Dünya medyası Boris Johnson'ın düşüşünü nasıl aktardı?

Dünyanın dört bir yanındaki gazeteler manşetlerine Birleşik Krallık'taki siyasi kargaşayı taşırken, Kanadalı bir medya kuruluşu yaşananları "Britanya'nın yakın siyasi tarihinin en çalkantılı 24 saati" diye niteledi

(The Independent)

Birleşik Krallık'taki (BK) tüm gözler Boris Johnson ve yaklaşan istifasına dönmüştü, dünyanın geri kalanı da bu süreci izliyordu.

Hükümet içinden 50'den fazla kişinin istifası perşembe sabahı da devam ederken, 10 Numara (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) gazetecilere başbakanın birkaç saat içinde istifa edeceği bilgisini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan 12:30'dan kısa süre sonra istifa etti ve muhtemelen ekimde yeni bir Muhafazakar Parti lideri seçilinceye kadar geçici lider olarak kalmayı planladığının sinyalini verdi.

Pozisyonunu bırakan başbakanın gidişi dünyanın önde gelen haber kuruluşlarına damga vururken, Türkiye'nin en büyük gazetesi Hürriyet, BK hükümetinin yıkılmasını "siyasi deprem" diye niteledi.

Öte yandan, önde gelen Alman Spiegel gazetesinin internet sitesindeki en önemli haber, "Güle güle, Boris!" başlığıyla açılıp şöyle devam ediyordu:

Çarşamba öğleden sonra Boris Johnson, parlamentoda testosteron fazlalığına sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. İstifanın bahsi geçmiyordu. Ama o zamandan beri sıkıntı yoldaydı. Artık son, çok hızlı şekilde gelebilir.
 

Spiegel Ausland
(Spiegel Ausland)


Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'nin internet sitesinde perşembe sabahı manşetin altında "Boris Johnson Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmeye hazırlanarak, Downing Sokağı'ndan ayrılmasının önünü açtı" başlığıyla canlı bir blog yayımlandı.

Johnson'ın istifası New York Times'ın internet sitesinde de en başta yer alırken, "Britanya Başbakanı Boris Johnson partisinin genel başkanlığından istifa edecek" başlığıyla canlı bir blog yayımlandı.

Belçika'da yayımlanan De Standaard gazetesinin ön sayfasında, görevinden ayrılan başbakanın yüzünün fotoğrafı şu ifadenin altındaydı:

Artık son, gerçekten yakın görünüyor. Britanya hükümetinde nüfus azalmaya devam ediyor, ancak Johnson hâlâ inatçı.
 

De Standaard
(De Standaard)


Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Argumenty i Fakty'nin internet sitesinin üst kısmında "Britanya Başbakanı Boris Johnson istifa ediyor" başlığıyla Johnson'ın bir fotoğrafı yer alıyor.

İnternet sitesinde yer alan farklı bir makalede, yanlış şekilde Theresa May'in geçici olarak başbakanlık görevini devralacağı belirtiliyor.

The Times of India, "Boris Johnson istifa edecek, ekime kadar geçici başbakan olarak kalacak" manşetiyle haberi verirken, The Australian "Johnson Britanya başbakanlığından istifa edecek" başlığını attı.

İngilizce yayımlanan Çin gazetesi Global Times'ın ön sayfasında, Johnson'ın çarşamba günü parlamentoda konuşurken çekilen bir fotoğrafı yer alıyor ve "Johnson baskıyı hissediyor" başlığı atılmış.
 

Global Times
(Global Times)


Kanada'daki National Post internet sitesini "Skandallarla dolu Boris Johnson BK başbakanlığını bırakıyor" başlığıyla açıyor ve giden lidere desteğin "Britanya'nın yakın siyasi tarihinin en çalkantılı 24 saatlerinden birinde buharlaştığını" belirtiyor.

Jamaika Gleaner'ın dış haberler bölümü "Johnson isyanın ortasında başbakan olarak kalmak için savaşıyor" başlığını atarken, Brezilya'nın önde gelen gazetelerinden Folha de S.Paulo, dünya haberleri bölümüne "Boris Johnson istifa yaygarasının ortasında pozisyonunu korumaya çalışıyor" başlığını attı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/world

Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU