Sigorta devi açıkladı: Aşırı hava olayları, yılın ilk yarısında 65 milyar dolar zarara yol açtı

Afganistan'da en az 1200 kişinin öldüğü deprem, ilk 6 ayın en büyük insani krizini yarattı

Avrupa'daki sıcak hava dalgası, İspanya'nın güneyinde büyük yangınlara neden oldu (Reuters)

Alman reasürans şirketi Münich Re'nin perşembe günü açıkladığı verilere göre aşırı hava olayları, yılın ilk yarısında dünya genelinde 65 milyar dolar zarara neden oldu.

Raporda, söz konusu zararın yaklaşık 34 milyar dolarının sigortalı varlıkları, geri kalan kısmınsa sigortasız varlıkları etkilediği belirtildi.

Öte yandan geçen yılın ilk yarısında kaydedilen zararın 105 milyar dolar olduğu ifade edildi.

2022'nin ilk yarısındaki söz konusu kaybın neredeyse yarısı ABD'de yaşandı. En büyük hasarları kasırga ve hortum gibi felaketlerin yarattığının belirtildiği çalışmada, aşırı hava olaylarının ABD'de 28 milyar dolarlık zarara neden olduğu paylaşıldı.

Kuzey Amerika'da nisanda bir gök gürültülü fırtınadan ayrılarak oluşan farklı kasırgaların 3 milyar dolardan fazla zarara yol açtığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Münich Re'nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, verilere dair "Bir şey çok net: İklim değişikliğinin güçlü etkisi çok daha görünür hale geliyor" dedi.

Raporda, Avrupa'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgasının yarattığı kuraklığın İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde su kıtlığı ve orman yangınlarına neden olduğuna da dikkat çekildi.

Bu olayların etkilerinin sürdüğü, dolayısıyla zararın net şekilde ölçülmesinin henüz mümkün olmadığı ve ikinci yarıda açıklanacak raporda daha detaylı bir tablo sunulabileceği belirtildi.

Öte yandan bu yılın ilk yarısında finans endüstrisinde en fazla zarar yaratan felaketlerin başında Avustralya'daki seller geliyor.

Buna göre Sidney'de temmuzun başında etkili olan sağanak yağışların yarattığı sel olaylarında sigortalı varlıklarda 3,7 milyar dolar zarar yaşandı.

Normalde 8 ayda görülen yağış miktarının Sidney'de 4 günde gerçekleştiği, bazı nehirlerin son 100 yıldaki en yüksek su seviyelerine ulaştığı ifade edildi.

Ayrıca raporda, Afganistan'da 21 Haziran'da meydana gelen ve yaklaşık 1200 kişinin ölümüne sebep olan depremin, bu yılın ilk yarısındaki en büyük insani krizi yarattığı belirtildi.

Küresel çapta da yaklaşık 4 bin 300 kişinin doğa felaketleri nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.



Independent Türkçe, Phys.org, Insurance Business

DAHA FAZLA HABER OKU