Kimisi Kılıçdaroğlu’na, kimisi Erdoğan’a teşekkür ediyor; KYK Borçluları Hareketi Sözcüsü Bektaş, "Kimseye teşekkür borcumuz yok" diyor

Cumhurbaşkanı’nın KYK borçları ile ilgili açıklamasının ardından KYK Borçluları Hareketi Sözcüsü Merve Bektaş, varılan sonucun yeterli olmadığını, tüm borcun silinene kadar mücadele edeceklerini, kimseye teşekkür borçlarının olmadığını söyledi

KYK Borçluları Hareketi, yıllardan beri kredi borcunun tümden kaldırılması için mücadele ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

"KYK’lılar" kelimesi, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) üniversite öğrenimi süresince burs alanları tanımlamak amacıyla kullanılıyor.

Alınan kredi miktarı yıllara göre değişiyor.

Örneğin 2022 yılında lisans öğrencilerine 850 lira, yüksek lisans öğrencilerine 1700 lira, doktora öğrencilerine 2550 lira ödeniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Verilen kredinin üniversite öğreniminin ardından geriye dönük enflasyon oranları hesaplanarak geri ödenmesi gerekiyor.

Ancak yıllar içerisinde öğrenimi bittiği halde borcu geri ödeyemeyen veya ödemeyen binlerce insan var. 

KYK borçlarını ödeyemediklerinden mağdur olan bir grup gencin ve ailelerinin de desteğiyle "KYK Borçluları Hareketi" adlı bir oluşum kurmuş ve yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışmışlardı.

KYK Borçluları Hareketi Sözcüsü Merve Bektaş, 22 Haziran'da Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Bizim hesaplamalarımıza göre 5,5 milyon KYK borçlusu var. 300 bin kişinin icraya verildiğini biliyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

O dönem bir açıklama yapan Gençlik ve Spor Bakanlığı da KYK’lıların toplum borcunun 5,5 milyar lira olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Ancak aradan geçen süreç içerisinde siyasi gündemin yoğunluğu ve ekonomik krizin de etkisiyle KYK sorunu daha az duyulur oldu.

Kılıçdaroğlu'nun tweeti mi iktidarı harekete geçirdi?

Taa ki geçtiğimiz günlere kadar.

Birçok kişi, Twitter’dan yaptıkları paylaşımlarda  eğitimleri süresince aldıkları 23 ila 32 bin lira kredi borcunun 74 bin liradan 100 bin liraya kadar değişen rakamlara ulaştığına dair bilgi ve belgeler paylaştı.

Bu borçların silinmesi için sosyal medyada başlatılan kampanya üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 10 Temmuz 2022 günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gençlerden birinin paylaşmını alıntılayarak şöyle seslendi:
 


Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz'da KYK borçlarının faizinin silindiği, sadece ana paranın talep edileceğini açıklayınca yeni bir polemiğin de startı verildi.

Birçok kişi, alınan kararın Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından geldiğini öne sürerek, “Teşekkürler Kılıçdaroğlu” diye tag açtı.

İktidar yanlıları da buna “Teşekkürler Erdoğan” tagiyla cevap verdi.

“Borçlar tamamen silinene kadar mücadele edeceğiz”

İki taraf başarının kime ait olduğu konusunda mücadele ederken yıllardan beri bu sorunu gündemde tutmaya çalışan "KYK Borçluları Hareketi, sonuçtan mutlu mu?" sorusunun cevabını almak için sözcüleri Merve Bektaş’a ulaştık.
 

mervebektaş.jpg
KYK Borçluları Hareketi Sözcüsü Merve Bektaş, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü son sınıf öğrencisi / Fotoğraf: Independent Türkçe


KYK borçluları olarak kararın kendileri açısından yeterli olmadığını kaydeden Bektaş, "Tabii ki faizlerin silinmesi bizim açımızdan bir kazanımdır ancak yeterli değildir. 3 - 4 katına çıkarılmış faizlerin tek kalemde siliniyor olması bile KYK borçlarının silinebilinirliğini ispatlar nitelikte" dedi. 

"En başından beri mücadelemiz borçların tamamen silinmesine yönelikti, buradan sonra da bu mücadeleyi tek bir adım geriye düşmeden KYK borçlarının tamamı silinene kadar devam ettireceğiz" ifadelerini kullanan Merve Bektaş şöyle devam etti: 
 

Biz birbirimizi satmayız, yolda da bırakmayız. Önümüzdeki sene borcu faizlenecek arkadaşları kapsamayan bir sonuç bu. Bir tane bile borçlu kalmayana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

 

kyk1.jpg
KYK Borçluları Hareketi'nin bir eyleminden / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Kimseye teşekkür borcumuz yok”

Alınan karardan dolayı Kılıçdaroğlu’na ve Erdoğan’a yönelik sosyal medyadaki teşekkür açıklamalarını hatırlattığımız Bektaş, “Siz teşekkür ediyor musunuz bu isimlerden herhangi birine?” sorusuna şu cevabı verdi:
 

Açıkçası kimseye bir teşekkür borcumuz yok. Çünkü zaten yapılması gerekenin yarısını bile sağlamayan bir açıklama var. Bizim talebimiz bir kez bile faizin silinmesi olmadı. O yüzden de iki bloğa da teşekkür borcumuz ya da minnetimiz yok.


"KYK’lılar kendine, inançlarına teşekkür etmeliler"

Borcunu ödeyemediği için yasal takip başlatılan kişilerle ilgili icraların çekilmesine dair bir planın açıklanmadığına dikkat çeken Bektaş, bu konuda da bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Bektaş, "teşekkür" ile ilgili son olarak şu sözleri söyledi:
 

Teşekkür edilecek bir sonuç görmüyoruz ortada ancak elbette ki faizlerin silinmesi bir kazanımdır. Bu kazanımı da KYK borçluları mücadele ederek kazandı. Teşekkür etmek isterlerse kendilerine ve inançlarına teşekkür etmeliler.

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU