Son dönemlerde siyasi ve ekonomik gündeme dair sokak röportajları çok ilgi çekiyor.
Bu röportajlarda bazı kişilerin açıklamaları kimi zaman tepkilere neden olmasıyla sosyal medyada gündem oluyor.
Sokak röportajları sırasında söz hakkı verilen insanlar arasında kimi zaman yurtdışında yaşayan ve halk arasında "gurbetçi" olarak bilinen kişiler de olabiliyor.
Bunlardan bazılarının Türkiye'de ekonominin iyi olduğu, burada yaşayanların ülkenin kıymetini bilmediği yönündeki kimi iddiaları sosyal medyada tartışma yaratıyor.
Sonuç olarak bu tartışmalar kimi zaman gurbetçilere yönelik genelleyici eleştirilere de dönüşüyor.
Bütün bunlara karşın gurbetçilerin Türkiye'nin sosyal, ekonomik yaşamında büyük önemi var. Açıklanan verilere göre 2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 2 milyon 800 bin gurbetçi Türkiye'yi ziyaret etti ve ekonomiye 13 milyar lira gibi bir gelir kazandırdı.
Bu yıl da havaların ısınıp izin döneminin gelmesiyle yüzbinlerce gurbetçi Türkiye'ye gelerek hem akrabalarını ziyaret etmeye hem de tatillerini yapmaya başladı.
"Kimi gurbetçilerin 'Türkiye çok ucuz' demesini insanlar tepkiyle karşılıyor"
Son dönemde sosyal medyadaki eleştirileri ve gurbetçilerin Türkiye için önemini Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ile konuştuk.
Uzun yıllar boyunca Almanya merkezli Türkiye Araştırmalar Kurumu'nun başkanlığını yapan ve bu süreçte bu ülkede yaşayan Türklere yönelik birçok araştırmaya imza atan Şen, gurbetçileri yakından tanıyan isimlerden biri. Şen, öncelikle son dönemde sosyal medya üzerinden yürütülen tartışmaları değerlendirdi.
3 milyon 300 bini Almanya'da olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 6 milyon 200 bin Türk'ün olduğunu belirten Şen, "Almanya'da enflasyon yüzde 7,9. Bütün AB'de ortalama enflasyon 8,5 oranında" dedi.
Türkiye'de enflasyonun yüzde 78 olduğunu hatırlatan Şen, "Bunun için kimi gurbetçilerin kalkıp 'Türkiye çok ucuz' demesini insanlar hakikaten tepkiyle karşılaşıyor. Bu yanlış bir yaklaşım. Ancak tepkilerin bir sınırı olması lazım. Zira gurbetçilerimiz buraya çok para bırakan insanlarımızdır. Kıymetini bilelim" diye konuştu.
"3 milyon 600 bin gurbetçi gelecek"
Şen, başında bulunduğu TAVAK'ın yaptığı ancak sonuçları son şekli verildikten sonra önümüzdeki günlerde açıklanacak bir araştırmaya dair bazı veriler de paylaştı.
Araştırmaya göre bu yaz 3 milyon 600 bin gurbetçinin yaz tatilini Türkiye'de geçireceğini ifade eden Prof. Şen, yurtdışında yaşayan Türklerin bırakacakları paranın 15 milyar lira olacağını söyledi.
"Türkiye'de turizmin asıl taşıyıcısı gurbetçilerdir. Almanya'dan gelen Alman turistlerin sayısı 3 milyon civarı olacak" diyen Şen, "Rusya ve Ukrayna'dan bu sene ciddi sayıda turist gelmesi zor. İngiltere'den 2 milyon civarı turist gelir. Oysa sadece AB üyesi ülkelerde yaşayan 6 milyon 200 bin Türk'ün 3 milyon 600 bininin bu sene Türkiye'ye tatile geleceğini hesapladık. Gurbetçileri bir ülke olarak kabul edersek hiçbir ülkeden bu kadar insan gelmiyor" ifadelerini kullandı.
"Hem memleket hasreti hem de Türkiye'nin daha ucuza gelmesi ilgiyi artırdı"
Şen, sayının bu oranlara ulaşmasında memleket hasreti kadar Türk lirasının yabancı paralar karşısında değer kaybetmesiyle Türkiye'nin turizm açısından birçok ülkeye göre daha avantajlı olmasının da etkili olduğunu aktardı.
Gurbetçilerin yabancı turistlerden daha uzun süre (ortalama 4 hafta) Türkiye'de kaldığını ve fazla para harcadıklarını kaydeden Şen, "Aynı zamanda geçmişe oranla alışkanlıkları da değişti. Mutlaka akrabalarını ziyaret ediyor ama bu süre içinde turizm bölgelerine de giderek sağlam tatil yapıyor ve yüksek meblağda para bırakıyorlar" dedi. Gurbetçilerin geçmişte kendi memleketleri ve köyleri dışında en çok İstanbul'u ziyaret etmeyi seçtiğini ifade eden Şen, "Bazı eğlence yerlerinin kapanmasıyla artık daha az İstanbul'u tercih ediyorlar. Çünkü eskiden İstanbul'u eğlence yaşamı nedeniyle ziyaret ediyorlardı. Şimdi daha çok Ege bölgesindeki tatil bölgelerine gitmeyi tercih ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
"Evliliklerin azalması iyi oldu zira uzun sürmüyordu"
Geçmişte her yaz döneminde gurbetçilerle Türkiye'deki insanların birçok evliliklerine sahne olurdu. Şen'e göre bu evlilikler geçmişe göre çok azaldı. Bunun temel nedenleri arasında ilk sırada Almanya'nın evliliklerinin ardından Türkiye'de kalan kişinin en azından 3 yıl kendi ülkesinde zaman geçirmesini beklemesi ve Almanca kursu istemesi geliyor.
Hollanda'nın da benzer önlemler aldığına dikkati çeken Şen, "Evliliklerin azalması iyi oldu. Zira buradan yapılan evlilikler uzun sürmüyordu" diyerek sözlerini tamamladı.
"Gurbetçiler, Türk turizmi için güvence"
Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu da gurbetçilerin Türkiye turizmi açısından önemini yorumladı. Gurbetçilerin Türk turizmi için her dönem bir güvence olduğunu kaydeden Polatoğlu, "Almanya'dan otellere turist olarak gelenlerin her zaman yüzde 8 ve 10'luk bölümünü gurbetçiler oluşturur. Memleketlerine veya yazlıklarına gelenleri saymıyorum. Normal bir Alman turist, gelmeden önce ülkesinde tatil için acenteye ne kadar ödemişse daha fazlasını burada harcamaz. Ancak gurbetçiler de diğer turistlere göre daha çok harcama yaparlar" diye konuştu.
"Günübirlikçiler dahil 22 ile 25 milyon arası turist bekleniyor"
Turizmci Cem Polatoğlu, bu yıl Türkiye'ye günübirlik alışveriş için komşu ülkelerden gelenler dahil 22 ile 25 milyon arasında turist gelmesinin de beklendiğini sözlerine ekledi.
© The Independentturkish