İspanya'da 8 milyon TL değerindeki Picasso eskizine el kondu

Eseri getiren yolcu kopya olduğunu öne sürdü

Eseri bildirmeyen yolcu, kaçakçılık suçlamasıyla karşı karşıya (Guardia Civil)

İspanya'da gümrük görevlileri, dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso'ya ait olduğu belirlenen eskize el koydu.

Dün yapılan açıklamada eserin değerinin 450 bin İsviçre frangı (yaklaşık 8 milyon TL) olduğu duyuruldu. 1966 tarihli çalışmanın adı Trois personnages (Üçlü kişilikler).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçreli yetkililerin, bir sanat eserinin "şüpheli" şekilde götürüldüğüne dair ihbarının ardından harekete geçen İbiza'daki görevliler, 5 Temmuz'da Zürih'ten gelen bir yolcuyu durdurdu.

Avrupa Birliği Gümrük Birliği üyesi ülkeler haricinde getirilen sanat eserlerinin, değeri 150 bin euroyu aştığı takdirde beyan edilmesi gerekiyor.

Adı açıklanmayan yolcu, yanında bildirmesi gereken bir eser olmadığını iddia etse de yetkililer valizleri aramaya başladı. Böylece eskiz ortaya çıktı.

Eserin bir kopya olduğunu ve 1500 İsviçre frangı (yaklaşık 27 bin TL) ödediğini öne süren yolcu, fatura gösterdi. Ancak yetkililer bir bavulda, eskizin 450 bin İsviçre frangı karşılığında Zürih'teki bir sanat galerisinden alındığını gösteren başka bir fatura buldu.

İbiza Çağdaş Sanat Müzesi ilk analizlerin eserin orijinal olduğunu gösterdiğini ve ödenen meblağın, piyasa fiyatına uygun olduğunu bildirdi. İlk değerlendirmenin, gelişmiş teknikler kullanılarak daha kapsamlı bir analizle doğrulanması gerektiği de vurgulandı.

 

Independent Türkçe, AFP, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU