Brezilya'da kabilesinin son üyesi "Delik Adamı" öldü: "Soykırım tamamlandı"

"Toprağa ve servete aç sığır yetiştiricileri, bütün bir halkı kasten yok etti"

Hayatını kaybeden yerlinin 2011'de çekilen görüntüsü, 2018'de yayımlanmıştı (Funai)

Brezilya'da, Amazon Ormanları'nda yaşayan ve temas kurulmayan bir yerli kabilesinin son üyesi olduğu düşünülen adamın öldüğü açıklandı.

Devlete bağlı Ulusal Yerli Kuruluşu (Fundação Nacional do Índio - FUNAI) tarafından iki gün önce yapılan açıklamada "Delik Adamı" diye bilinen yerlinin cansız bedeninin 23 Ağustos'ta bir kulübedeki hamakta bulunduğu bildirildi. Yetkililer bölgede herhangi bir boğuşma, şiddet veya başka bir insan varlığına dair işaret olmadığını açıkladı.
 


Doğal sebeplerden öldüğü düşülen yerlinin çürüyen cesedine adli muayene yapılacak.

Amazon Ormanları, dış dünyayla bağlantı kurmayan çok sayıdaki yerli kabilenin yaşam alanıydı. FUNAI, yerlilerin 1970 ve 1980'li yıllarda büyük ölçüde çiftçiler tarafından bölgeyi terk etmeye zorlandıklarını belirtiyor.

Cesedi bulunan yerlinin kabilesinin geri kalanın genellikle çiftçiler tarafından öldürüldüğü düşünülüyor.

İlk kez Tanaru bölgesinde görülen adam, 1996'dan beri takip ediliyor. Yetkililer, adamla temasa geçmeye çalışsa da bu istek kabul edilmemişti.

Yerlinin hayatını 60 yaşlarında kaybettiğine inanılıyor. Vücudunun etrafına parlak renkli tüyler yerleştirdiği için ölüme hazırlandığı düşünülüyor. Yerli, hayatının çoğunu kazdığı çukurlarda gezdiği için "Delik Adamı" diye biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kabile hakları için çalışmalar yürüten Survival International'ın yöneticilerinden Fiona Watson, "Hiçbir yabancının bu adamın adı ve kabilesi hakkında pek fazla bilgisi yoktu. Onun ölümüyle halkının soykırımı tamamlandı. Bu gerçekten bir soykırımdı. Toprağa ve servete aç sığır yetiştiricileri, bütün bir halkı kasten yok etti" diye konuştu.

Yerel örgütler, Amazon'daki kabilelerin sayısının 235 ile 300 arasında olduğunu düşünüyor. Ancak bazı kabileler dış dünyayla teması çok az olduğu için kesin bir sayı belirlemek zor.

En az 30 kabilenin ormanın derinliklerinde yaşadığına inanılıyor. Bunların sayıları, dilleri veya kültürleri hakkında neredeyse hiçbir bilgi yok.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian, DW Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU