Suudi Arabistan ve Irak, elektrik bağlantı anlaşması tutanaklarını imzaladı

Sözleşme, Kuveyt’ten Irak’ın güneyinde bulunan el Fav istasyonuna ve ileride kurulacak yeni hatlar dahil olmak üzere KİK ülkelerinden yaklaşık 500 megawat enerji sağlayacak

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Suudi Arabistan ve Irak, 2022 yılının başlarında iki ülkenin elektrik şebekelerinin birbirine bağlanmasını öngören bir mutabakat zaptının esaslarına ilişkin tutanakları imzaladı.

Şarkul Avsat’ın haberine göre Anlaşma, Irak’ın Arar ve Yusufiye arasında bin megawat kapasiteli ve 400 kV voltajlı yaklaşık 435 kilometre uzunluğunda bir bağlantı sağlayacak.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, iki ülke arasında teknik alanlar dahil olmak üzere tüm alanlardaki işbirliğinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın çalışmalarına övgüde bulundu. Suudi Bakan, taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini istediğini belirterek iki ülke liderlerinin ve halkının isteklerini gerçekleştirmek için ve projelerin hızlı bir şeklide uygulanması için istekli olduklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje, Suudi Arabistan’ın Ortadoğu’nun en büyük elektrik şebekesine sahip olması ve Krallığın 2030 Vizyonu hedefleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Suudi Arabistan, bölgeyi Arap dünyası için elektrik merkezi haline getirmek istiyor.

Proje ile iki ülkedeki elektrik şebekelerinin güvenilirliği desteklenecek. Taraflar, şebekelerin yenilenebilir enerji kullanmasını destekleyerek enerji üretim alanında yaptıkları çalışmalarda yatırımları arttıracak. Bağlantı çalışmaları elektrik aktarımı için bölgesel bir pazar oluşturulmasını sağlayacak ve iki ülkenin söz konusu pazara katılımını sağlayacak.

Körfez İşbirliği Konseyi Bağlantı Otoritesi (GCCIA), Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi’nde tarafların şebekeleri ile Irak’ın güney elektrik şebekesi arasında bağlantı kurulmasını öngören bir sözleşme imzaladı. KİK, Irak’ın kalkınmasını arzuladıklarını ifade etti.

Sözleşme, Kuveyt’ten Irak’ın güneyinde bulunan el Fav istasyonuna ve ileride kurulacak yeni hatlar dahil olmak üzere KİK ülkelerinden yaklaşık 500 megawat enerji sağlayacak. Toplamda bin 800 megawat kapasiteli anlaşma, kurulum dahil olmak üzere 24 ay içinde faaliyete geçecek. 

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU