Küresel enerji piyasaları, Ukrayna savaşı, Avrupa'nın enerji arzının temel dayanağı olan Rus petrol ve gazını boykot etme kararları, ardından Rusya'nın Avrupa'ya enerji arzını keserek verdiği tepki nedeniyle on yıllardır yaşamadığı kadar zor bir deneyim yaşıyor.
Avrupa'nın Rus arzını nasıl boykot ettiği daha en başından şaşırtıcıydı.
Anlaşılır şekilde Avrupa, Ukrayna'ya desteğini ve Rus işgalini onaylamadığını ifade etmek istedi.
Keza ABD de on yıllardır Avrupa'nın Rus gaz arzına olan bağımlılığını kırmak için kendisine baskı yapıyordu.
Ancak sanayi ülkelerinin alternatifler bulmak için önceden gerekli hazırlıkları yapmadan acil kararlar alarak ana enerjilerinin temel kaynağını boykot etmeleri hiç anlaşılır değil.
Bu boykot kararı kendi içinde garip. Çünkü rakiplerinden önce kendisini kabul eden ülkelere zarar verdi.
Nitekim bu, Rus gazının politizasyonu ve boykotuyla filen gerçekleşmeye başladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avrupa bu kararların yükünün ağırlığını hissetti. İlk reaksiyon, Avrupalı tüketici için elektrik fiyatlarındaki keskin artıştı.
Konutların elektrik faturalarındaki yüksek aylık artış buna açıkça işaret ediyor.
Sanayi ve hizmet şirketlerinin faturalarındaki artıştan bahsetmiyoruz bile.
Enerji fiyatlarındaki bu artışla birlikte Avrupa'da enflasyon yükselmeye başladı.
Avrupa ülkeleri boykot kararlarının alınmasının hemen ardından Katar, ABD, Cezayir, Nijerya, Mısır ve İsrail gibi gaz ihraç eden ülkelerle temasa geçmeye başladı.
Ancak -beklendiği gibi- bu ülkelerin toplam ek üretim kapasitelerinin, Rusya'dan gelen ek gaz tedarikini telafi etmesi zor.
Bu, boykot kararı alındığında Avrupalı uzmanlar ve yetkililer tarafından biliniyor olmalıydı.
Yukarıdaki ülkelerle hızlı bir anlaşmanın, Avrupa ülkelerinin Rusya ile uzun vadeli anlaşmalarda ödediklerinden daha yüksek fiyat denklemleri anlamına geleceği de biliniyordu.
Kaldı ki şu an olan da bu. Avrupa şimdi dondurucu soğuklarda acil ısınma ihtiyacının görüleceği kış mevsimi başlamadan önce mümkün olan en büyük miktarda gazı depolamakla ilgileniyor, yaşadıkları krizi atlatmak için çeşitli politikalar benimsemekte acele ediyorlar.
Önce boykot kararı alındı. Moskova, Almanya'ya ve Kuzey Avrupa'daki diğer ülkelere gaz sağlayan "Kuzey Akım-1" boru hattında olduğu gibi bakım çalışmaları gerekçesiyle gaz arzını süresiz olarak kesme yoluna giderek boykot kararına karşılık verdi.
Tamamen boru hatlarıyla gaz ithaline bağımlı olan, tankerlerle sıvılaştırılmış gaz ithal edecek tesisleri ve sözleşmeleri olmayan Almanya'nın Rus gazını kolayca telafi etmesi zor olacak.
Avrupa Ortak Pazarı'nın "enerji politizasyonu" savaşındaki yeni turu, Rusya'nın petrol ihracatına bir tavan fiyat dayatmaktı.
Haziran ayında bu konuda geçici bir Avrupa kararı alındı. Ancak karar ne takip edildi ne de fiilen uygulandı.
Petrol alanında çalışmalar yürüten kaynaklara göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve petrol gelirleri üzerindeki baskıyı sürdürmek, özellikle Kasım ayındaki seçimlerden önce ABD piyasasında petrol ürünleri fiyatlarındaki artışı, rekor seviyelere ulaşan yüksek enflasyon oranlarını sınırlamak için "G7" ülkeleri liderlerinin son toplantısında bu teklifi yeniden gündeme getirdi.
Başkan Biden'ın planı, ABD Hazine Bakanlığı'na ithalatçı ülkelerde Rus sözleşmeleriyle bir tavan fiyat olmaksızın çalışan bankaları, nakliye ve sigorta şirketlerini kovuşturma ve cezalandırma yetkisi veren, Amerikan ikincil petrol boykot ve ambargo kararları aracılığıyla uygulanacak.
Washington, bu kararın Moskova'yı Avrupa pazarlarının yerini alacak yeni petrol pazarları elde etmekten caydırmasını umuyor.
Washington'ın yaptırımlarında benimsemeyi planladığı boykot kararlarının ne olduğu henüz belli değil.
Rus şirketlerinin Avrupa ambargosundan sonra ek miktarlarda petrol ithali için Çinli ve Hint şirketlerle temasa geçtiği biliniyor.
Rusya, bu iki büyük Asya ülkesi için önemli bir petrol kaynağı.
Diğer yandan Financial Times'ın haberine göre Fransa Elektrik Kurumu (EDF), Enerji Bakanı'nın uyguladığı baskı sebebiyle şu an atıl durumda olan 32 nükleer reaktörü yeniden faaliyete alma, bakım çalışmalarını yürütme ve bu reaktörleri kış mevsiminden önce faaliyete geçirme kararı aldı.
Bu reaktörlerin atıl olması ve Rus gaz arzının durdurulması, Fransa'da enerji kaynaklarında yetersizliğe, ülkenin İngiltere ve diğer komşu ülkelerden elektrik ithal etmek zorunda kalmasına yol açtı. Elektrik fiyatları da yükseldi.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz