Çin, sıfır Kovid politikasının ekonomiye zararlarını gösteren raporu sansürledi

Raporda, Çin'e ekonominin durmasını önleme çabalarına öncelik vermesi uyarısında bulunulmuştu

(Reuters)

Çin'in iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin katı sıfır Kovid politikasını ve Şi Cinping yönetiminin devam eden sıkı tecrit uygulamalarını eleştiren bir raporu sansürlediği iddia edildi.

Pekin merkezli düşünce kuruluşu Anbound Research Centre'ın yayımladığı raporda yetkililere, şehirlerin kapatılmasıyla ticaret, seyahat ve sanayinin sekteye uğraması da dahil, kısıtlamaların "ekonomik durgunluğu" önlemek için değişmesi gerektiği uyarısında bulunulmuştu.

Pazar yayımlanan "Çin'in Virüs Kontrol ve Önleme Politikalarını Elden Geçirme Zamanı Geldi" başlıklı raporda, ekonomik durgunluk riskinin önlenmesinin önceliklendirilmesi gerektiği belirtilmişti.

Rapor, düşünce kuruluşunun WeChat ve Sina Weibo'daki sosyal medya sayfaları da dahil geniş çapta paylaşıldı ama pazartesi öğleden sonra (yayımlanmasının üzerinden bir gün geçmeden) ortadan kayboldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'da yayımlanan Hindustan Times gazetesinin haberine göre Anbound'da çalışan yetkililer, orijinal raporu yayımlamalarının "yasaklandığını" söyledi ve paylaşmayı reddetti.

Araştırma merkezi, önceden hakkında uyarıda bulunulan "ekonomik durgunluk" ve muhtemel değişikliklere dair ayrıntılarını paylaşmazken, Pekin'in gittikçe azalan büyüme oranlarını artırmaya odaklanması gerektiğini ekledi.

Raporda ABD ve Avrupa ülkeleri gibi Batılı ülkelerle Çin'in doğudaki komşusu Japonya'nın hastalığa karşı kısıtlamaları hafiflettikten sonra ekonomik bakımdan toparlandığına dikkat çekilmişti.

Düşünce kuruluşu, Çin'in ekonomisinin "salgın önleme ve denetim politikalarının etkisi" nedeniyle durgunluk riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Ülke, onlarca yıldır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biriyken, Pekin'in sektörün borç kullanımı üzerindeki denetimleri sıkılaştırmasının ardından gayrimenkul faaliyetlerinde yaşanan düşüşün baskısı altında.
 


Ekonomistler ve analistler, Çin'in 2022'nin ilk yarısında, resmi yıllık yüzde 5,5 hedefinin yarısından da az bir seviyeye, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,5'e gerileyen büyümesini hızlandırması gerektiği uyarısını yapmıştı.

Söz konusu oran, yükselen Omikron varyantıyla mücadele etmek için mart sonlarında kapatılan Şanghay ve diğer sanayi merkezlerinin bildirdiği büyüme oranlarından daha düşüktü.

Dünyanın geri kalanı seyahate izin vermek, işyerlerini açmak ve pandemi dönemi kısıtlamalarını azaltmak için harekete geçerken, Çinli yetkililer sıkı tecrit yönergelerinde ısrarcı davrandı. Çoğu kişi, bu uygulamaların en azından ekim ve kasımda yapılacak Komünist Parti toplantısına kadar yürürlükte kalacağını düşünüyor.

Aynı toplantıda, Şi'nin üçüncü kez beş yıllık süre için Çin devlet başkanlığına devam edeceğini açıklaması bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU