İran basını: Türkiye, Suriyeli muhaliflere "ülkeyi terk edin" talimatı verdi

Tesnim’in iddiasına göre muhalif gruplar, Ankara'nın talimatını yerine getireceklerini bildirdi

Fotoğraf: AA

İran basını, Ankara-Şam arasında diyalogun konuşulduğu günlerde Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere ülkeyi terk etme talimatı verdiğini öne sürdü.

İran’ın Tesnim Haber Ajansı’nın “konuya yakın kaynaklara” dayandırdığı habere göre “geçen hafta üst düzey bir Türk yetkilinin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el-Muslat ile yaptığı görüşmede, Ankara'nın Şam ile ilişkileri yenilemeye tamamen kararlı olduğunu ve Suriye muhalefetinin buna uyum sağlaması gerektiğini söyledi.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde şu ifadeler yer aldı:

Türk yetkili, Suriyeli muhalif gruplarından (göç için) alternatif bir ülke seçmesini ve Türkiye içindeki tüm siyasal ve medya faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Son haftalarda Ankara hükümetine yönelik söylemini değiştiren Suriye muhalefetine bağlı medya, "Türklerin ırkçılığını ve Suriyeli göçmenlere yönelik şiddet eylemlerini" sert bir dille eleştiriyor.

Suriye muhalefetine bağlı medya gruplarının bu davranışı Ankara'nın baskısı sonucu Türkiye'deki yayınlarını durdurmak zorunda kalan Müslüman Kardeşler'in yayın organlarının tutumuna benzediği dikkat çekti.

Bilgi sahibi kaynaklara göre, söz konusu görüşmede Suriyeli muhalif grupları Ankara'nın ülkeyi terk etme emrini kabul etti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el-Muslat'ın, Suudi Arabistan'ı önerdiği belirtildi.

Alternatif ülke için Ürdün'ü teklif eden Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa, grubun faaliyetlerinin Ürdün'de de sınırlı olacağını itiraf etti.

 

Tesnim, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU