IŞİD, Taliban destekçisi din adamının öldürülme görüntülerini yayımlayacağını açıkladı

Propaganda videosuyla Selefilerin desteğini kazanmak ve Taliban yönetimini baltalamak amaçlanıyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki eski Amerikan Büyükelçiliği önünde Taliban bayrakları satılıyor (Reuters)

İslam Devleti Horasan Eyaleti (İD-H), hem Taliban'ı hem de kız çocuklarının eğitimini destekleyen tanınmış bir Afgan din adamı olan Rahimullah Hakkani'nin suikastının videosunu yayımlamayı planlıyor.

Örgütün yandaşı Horasan Ghag dergisinin 8. sayısını yayımlayan İD-H'nin medya kanadı Al-Azaim Vakfı'na göre videoyla, Selefilerin desteğini kazanmak ve Afganistan'daki Taliban yönetimini baltalamak amaçlanacak.

Hakkani geçmişte İD-H'yi eleştiriyordu. Geçen ay bir adamın, yapay plastik uzvunun içine gizlediği patlayıcıları infilak ettirdiği bir saldırıda öldürüldü.

O dönem Reuters'a konuşan üst düzey bir Taliban yetkilisi, "Afganistan İslam Emirliği için çok büyük bir kayıp" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakkani daha önce en az iki suikast girişiminden kurtulmuştu. Bunlardan daha yakın zamanda olanı, 2020'de Pakistan'ın Peşaver kentindeki bir dini okulda meydana gelen ve en az 7 kişinin ölümüne yol açan patlamaydı ve saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

İD-H'nin dergisi, daha önce Tehrik-i-Taliban Pakistan'da üst düzey sözcü olarak da görev yapan, hayatını kaybeden sözcüleri Makbul Orakzay'ın, diğer adıyla Ebu Kumar Makbul'un fotoğrafını kapağına taşıdı.

Taliban'ın bir yıldan uzun süre önce Kabil'i ele geçirmesinden bu yana IŞİD'in bölgesel kolu İD-H, Afganistan'da güçlü bir kuvvet olmayı sürdürüyor.

Daha yakın zamanda İD-H, Taliban'ı Kabil'de Eymen ez-Zevahiri'yi koruyamamakla ve hatta saldırıda suç ortağı olmakla suçladı.

İD-H'yi ve onun cihat propagandasını takip eden İtalyan araştırmacı Riccardo Valle, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "İD-H'nin saldırılarının, terör örgütünün geçen yıl ağustosta Kabil düşmeden önce daha az aktif olduğu Belh, Kunduz, Tahar ve Mezar-ı Şerif de dahil ülkenin kuzey kesimlerinde gerçekleştiğini" söyledi. Valle, İD-H'nin geçen yıl Taliban liderleri ve destekçilerine yönelik saldırılarını artırdığını ekledi.

İD-H, Afganistan'daki Şii cemaatine yönelik saldırılarını da artırdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU