Tanju Özcan, 1 yıl CHP üyeliğinden çıkarıldı

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, kararı oybirliğiyle aldı

Fotoğraf: AA

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan 1 yıl geçici olarak CHP üyeliğinden çıkarıldı.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun kararı oybirliğiyle aldı.

Kuruldan yapılan açıklamada, "Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu 26.09.2022 tarihinde yaptığı toplantısında Bolu İli Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında 1 yıl geçici çıkarma cezası verilmesine katılanların oy birliği ile kesin olarak karar vermiştir" denildi. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından 13 Haziran'da kesin ihraç talebiyle YDK’ya sevk edilen Özcan önce yazılı, sonra sözlü savunma vermişti.

Özcan'ın sözlü savunma öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu talebinde bulunduğu ancak bu talebin "YDK sürecine etki edeceği" gerekçesiyle kabul edilmediği öğrenilmişti.

Tanju Özcan, ihraç talebi sonrası yaptığı açıklamada CHP'nin "öz evladı" olduğunu belirterek, "Hukuki bağım kesilirse bağımsız olarak yoluma devam ederim. Zaten hiçbir partinin teklifine açık falan da değilim." demişti.

"Et tırnaktan ayrılmaz"

Özcan, akşam saatlerinde katıldığı TV100'deki bir programda karara ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Böyle bir karar bekliyordum” ifadelerini kullanan Özcan, “Tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle disipline verilen herkes böyle bir kararı bekler. Ama yine de içimde bir umut vardı. Son anda doğruyu görürler, İnşallah böyle bir karar vermezler, diye. Bir beklenti içerisindeydim. Tabii YDK'nın bir kararı. Ama YDK burada hukuki bir karar vermedi. Zaten vermesini de beklemiyordum. Burada verilen siyasi bir karardı. Dolayısıyla ben YDK Başkanı'na, üyelerine buradan bir şey söylemiyorum. Hani onlar siyaseten vermeleri gereken kararı verdiler" dedi.

22 yaşından bu yana CHP’ye üye olduğunu söyleyen Özcan, “Cumhuriyet Halk Partili herkes bilir ki il disiplin kurulları ve YDK bu tür kritik kararlarda çok bağımsız hareket edemezler. Dolayısıyla ben burada yüksek disiplin kurulu üyelerimize bir şey söylemiyorum. Bazıları milletvekili arkadaşlarımız, bazıları milletvekili adayı olmaya hazırlanıyor. Meclisi üyesi olmaya hazırlananlar var. Hatta özelde görüştüğümüz bazıları böyle bir karar verilirse şerh koyarız demişlerdi. Ben sakın yapmayın dedim. Yani kendi siyasi geleceğinizde oynamayın benim için. Bir gün su akar yolunu bulur dedim. Ben bu partinin öz evladıyım. Bir şekilde partime geri dönerim diye söyledim" ifadelerini kullandı.

“Et tırnaktan ayrılmaz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin öz evladıyım” ifadelerini kullanan Özcan, “Bu karardan kim mutlu oldu?” diye sorarak şunları kaydetti:

Şimdi bu ben CHP’lilerin mutlu olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten samimi Atatürkçü ve Türk milliyetçisi olan insanların bu karardan mutlu olduğunu düşünmüyorum. Peki kim mutlu oldu? Şimdi AK Parti mutlu oldu. Bu kararda. Neden mutlu oldu? Çünkü son girdiği beş seçimde AK Parti'yi mağlup etmiş bir siyasi aktörden bahsediyorsunuz. Dört kez milletvekili seçilip ki benden önce Bolu'da AK Parti üç milletvekilinin üçünü de alıyordu. Ama 2011’den sonra alamaz oldu. Yıllar sonra döndüm belediyeyi de onlardan geri aldım. E bu durumda tabii ki AKP böyle bir başarılı bir CHP'li profili CHP içerisinde görmek istemez. Eminim mutlu olmuştur. Zaten Ömer Çelik’in açıklamaları vardı. Peki kim mutlu oldu bundan? Bu ırkçı ve faşistle tırnak içinde söylüyorum sığınmacılarla ilgili sözlerimden ve davranışlarımdan dolayı. Bu ırkçı ve faşistle, CHP ihraç etmeden bizimle helalleşemez diyen HDP yöneticileri. Emin olun çok mutlu oldu. İnşallah kına yakarlar. Kim mutlu oldu? Partinin içindeki 10 Aralık hareketine mensup ben ne yaptıklarını, ne söylediklerini hiçbir zaman anlamadığım, ne düşündüklerini hiçbir zaman anlamadığım bir klik. Emin olun mutlu oldu. Bu akşam kutlama yemeği bile yapanlar vardır. Yani ben size mutlu olanları saydım. Bir de mutlu olmayanlar var. Yani üzüldüğüm şu böyle bir karar bekliyordum dedim ama üzüldüğüm şu. Zaten CHP uzun bir süredir Atatürkçü ve Türk milliyetçisi olan ulusalcı diye de tabir ediliyor kişilerden rahatsız. Bunları partiden uzaklaştırmak istiyor algısı vardı kamuoyunda. Bu algıyı kuvvetlendirdiği için üzülüyorum. Yani benim nezdimde ben gerçekten samimi, ülkesini, milletini seven, Cumhuriyet Halk Partililerin bu karardan üzüntü duyduğunu görüyorum.

Özcan, “Kemal Bey mutlu oldu mu?” sorusuna ise, “Bilmiyorum Sayın Genel Başkan biliyorsunuz disiplin sürecinin başında kendisiyle görüşmek istemiştim. Kendisine en azından bir açıklama yapmak istedim. Durum nedir diye. Sayın Genel Başkan disipline verildikten sonra etik gerekçesiyle benimle hiç görüşmedi. O yüzden Sayın Genel Başkan'ın haleti ruhiyesini şu anda bilmiyorum. Ama yani bu kararda mutlu olmadığını ummak istiyorum sadece. Düşünmek istiyorum.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU