Ermenistan'ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, sınırda meydana gelen çatışmalar konusunda Azerbaycan tarafını suçladı.
Pelosi, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Roberti Simonyan ile başkent Erivan'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini iddia etti.
ABD Kongresini temsil eden bir heyetle Ermenistan'a ziyarette bulunduklarını ifade eden Pelosi, “yasadışı ve ölümcül” olarak nitelediği saldırıları kuvvetli bir şekilde kınadıklarını belirtti.
Pelosi, “Herhangi bir ülkeye gittiğimizde güvenlik bizim için önemlidir. Ziyaretimizin düşmanlıkları takip eden günlere denk geleceğini az çok biliyorduk. ABD'de, aynı zamanda bizim vatandaşımız olan vatansever Ermeniler tarafından çevrelenmekten gurur duyuyoruz. Onlar bizim gücümüzün, bütünlüğümüzün önemli bir parçası” diye konuştu.
“Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullanan Pelosi, “Bu, Azerbaycanlılar tarafından başlatıldı ve bunun tanınması gerekiyor” dedi.
Pelosi “AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı olan ABD, çatışmaya askeri bir çözüm olamayacağını açıkça ortaya koydu. Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Dağlık Karabağ ihtilafıyla ilgili tüm konularda müzakere edilmiş ve sürdürülebilir bir çözümü desteklemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ziyaretimizin ve görüşmelerimizin değeri, Ermenistan'ın bakış açısından nasıl yardımcı olabileceğimizi dinlemektir. Bu, şimdiye kadarki tartışmalarımızın iyi bir parçası oldu” diye konuşan Pelosi, askeri yardım konusunun sorulması üzerine ise şunları söyledi:
Ekonomi konusunda önerilerimiz olacak, askeri konuda Ermenistan'ın ne istediği duymaya geldik" diye konuştu. Pelosi, "Bugünkü görüşmemizde ekonomik ve güvenlik konularını konuştuk, Ermenistan'ın 'Millenium Challenge' programlarına katılması konusu gündeme geldi, savunma konularındaki işbirliğimiz gündeme geldi. Beklenti ve isteklerin neler olduğunu dinlemek ve anlamak için buradayız.
ABD'nin, Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çekilmesinini bekleyip beklemediği sorusuna ise Pelosi, "Diğer kuruluşlarla ilişkiler Ermenistan'a kalmış" yanıtını verdi ve şöyle devam etti:
Ermenistan'da demokrasi, dünya için iyi bir şey. Kadife Devrim dünya çapında alkışlandı. Son seçimler özgür ve adildi. Demokrasiye geçiş için iyi bir örneksiniz ve bunu destekliyoruz. Ermenistan'ın diğer oluşumlarla ilişkilerine karar vermek Ermenistan'a bağlıdır, ancak bizim açımızdan Ermenistan'ın toprak güvenliği ve egemenliği, Ermenistan demokrasisi, bizim için öncelikli değerdir. Diğer ülkelerle ilişkilerimizde Ermeni demokrasisinin ve egemenliğinin bir öncelik olduğunu göstererek nüfuzumuzu, kozumuzu kullanmalıyız.
Pelosi, "ABD neden İlham Aliyev'e Ermenistan'da sivillere yönelik saldırıları için yaptırım uygulamıyor, Azerbaycan'a da yaptırım uygulanması mümkün mü?" sorusuna şu karşılığı verdi:
Bu son gelişmeler ve tarihi anıtlar ile ilgili sorular dikkatimizin odağında. Ülkemizin başkanı soykırım kararının kabul edilmesini destekledi, Ermenistan'ı Demokrasi Zirvesi'ne katılmaya davet etti ve bu konular doğrultusunda uzun yolculuğumuza devam edeceğiz
Azerbaycan'dan tepki
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise Pelosi'nin açıklamasını "asılsız, haksız ve kabul edilemez" olduğunu bildirdi:
Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe.
Ne olmuştu?
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan'ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurdu.
Diplomatik temaslar sonucu, 2. Karabağ Savaşı'ndan sonraki en büyük çatışmada, Azerbaycan ile Ermenistan'ın ateşkes için anlaştığı bildirildi.
Azerbaycan 79 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan ise ölen Ermeni asker sayısını 135 olarak duyurdu.
Azerbaycan çatışmalarda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerin cesedini Erivan'a vermeye hazır olduğunu açıkladı, 18 Eylül'de 32 cesedi teslim etti.
Independent Türkçe, Agos, AA, BBC Azerbaycanca, Reuters