Bilim insanlarından Ay'ın oluşumuna dair şaşırtıcı teori

Yeni bulgu, hem Dünya'nın hem de en yakın komşumuzun tarihini yeniden yazıyor ve bazı simülasyonların yanıltıcı olabileceğine işaret ediyor

(Unsplash)

Yeni bir köken teorisine göre Ay, onu Dünya'nın yörüngesine sokan dev bir çarpışmadan "hemen" sonra oluşmuş olabilir.

Teori, Ay'ın Dünya'ya bir şey çarptıktan hemen sonra ortaya çıkmış olabileceğini öne süren güçlü süper bilgisayarların ayrıntılı simülasyonlarına dayanıyor.

Genellikle kabul gören düşünce, Ay'ın 4,5 milyar yıl önce Dünya'nın Theia adlı Mars büyüklüğündeki bir cisimle çarpışmasından sonra oluştuğu. Ancak yeni simülasyonlar, çarpışma sonrasında daha önce düşünülmemiş bir şeyin yaşandığını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki simülasyonlar Ay'ın Dünya'nın yörüngesine daha yakın bir enkaz diskinin içinde yavaş yavaş büyümüş olabileceğine dair teorilere yol açmıştı. Yeni teoriye göreyse Ay, Dünya'dan koparak neredeyse anında oluştu.

Bu iki teori test edilebilir çünkü Ay'ın iç yapısıyla ilgili farklı varsayımları olabilir. Bu, Ay taşı ve kendi gezegenimiz hakkında daha fazla şey öğrenmemize yardımcı olabilir.

En güçlü süper bilgisayar simülasyonlarının sağladığı ekstra detaylar, araştırmacıların Ay'ın bazı olağandışı özelliklerini açıklayabilecek beklenmedik ayrıntıları bulmasını sağladı. Ayrıca bu detaylar geçmişte kullanılan "düşük çözünürlüklü" simülasyonların bilim insanlarını gezegenimizin tarihi hakkında yanıltmış olabileceğine işaret ediyor.

Durham Üniversitesi'nden Vincent Eke, "Bu oluşum süreci, Apollo astronotları tarafından getirilen Ay taşlarıyla Dünya'nın mantosu arasındaki izotopik bileşimdeki benzerliği açıklamaya yardımcı olabilir" dedi.

Ay kabuğunun kalınlığı için de gözlemlenebilir sonuçlar ortaya çıkabilir, bu da gerçekleşen çarpışmanın türünü daha isabetli saptamamızı sağlar.

Bulguları açıklayan Immediate origin of the Moon as a post-impact satellite (Darbe sonrası Ay'ın uydu olarak hemen ortaya çıkışı) adlı araştırma, Astrophysical Journal Letters'ta yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU