İstanbul'da gerçekleştirilen "tahıl koridoru" görüşmelerinin ardından, taraf ülkeler imza töreni için Dolmabahçe Ofisi'nde bir araya geldi.
Anlaşma ile birlikte Karadeniz üzerinden kurulacak güvenli koridorla birlikte Ukrayna tahılının ihraç edilmesi ve bu sürecin İstanbul'da kurulacak koordinasyon merkezi ile yönetilmesi hedefleniyor.
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov katıldı.
Guterres: Türkiye'ye güveniyoruz, hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli
Törende sözü ilk olarak BM Genel Sekreteri António Guterres aldı. Guterres açıklamasında, "Bugün Karadeniz'de bir ışık var, umut ışığı, rahatlama ışığı. Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ederim, bu süreç sizin ısrarınızla oldu. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız, yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu dünyanın yararına bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı.
Guterres sözlerine şöyle devam etti;
Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır. Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek. Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli .Bugün ortak bir koordinasyon merkezinin açılışını duyuracağız. Lütfen sözlerinizde durun dedim. Barış için de aynı şey geçerli. Kanlı savaş yürüten iki taraf arasında imzalanan bir anlaşma. savaş devam ediyor, insanlar ölüyor.
Erdoğan: Küresel sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne yardımcı oluyoruz
Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üzerinde mutabakata varılan metinle tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız" dedi.
"Bu adımla yaşanan hava sıcak dalgası ve kuraklığın yol açacağı muhtemel fiyat artışların önüne geçilecektir" diyen Erdoğan şöyle devam etti:
Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz. Önümüzdeki günlerde başlayacka gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın pek çok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleşecektir. Uluslararası toplumun desteği de şüphesiz büyük bir önem taşıyor.
Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını ifade ediyoruz. Yaklaşık beş aydır aralıksız devam eden çatışmalar ve küresel etkileri ne yazık ki bu öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça ekonomik maliyetlerin yanı sıra insani kayıplar da artıyor. Savaş sadece taraflaır, bölge ülkelerini değil tüm insanlığı olumsuz etkiliyor. Bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Masumların hayatına mal olan bu çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağı hepimizin malumudur. Arazideki gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Tesis ettiğimiz dostane ve barışçıl atmosferin savaşın sonlandırılmasına yönelik tahvil edilmesi tüm insanlığın yararınadır.
Aynı masaya oturmadılar
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mikaylo Podolyak, bugün İstanbul'da imzalanacak tahıl anlaşmasıyla ilgili olarak, "Ukrayna, Rusya ile herhangi bir belge imzalamaz. Biz Türkiye ve Birleşmiş Milletler'le bir anlaşma imzalıyoruz; ve onlara karşı yükümlülük altına giriyoruz" demişti.
İmzalar sırasında Rusya ve Ukrayna tarafları aynı masada yer almadı.
Independent Türkçe