Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı

Çavuşoğlu, "İsrail'de yeni hükümet göreve geldikten sonra iki ülke arasında bir diyalog süreci başlamıştı. Çalışmalar neticesinde İsrail'den olumlu adım geldi ve biz de büyükelçi atama kararı aldık" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye ve İsrail normalleşme süreci kapsamında karşılıklı olarak büyükelçi atama karar aldı.

Ankara’da Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile büyükelçilerin karşılıklı olarak kısa süre içinde atanacağını söyledi.

İsrail'de yeni hükümetin kurulması ve Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle İsrail'le bir diyalog süreci başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Herzog'un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyareti ile süreç devam etti." dedi.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi.

Karma Ekonomik Komisyon toplantısının eylül ayında yapılacağını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Sayın Lapid'le gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye bir açıklama yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte zaten kararnamemiz de var, atayacağımız büyükelçiler konusunda isimleri de, diğer atayacağımız büyükelçilerin listesini de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak.

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçi atamasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, isim belirleme sürecinin başladığını söyledi.

İsrail'den açıklama

İki ülkenin aldığı sözkonusu kararla ilgili İsrail'den de açıklama geldi.

İsrail Başbakan Yair Lapid, "Türkiye'yle ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar açısından önemli bir imkan ve İsrail yurttaşları için çok önemli bir ekonomik haberdir. İsrail'in dünyadaki duruşunu güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Başbakan Lapid'in Çavuşoğlu'yla Ankara ziyareti ve Başbakan Lapid'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sırasında varılan mutabakatların yanı sıra İsrail-Türkiye ilişkilerinde geçen yıl yaşanan olumlu gelişmelerin ardından iki ülke tam diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararı aldı.

Dün gece Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Alon Ushpiz, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'la konuştu ve bu ikili meseleyi sonuçlandırdı.

Diplomatik ilişkilerin bu şekilde yeniden tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara'ya yaptığı diplomatik ziyaret ve dışişleri bakanlarının karşılıklı Kudüs ve Ankara ziyaretlerinden bu yana, son bir yılda ilişkilerin gelişimindeki olumlu yönün devamı niteliğinde.

İlişkilerin ilerletilmesi, iki halk arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU