiyiz" ifadelerini kullandı. 
 

(7).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe

 

"Spor barış ve kardeşlik"

Dakika 90'ı gösterdiğinde hakemin verdiği 4 dakikalık uzatmaların da bitmesiyle birkikte iki takım taraftarları hep bir ağızdan 15 yıl önce atılan tezahürat olan "Diyarbakır Batman gerisi yalan" diye haykırdı.

Maç sonunda omuz omuza tribünlere gelen oyunculara seslenen Şahin Ete, "Ben Batmanlıyım Petrol arması için ölürüm. Bizim için Batman neyse bizim için Amedspor odur. Bugün biz tüm Türkiye'ye sporun barış ve kardeşlik olduğunu gösterdiğimize inanıyoruz" diye konuştu.  

Ardından Amedsporlu taraftarlar Yarasalar Grubunu "Yolunuz açık olsun" tezahüratları ile yolcu etti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU