Zelenski, Ukrayna'nın hasadının bu yıl yarıya düşebileceği uyarısında bulundu

Savaş nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişinin aç kalmasından korkuluyor

Zelenski'nin bölgeye yapılan saldırıyı kınamasının ardından Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk gemi yola çıktı (AFP)

Volodimir Zelenski, Rusya savaşı yüzünden Ukrayna'nın hasadının bu yıl normale göre yüzde 50'ye varan oranda azalabileceği uyarısında bulundu.

Devlet Başkanı Zelenski pazar sabahı yayımladığı açıklamada, azalan hasada rağmen Ukrayna'nın "ana hedefinin" küresel gıda krizini önlemek olduğunu söyledi.

Dünyanın büyük kısmı gıda arzı için Ukrayna'ya bel bağladığından milyonlarca kişinin aç kalabileceğinden korkulurken, Zelenski ülkesindeki yetkililerin tahıl ihracı için alternatif yollar bulacağını sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki haftalarda Ukrayna ve Rusya, tahıl ihracatını sürdürmek amacıyla, Moskova'nın blokajındaki Karadeniz rotalarının yeniden açılması konusunda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'yle birlikte bir anlaşma imzaladı.

Bununla birlikte, Kremlin'in sözlerinden cayması ve tahılı bir savaş silahı olarak kullanmayı sürdürmesinden korkuluyor.

Rus güçleri çatışma sırasında limanları, tahıl depolarını, çiftlik hayvanlarını ve ekinleri hedef aldı. İki ülkenin 22 Temmuz'da tahıl anlaşmasını imzalamasından sadece saatler sonra, Rus güçleri tahıl ihracatına hazırlanan Odessa limanına hassas güdümlü füzeler fırlattı.

Ukrayna'nın güneyinde ve doğusunda çatışmaların yoğunlaşmasıyla Zelenski bu uyarıyı yaptı.

Yetkililer, Karadeniz yakınlarındaki Herson'un yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Mıkolayiv kentinin gece boyunca "devasa" Rus bombardımanı altında kaldığını söyledi.

Kentin valisi, ülkenin en zengin adamlarından biri olan Oleksiy Vadaturskiy ve eşi Raisa'nın saldırıda öldürüldüğünü belirtti.

74 yaşındaki Vadaturskiy buğday, arpa ve mısırı da kapsayan tahıl üretimi ve ihracatı konusunda uzmanlaşmış büyük bir tarım firması olan Nibulon'un sahibiydi.

Belediye başkanının "tüm zamanların en güçlüsü" olarak tanımladığı bombardıman sırasında bir otel, bir spor kompleksi, iki okul, bir akaryakıt istasyonu ve bazı evler yıkıldı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU