Rus ödeme sistemi MIR kartın kullanımı Türkiye'de tamamen durursa Ruslar ödemelerini nasıl gerçekleştirecek?

Rus ödeme sistemi MIR kartı ilk kabul eden İş Bankası, ABD'nin yaptırım uyarıları sonrası sistemden çıkan ilk banka oldu. MIR'e mayısta giren Denizbank da İş Bankası ile aynı kararı aldı. Bunun devamı gelir mi? Gelirse sonuçları ne olur?

Rusya'daki ödemelerin yüzde 25'i MIR ödeme sistemi ile yapılıyor/ Fotoğraf: Reuters

Akrabalarım beni ziyarete geldiğinde nakit getiriyor. Çin ödeme sistemi UNIONpay de kullanılan bir sistem. MIR dışında da seçenekler var: Kripto paralar gibi.

Yeni yaptırımlar hayatları zorlaştıracak ancak Ruslar yine başka yollar bulacaktır. 

Burada esas önemli olan Batı yaptırımlarının en çok, Rusya'daki düzeni ve savaşı desteklemeyen Rusları vurması. 


Güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen ve bir süredir Antalya'da yaşayan bir Rusya vatandaşının sözleri bunlar. 

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından çok kısa bir süre sonra mart ayında eşiyle birlikte gelmişlerdi Türkiye'ye.

Bugün resmen ilan edilen seferberlik söylentileri, daha o dönemde başlamış ve savaşın bir parçası olmak istememişlerdi. 

İstanbul, İzmir, Antalya'da birkaç hafta yaşamayı tecrübe ettikten sonra Antalya'ya karar verdiler pek çok Rus gibi. 

Ülkesinde yönettiği küçük bir şirketi olan Rus göçmen, bir şekilde, uzaktan da olsa işine devam etmeye çalışıyor. 

Yaptırımlar nedeniyle çiftin paralarına ulaşımı da bir süre sorun olsa da temmuzda ikametlerini aldıktan sonra Türk bankalarında açtıkları hesap, işlerini kolaylaştırdı. 

VISA yaptırımlara başlayana kadar nakit alımı için mart ayında bir süre bu sistemi kullanan Rusya vatandaşı için SWIFT ve MIR kart diğer alternatifler arasındaydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Rusya'nın ulusal ödeme sistemi MIR, Türkiye'ye geldiklerinden bu yana çok faydalı olmayınca bunun yerine de akrabalarının getirdiği nakitler ya da Çin ödeme sistemi UNIONpay yardımcı oldu. 

Paraya ulaşım, savaş başladığından beri tüm Rusya vatandaşlarının sorunu. 

Dünyanın en büyük markaları, gıda zincirleri, perakendecilerinin yanı sıra finans şirketleri de Rusya vatandaşlarını sert yaptırımlarla karşı karşıya bırakmış durumda. 

Son olarak ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi'nin (OFAC) 15 Eylül'de Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu açıkladı. 

Bu uyarı Türkiye açısından hayli önemliydi. Çünkü beş Türk bankası, 2019'dan bu yana MIR ödeme sistemini destekliyor. Türkiye'ye gelen Ruslara her türlü ödemelerini yapmaları ve nakit çekmeleri konusunda imkan sağlıyordu. 

Söz konusu "beşli", OFAC'ın açıklamasının ardından 19 Eylül'de Mir ödeme sisteminden çıktığını açıklayan İş Bankası ve Denizbank ile bozuldu. 

Batı yaptırımlarını bertaraf etmek için Visa ve MasterCard'a alternatif olarak 2014'te geliştirilen MIR kartı kullanan diğer üç banka ise Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank. 

İki büyük bankanın MIR'de geri adım atması sonrası iki sorunun cevabı aranmaya başladı: Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank nasıl poziyon alacak? Türkiye'de yaşayan Ruslar, ödemelerini ve nakit akışlarını nasıl gerçekleştirecek? 

Birinci sorunun cevabı kısa süre sonra verildi. Üç kamu bankası da MIR ile işlemlerin devam ettiğini duyurdu. 

Ekonomi yönetimi MIR için toplandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimi, 23 Eylül'de MIR kart ile ilgili gelişmelerin de ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi.
 

Erdoğan AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinin ardından New York'taki Türkevi'nde gazetecilerle bir araya gelmişti/ Fotoğraf: AA


İstanbul'daki Vahdettin Köşkü'nde düzenlenen toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile üç kamu bankasının genel müdürleri katıldı. Toplantıda alınan kararlar ise henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. 

Erdoğan, toplantıdan önce yaptığı açıklamada "Ele alacağımızı burada açıklarsan bu doğru olmaz. Şimdi bunların hepsini inşallah biraz sonra başlayacağımız toplantıda ele alacağız. Tabii bu sadece bir MIR kart olayı değil. Bunun alternatifi olarak elimizde neler var? Bunların üzerinde duracağız. Neler yapabiliriz? Ne gibi adımlar atabiliriz? Bunların üzerinde durmak suretiyle bu çalışmamızı sürdüreceğiz" demişti. 

"Özel bankaların yönetim kurullarındaki kişilerin yaptırım kapsamına alınması endişesi doğdu"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, Amerikan hükümetinin, Rusya'nın kendi dışındaki ülkelerde giriştiği, ABD tarafından zararlı görülebilecek aktiviteleri cezalandırma yasasını hatırlattı. 

"Amerikan hükümeti ve ekonomi kurumları, özellikle OFAC bu yasaya dayanarak 2014'ten bu yana bazı kişilere yaptırım uyguluyor" diyen Özkaya "Burada kısıt, kişilere yaptırım uygulanması. MIR kartı yöneten Rusya Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi yaptırım kapsamında değil. Ancak bunun başındaki ya da ilgili kişiler yaptırım kapsamına alındı" ifadelerini kullandı. 
 

Ata Özkaya
Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya / Fotoğraf: Independent Türkçe


OFAC'ın yaptırım hedefinde olan 22 kişi arasında, Rusya Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi CEO'su Vladimir Valerievich Komlev de var. Açıklamada "Görevi gereği Komlev, Mir ağını diğer ülkelerde destekledi ve bu da nihayetinde Rusya'ya uluslararası yaptırımları aşmada yardımcı oluyor" denilmişti.

Özkaya'ya göre yaptırımların kişileri hedef alması nedeniyle, İşbank, Denizbank gibi özel bankaların yönetim kurullarındaki kişilerin hedef alınması da endişeler arasında. 

"Bu nedenle bir an önce MIR'den çekilmeye tercih edeceklerdi" diyen Ata Özkaya, şöyle devam etti:
 

Amerikan hükümeti ve ekonomi kurumları, Rusya'nın MIR kart sisteminin genişlemesini veya başka formlara dönüşerek, özellikle G7 ülkelerinin öngördüğü finansal yaptırımların dışına çıkılmasını engellemek istiyorlar. 

Bu yüzden İş Bankası ve Denizbank çekildi. Geriye üç kamu bankası kaldı. Bunlardan Halkbank, Amerika'daki davası nedeniyle yöneticilerine yaptırım uygulandığını gördü, bu nedenle onun konumu problemli durumda. 

Ancak OFAC tarafından Türkiye'deki kamu yöneticilerinin yaptırıma alınması, bizim yöneticilerimiz tarafından "önemsenmezse" bir süre daha MIR kart kullanımının devam edeceğini öngörebiliriz. 


"MIR'e alternatif konuşulmuş olabilir"

Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, "Kamu bankaları yöneticilerine yaptırım gelebilir ancak sistem, bunun pahasına işlemeye devam edebilir" diye konuştu. 

Özkaya'ya göre Erdoğan ve ekonomi kurmaylarının cuma günü yaptığı toplantıda MIR karta nasıl bir alternatif getirilebileceği konuşulmuş olabilir. 

Ata Özkaya, "Çünkü Rusya ile ikili ilişkilerin genişliyor olması, ülkemizi ziyaret eden Rus turistlerin getireceği gelirden bir kayba uğranılmaması üzerine çalışmalar yürütüldüğünü tahmin ediyorum" dedi. 
 

iş bankası EPA
19 Eylül'de MIR karttan çekildiklerini açıklayan İş Bankası, söz konusu ödeme sistemini ilk kabul eden bankaydı/ Fotoğraf: EPA


MIR kartı tamamen kaldırılırsa Türkiye'deki Ruslar ne yapacak?

Özkaya'ya göre Türkiye'deki Rus vatandaşlarına oturma izni, çalışma izni gibi çeşitli bürokratik işlemlerde kolaylıklar sağlanarak, banka hesabı açmalarına imkan sağlanabilir. 

"Enerji başta olmak üzere Rusya ile ikili ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda bunun bir barter (para kullanmaksızın ürünlerin değişimiyle yapılan ticaret) gibi düşünülmesi gerek diyen Özkaya şunları söyledi: 
 

Yani enerji ödemelerinden düşülecek bir miktar gibi hesap edileceğini değerlendiriyorum. Ülkemizdeki Rus vatandaşlarına çeşitli ödeme kolaylıkları, belki kamu bankalarında kullanabilecekleri kredi kartları gibi yöntemler geliştirilebilir. 

Ancak bunların da orta ve uzun vadede yaptırımlardan kaçabileceğini zannetmiyorum. Çünkü daha önce bazı yöntemler denendi. ABD'nin özellikle Halkbank üzerinde çok tecrübesi var. "Olağan şüpheli" muamelesi yapacaklardır.

Kaldı ki ben, Avrupa Birliği'nden de yakın dönemde bu tip yaptırım uyarılarının da artabileceğini düşünüyorum. 

Rusya ile girişilen bu finansal mücadelede, NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya tarafından bir "finansal pivot" olarak kullanılmasını istemeyeceklerdir. 

Avrupa ülkeleri enerji krizi nedeniyle resesyona sürüklenmek üzereyken Türkiye'nin "finansal yaptırımlar konusunda arkadan dolaşan ve böylece kazanç elde eden ülke" konumunda olmasını kabul edebileceklerini zannetmiyorum. 


Net hata noksan artışı sürüyor

"Kamu bankalarının yaptığı işlemleri, dışarıdan gözlemeniz mümkün olmuyor" diyen Doç. Dr. Ata Özkaya, "Söz konusu olan kamu bankaları olduğu zaman, ben ABD'nin ekonomi kurumlarının bu konuyu gündemde tutup, sıkıştıracaklarını tahmin ediyorum" değerlendirmesini yaptı. 

Özkaya'ya göre Ankara hükümeti, Rusya'dan gelen gelirden de vazgeçmeyecektir çünkü bu, ödemeler dengesinde sıkıntıya yol açabilir. 
 

Ruble Reuters
Fotoğraf: Reuters


Özellikle son iki aydır ödemeler dengesinin "net hata noksan" kalemindeki artış olduğunu hatırlatan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi, "Bunun devam edeceğini öngörebiliriz. Aslında net hata noksan kaleminin matematiksel karşılığı, bir hata terimi olmasıdır. Hata teriminin bir yıl gibi bir sürede sıfır ortalamaya gitmesini beklersiniz. Ama öyle bir durum yok" ifadelerini kullandı. 

Özkaya, "kaynağı bilinmeyen bir döviz girişi veya çıkışı" olarak da bilinen ve yedi ayda 24 milyar doları aşan net hata noksan kalemi ile ilgili, "Bu, geçtiğimiz ay uluslararası ekonomi kurumlarının dikkatini çekmişti. MIR karta alternatif bir sistem geliştirildiğinde bile biz net hata noksan kaleminde pozitif değer yani artış görmeye devam edeceğiz" dedi. 

Tüm bunların Türkiye'nin uluslararası finansal riskini artırdığını söyleyen Ata Özkaya, "Çünkü açıklanabilecek değerlerin dışında bir seviyeye geldi" diye konuştu. 

"ABD, AB'nin de ekonomisini hırpalamak istiyor"

Kalkınma ekonomisi ve finansal piyasalar uzmanı Bartu Soral'a göre ABD'nin yaptırım tehditlerinin ardından İş Bankası ve Denizbank, "bir yaptırımla karşılaşırız, hükümet de ne kadar arkamızda durur?" endişesiyle MIR kullanımını askıya aldı. 

Kamu bankalarının ise MIR'den çekileceğini beklemediğini söyleyen Soral, "Fakat Batı, sıkıştırmayı sürdürür. Burada esas soru, Türkiye Cumhuriyeti'nin denge politikasını ne kadar sürdürebileceği" değerlendirmesini yaptı ve şöyle devam etti: 
 

ABD'nin isteği ile yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomisi zora düştü. Enerji bağımlılıkları vardı ve Rusya'dan aldıkları enerjinin alternatifi yok. 

ABD, bu politikayı uygulayarak önemli güç merkezlerinden AB'nin de ekonomisini hırpalamak istedi. 
 

ABD AB Reuters
Fotoğraf: Reuters


Enerji fiyatları yükseldiğinde Almanya gibi Avrupa'nın sanayi merkezinin sanayi üretimi düşmeye başladı. Girdi fiyatı yükselince, fiyatlar da artış gösterdi. Çin'le rekabette zorlanmaya başlandı ve 30 yılın ardından ilk kez açık verdi. 


Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, mayısta ithalat yüzde 2,7 artarak 126,7 milyar euroya çıkmış, ihracat, Avrupa Birliği'nden gelen zayıf taleple yüzde 0,5'lik düşüşle 125,8 milyar euroya gerilemişti. 

Böylelikle Mayıs 2021'de 13,4 milyar euro fazla veren Almanya, Mayıs 2022'de, 1 milyar euro ile 1991 yılından beri ilk kez dış ticaret açığı vermiş oldu. Ülkede sanayi üretimi ise temmuzda, bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşüş gösterdi. 

"Rusya savaşı kaybederse ancak o zaman ödeme sistemlerinden çıkılır"

2005-2009 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Program Müdürlüğü görevini yürüten Bartu Soral'a göre ABD'nin NATO'yu Rusya'yı kuşatacak biçimde yayma çabası ve bu stratejinin Ukrayna savaşıyla patlaması, Avrupa Birliği'ni ABD'ye biraz daha bağımlı hale getirdi. 

"Alternatif enerji kaynağı LNG'de Avrupa'nın ABD'den ithalatını nasıl artırdığını gördük. Üç katına çıktı" diyen Soral, "Türkiye'nin ise denge politikasını değiştireceğini sanmıyorum" dedi ve ekledi: 
 

Ancak Rusya ciddi biçimde savaşı kaybeder ve bunun siyasal yansımaları görülürse Türkiye ancak o zaman ödeme sistemleri meselesini değerlendirir. 

Böyle bir şey olması da Türkiye'nin "denge politikası" kartını kaybetmesi sonucunu doğurur ve Türkiye, Batı'nın Kıbrıs'ta, Doğu Akdeniz'de, Suriye'de kendisinden istediği tavizlere karşı daha kırılgan bir pozisyonda olur. 

 

Bartu Soral
Kalkınma ekonomisi ve finansal piyasalar uzmanı Bartu Soral/ Fotoğraf: Aydınlık


Ruslar için MIR'e alternatif var mı?

Visa ve MasterCard gibi şirketlerin yaptırımlarından sonra Ruslar için MIR'e bir alternatif oluşmadığını söyleyen Soral, Türkiye'nin MIR karttan çekilme ihtimaline karşı Türkiye'ye gelecek Rusların bolca nakit taşıma yoluna gidebileceğini ifade etti. 

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı enerjinin yüzde 25'ini ruble ile ödeme anlaşması yaptığını hatırlatan ekonomist, "Bu rubleyi nereden bulabilir? İlk bakacağı kaynak, swap anlaşmasıdır. Bundan öte Türkiye'ye dezavantaj sağlamayacak sistem turizmdir" dedi. 

Türkiye'nin Rus turistlerden elde ettiği ruble cinsindeki parayı anlaşma kapsamında doğalgaz ücreti olarak kullanabileceğini söyleyen Soral şöyle devam etti: 
 

Türkiye'nin bu anlaşmalara girdikten sonra "MIR karttan çekiliyoruz" demesi zor. 

MIR karttan kamu bankaları da çekilirse bu, yapılan enerji anlaşmasına da ve doların dış ticarette kullanımının azaltılması nihai hedefine de aykırı bir durum oluşturur. 

Doların rezerv para olarak kullanılıyor olması, dolar basmayan ülkelerin kendi aralarında ticaretinde bile dolar kullanıyor olması ABD'ye bir silah gibi imkân yaratıyor. 
 

MIR ödeme sistemi Fortune

Fotoğraf: Fortune


Dünya üzerindeki hegemonik etkisini sürdürmede en önemli güç artık nükleer başlıklar değil. Rusya zaten bu alanda birinci sırada. ABD'nin esas silahı dolar. 

SWIFT sistemindeki ödeme paylarına baktığımızda Çin dış ticarette hakim ancak günlük ödemelerde SWIFT'te dolar kullanımı yüzde 44. 

Çin, Rusya'ya mal satıyor, petrol alıyor ve bunu, dolar cinsinden ödüyor durumu var. Bu durum, ABD'nin en büyük silahı.


Dolar basmayan ülkelerin dış ticaret için ortak parası olmalı

Bartu Soral, bu silaha karşı Şanghay İşbirliği Örgütü üyeleri ve BRICS üyeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) gibi dünya nüfusunun yarısını barındıran ülkelerin doların kullanımının yavaşlatılması için son 5-6 yıldır politikalar geliştirdiklerini hatırlattı. 

"Herkesin kendi yerel parasıyla ticaret yapmak" görüşmelerinin uzun süredir devam ettiğini yineleyen Soral bir de alternatif sundu: Söz konusu ülkelerin, yerel paralarının değerini koruyarak, Avrupa Birliği'nin eurosuna benzer, sadece dış ticarette kullanılması için geliştirilecek bir para birimi.  

Yuan, ruble, rupi gibi yerel paraların dolar kadar güçlenmesinin zor olduğunu söyleyen Soral, doların 1940'lardan beri gelişen hakimiyetini hatırlattı. 

Doların küresel anlamda daha az kullanılması nihai hedefi kapsamında Türkiye'nin de 2012'den beri Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi olduğunu, yerel paralarla ticaret anlaşmaları imzaladığını belirten Soral, "Bu nedenle Türkiye'de MIR kart kullanımının tamamen iptalini beklemiyorum" dedi. 
 

Erdoğan Putin Rusya reuters
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temaslar kapsamında bir araya gelmişti/ Fotoğraf: Reuters


"Türkiye'nin de elinde kartlar var"

Bir süre daha baskıların dozajına bakılacağını söyleyen Bartu Soral, Türkiye'nin de elinde kartları olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Bunu yaymaya gayret edecektir. Baskıların dozajına bakacaktır. Denge politikası izleyebilmek, tahterevallinin iki tarafının da güçlü olmasıyla mümkündür. 

ABD, 1990'larda tek kutuplu dünyada tekti. Her istediğini yaptırıyordu. Şimdi ise bir dengelenme var. Savunma sanayine baktığınızda Rusya var, üretim ve teknolojiye baktığınızda Çin var. Dünya ekonomisinin yüzde 80 oranında bağımlı olduğu fosil yakıtlarda Rusya, Çin, Venezuela, İran, Türk cumhuriyetleri, ciddi rezervlere sahip. 

Bu güç, bir denge getirdi. Türkiye de şu anda jeopolitik konumu vasıtasıyla bu dengeyi kullanıyor. 

MIR kart nedir?

Kelime anlamı "dünya" ya da "barış" olan MIR kartın başlangıcı, Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014 yılına denk geliyor. 

O dönem ABD merkezli finans şirketleri Visa ve MasterCard'ın bazı Rus bankaları ile ilişiğini kesmesinin ardından yeni bir ödeme sistemi ihtiyacı hasıl olmuştu.

Bunun üzerine Belçika merkezli ödeme sistemleri geliştiricisi şirket OpenWay Group'un da yardımıyla MIR kart oluşturuldu. Projenin tahmini değeri o dönem 2,8 milyar rubleydi (49 milyon dolar). 

Batı'nın yaptırımlarına karşı bir önlem olan ve Visa ve MasterCard gibi sistemlere bağımlılığı azaltmayı hedefleyen kartın işletmesi ise hisselerinin tamamı Rusya Federasyonu Merkez Bankası'na ait Rusya Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi'ne (National System of Payment Cards/ NSPC) verildi. 
 

MIR kart TASS mir
Fotoğraf: TASS


Adı resmi olarak 23 Mayıs 2015'te duyurulan MIR kartı ilk çıkartan bankalar, Gazprombank, MDM Bank, Moskova Sanayi Bankası, RNCB Bank, Rossiya Bank, Sviaz-Bank ve SMP Bank'tı. Kartın toplu üretimine ise 2016'nin ikinci yarısında başlandı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mayıs 2017'de imzaladığı ve bu ulusal ödeme sistemini yasal zemine oturtup yaygınlaştıran kanun ise tüm kamu sektörü çalışanların ve devlet bütçesinden yardım alanların, 1 Temmuz 2018'den itibaren Mir karta geçişini zorunlu tutuyordu. 

Rusya Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi verilerine göre Rus vatandaşlarının yüzde 50'den fazlasının en az bir MIR kartı var. 100 milyon adeti geçen MIR kart, ülkedeki ödemelerin dörtte birini oluşturuyor. 

Hangi ülkelerde geçiyor?

MIR kartın geçerli olduğu ülkeler arasında Vietnam, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Güney Osetya, Abhazya ve Türkiye var. Rus haber ajansı TASS, 15 Haziran'da MIR kartın Güney Kore'de de kullanımına başlandığını duyurmuştu. 

Bu listede geçen haftaya kadar Özbekistan da vardı. 

Ancak ABD'nin MIR kullanan ülkelere yönelik baskılarının artmasının ardından Özbekistan'ın bankalar arası ödeme sistemi UZCARD, 23 Eylül'den itibaren Mir'in kullanımının durdurulmasına karar verildiğini açıkladı. Açıklamada, "gerekli teknik işlemlerden dolayı altyapıda Mir kartlarının hizmeti askıya alındı" ifadeleri yer aldı. 

Sri Lanka, Myanmar, Endonezya, Puket ve Bangkok gibi turizm merkezlerine sahip Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Azerbaycan, Küba ve Venezuela, Mir kart kullanımı için görüşmelerin ve çalışmaların devam ettiği diğer ülkeler. 
 

Mc Donalds Rusya Reuters
Bir dönem MIR ödeme sistemini kabul eden Mc Donald's, mayıs ayında yaptığı açıklamada 30 yılın ardından Rusya'dan çekildiğini duyurmuştu/ Fotoğraf: Reuters


Türkiye'de hangi bankalar MIR'i kabul ediyor?

Rusya'nın ulusal ödeme sistemi MIR markalı kartları Türkiye'de kabul eden ilk banka İş Bankası'ydı. 

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen 18 Nisan 2019'da yaptığı açıklamada Rus misafirlere uçak bileti alımı, otel rezervasyonu, alışveriş ve Türkiye'de iken yaygın bankamatik ağı ile 7/24 nakit ihtiyaçlarının karşılanması imkanının da sağlanacağını söylemişti. 

Sezen ayrıca, "Bu iş birliğinin ticareti geliştirmemize ve yerel ödeme sistemleri üzerinden yerel para birimleri kullanılarak, Rusya ile aramızdaki e-ihracat hacmini artırmamıza katkı sağlayacağını düşünüyorum" değerlendirmesini de yapmıştı. 

MIR'e yeşil ışık yakan ikinci banka ise Ziraat Bankası'ydı. 

8 Ağustos 2019 tarihli bir basın açıklamasıyla duyurulan işbirliği hakkında "Rusya'nın milli kart markası MIR logolu kartların Rusya dışında ülkemizde de geçerli olması, özellikle turizm alanında ülkemiz için katma değer yaratacağı öngörülüyor" denilmişti. 
 

kamu bankaları
Kolaj: Independent Türkçe


Vakıfbank ise MIR'in tüm ATM ve POS'larda geçerli olacağını 21 Aralık 2020'de duyurdu. 

O dönem bir yazılı açıklama yapan VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı M. Lütfü Çelebi "2019 yılında 7 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret ederek, Türkiye'ye en çok gelen yabancılar sıralamasında ilk sırada yer aldı. Pandemi döneminde dahi 1 milyon 421 bin 428 Rus turisti ağırladık" hatırlatmasını yapmış ve şöyle devam etmişti: 

Özellikle turistlere hizmet sağlayan konaklama, seyahat, restoran, kuyumcu vb. alanlarda faaliyet gösteren VakıfBank üye işyerlerine de ciro anlamında olumlu katkı sağlanacak. Özetle Rus turistler daha kolay alışveriş yaparken turizme önemli bir destek sağlanacak. 

19 Eylül'de MIR ödeme sisteminden çıktıklarını açıklayan Denizbank ise MIR logolu kartları, tüm üye iş yerleri ve ATM'lerinde kabul etmeye Mayıs 2022'de başlamıştı. 

Rus ödeme sistemini kabul eden beşinci banka ise Haziran 2022'de Halkbank oldu. 

Erdoğan: Rusya'dan gelen turistleri çok rahatlatan bir süreç

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sonrası 6 Ağustos'ta dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söylemişti: 

Beş Türk bankası Rusya'nın Mir kartı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabii Rusya'dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU