Yazılı sınavda elde ettiği ikincilik, hakim olmasına yetmedi... Avukat Akgün, mülakatta elendi

"Adli Yargı Sınavı"nda 19 bin 913 aday arasında 99'uncu, "Adli Yargı - Avukat Sınavı"nda 2 bin 519 aday arasında 2. olan avukat Akgün, son sırada yer alan bir adayın göreve başlatıldığına yönelik söylentilerin olduğunu ifade etti

Kamuya ilk işe alımlarda ve atamalarda yazılı sınav dışında mülakatta yapılıyor / Fotoğraf: kariyer.net

"Liyakat: Layık olma, uygunluk, yeterlilik, yetenek"

Türk Dil Kurumu (TDK), son dönemin popüler kelimesi liyakati bu şekilde tanımlıyor.

Liyakatin son dönemde popüler olmasını sağlayan şey ise devlet kurumlarında yapılan atamalar.

Özellikle memuriyet için yapılan sınavlarda başarılı olan adayların mülakatlarda elenmesi, liyakat tartışmasını da beraberinde getiriyor.

Sınavlarda başarılı olup mülakatta elenen çok sayıda örnek var ancak en son gündeme gelen isim, avukat İrem Melis Akgün oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci oldu, mülakatta elendi

Akgün, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) düzenlediği "Adli Yargı Sınavı"nda 19 bin 913 aday arasında 99'uncu, "Adli Yargı-Avukat Sınavı"nda ise 2 bin 519 aday arasında 2. oldu.

Akgün'e yazılı sınavdaki büyük başarısı, hayalini kurduğu hakimlik cübbesini giymesine yetmedi. Çünkü Akgün, yapılan mülakatta elendi.

Akgün'ün 99. olduğu ve 19 bin 913 adayın girdiği Adli Yargı Sınavı'nda başarılı olan ilk 2400 kişi, 2. olduğu ve 2 bin 513 adayın girdiği Adli Yargı - Avukat Sınavı'nda ise başarılı olan ilk 300 kişi mülakata çağrıldı.

"Mülakatta iki dakika süre tanındı"

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, yazılı sınavdaki başarısına rağmen mülakatta elendiğini ifade eden Akgün, mülakatta adaylara en fazla iki dakika süre tanındığını belirterek şunları söyledi: "Bu sürenin, adayların muhakeme gücünün, bir konuyu kavrayıp özetleme yeteneğinin, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin, anlaşılması için takdir edersiniz ki kesinlikle yeterli değildir."  

"Başarı değil referanslar yarışıyor" diyen Akgün, Independent Türkçe'ye konuştu.

Bir daha sınava girmeyecek

5 yıllık avukat olduğunu ifade eden Akgün, mülakatta kendisine hukuk soruları sorulduğunu ve bu soruları eksiksiz yanıtladığını aktardı

Akgün, yaşadığı süreç nedeniyle hakimlik ve savcılık için yapılan sınava tekrar girmeyeceğini kaydetti. 

"Son sıralardaki aday göreve başlatıldı" iddiası

Akgün, ayrıca önemli bir iddiayı da dile getirdi: 

2 bin 519 kişinin girdiği ve başarılı olan ilk 300 kişinin mülakata çağrıldığı sınavın sonunda, mülakata girenler arasından 100 kişi göreve başlatıldı. Ancak, sınav nedeniyle kurulan iletişim gruplarında yazılı sınavda 2 bin 400'lü sıralama elde edebilen kişilerin hakim yapıldığı söylentileri dolaşıyor. Ben bu süreçlerin şeffaf olmasını istiyorum.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU