Dışişleri'nden Irak'taki roket saldırısına ilişkin açıklama: Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır

Reuters, Türkiye'nin turistik tesise "ağır havan topu saldırısı" düzenlendiğini ve hayatını kaybeden kişilerin tamamının turist olduğunu iddia etti

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Irak'ın Duhok bölgesinde, Türkiye'nin düzenlediği roket saldırısında sekiz sivil hayatını kaybettiği, 23 kişinin yaralandığı iddia edildi.

Reuters, Irak devlet haber ajansına dayandırdığı haberinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye sınırındaki Zakho kentinde bulunan bir turistik tesise "ağır havan topu saldırısı" düzenlendiğini ve hayatını kaybeden kişilerin tamamının turist olduğunu bildirdi.

Türkiye, PKK ve YPG'ye karşı operasyonlarda Irak'ın kuzeyine düzenli olarak hava saldırıları düzenliyor ve bu saldırılar kara operasyonları ile destekleniyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih: Kınıyoruz

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, "Türkiye’nin Duhok’ta düzenlediği bombardımanı kınıyoruz" diyerek, "Bombardıman, Irak'ın egemenliğinin bir ihlali olup ülkenin milli güvenliğine tehdit teşkil etmektedir. Uluslararası hukuka aykırı bu tür eylemler kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı. 

Irak Başbakanı Başbakan Kazimi de saldırıyı kınayarak bölgeye heyet gönderdi.

Irak Güvenlik Medya Ağı Başkanı Tümgeneral Saad Maan, Irak Haber Ajansı'na (INA) yaptığı açıklamada, Başbakan Kazımi’nin bölgeye bir heyet gönderilmesi için talimat verdiğini söyledi.

Maan, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığında bri heyetin bölgeye giderek incelemelerde bulunacağını söyledi.

Halbusi: Irak bölgesel hesapların çözüldüğü bir arena olmamalı

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Dohuk'taki bombardımanın soruşturulması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

Halbusi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Irak, Iraklıların hiç yere kanının aktığı, bölgesel hesaplara ve dış çatışmalara açık bir arena olmamalıdır. Hükümeti, ülkeyi ve insanları korumak için her türlü gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr ise Irak hükümetine yönelik çağrıda bulundu.

Sadr,  önerilerini 4 maddede sıralayarak Türkiye ile diplomatik temsilin azaltılması, Irak ile Türkiye arasındaki uçuşların durdurulması ve kara geçişlerinin kapatılması, resmi kanallardan olmak üzere Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunulması ve Türkiye ile güvenlik anlaşmasının iptal edilmesini istedi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından Zaho’nun Perex köyünde turistik bir bölgenin top saldırısıyla hedef alınmasının ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Irak Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Irak hükümeti, turistik bölgeye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu, Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi.

Açıklamada, saldırının egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil vatandaşların huzur ve istikrarının da açık bir şekilde alınması olduğu vurgulandı.

Türkiye'den açıklama: Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir" denildi.

"Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadelerimim kullandıldığı açıklamada şunlar kaydedildi: 

Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır. Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU