Birleşik Krallık, Kuzey Akım'a fırkateyn gönderdi

Hatlardaki sızıntının durdurulduğu açıklandı

Kuzey Akım hatları Rusya'dan Almanya'ya kadar uzanıyor (Reuters)

Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki sızıntının ardından Birleşik Krallık (BK) devreye girdi. Londra, boru hatlarını korumak için Kuzey Denizi'ne dün fırkateyn gönderdi.

BK Savunma Bakanlığı, "geminin boru hatlarının yakınlarında çalışanlara güven aşılamak için" yola çıkıldığını bildirdi. Fırkateynin, Norveç donanmasıyla çalıştığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK, Danimarka, İsveç ve Norveç gibi ülkelerden oluşan Ortak Seferi Kuvvet dün, boru hatlarına saldırıların önlenmesi için keşif faaliyetlerinin artırılması gibi önlemlerin tartıştıklarını açıkladı.

BK Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkelerin birbirine bağlılığını göstermesi "hızlı, çevik ve kolektif kararlılıkla" hareket edilerek ülkelerin birbirine bağlılığını gösterebileceğini söyledi.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'nin yürütücü firması Nord Stream AG, her iki hatta da basıncın önemli oranda düştüğünü 26 Eylül'de duyurmuştu.

Danimarka ve İsveç makamları, her iki ülkenin de kara sularından geçen hatlarda gaz sızıntısı tespit edildiğini belirtmişti.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatları gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta tümüyle durdurulmuştu.

Rus yetkililer, Avrupa'ya yönelik doğalgaz sevkiyatındaki sorunların yaptırımlar nedeniyle yaşandığını öne sürerken, Avrupalı yetkililer, Rusya'nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığını iddia ediyor.

Rus enerji şirketi Gazprom, iki hatta basıncın normalde döndüğünü ve gaz sızıntısının durduğunu dün bildirdi.

Batılı ülkeler, Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına verilen hasarın sorumlusu olarak Rusya'yı gösteriyor.

Bu iddiaları reddeden Kremlin ise Batılı ülkeleri işaret ediyor.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Sky News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU