Independent Türkçe'den Hadimu'l Haremeyn Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü'ne ziyaret

Independent Türkçe’nin bu yılki Hac sezonuyla ilgili haberleri çerçevesinde Hadimu'l Haremeyn Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Turki bin Süleyman el-Amr enstitü hakkında açıklamalarda bulundu

Hacılar Kabe'nin avlusunda namaz kılarken. Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan, Harameyn (Mekke ve Medine) için hiçbir çabadan kaçınmadı. Çeşitli yollarla ve elindeki tüm imkânlarla yıl boyunca hac ve umre ibadetleri için gelen Rahman’ın misafirlerine hizmet vermeye çalıştı. Ummu'l-Kurra Üniversitesi bünyesinde 1975 yılında kurulan Hadimu'l Haremeyn Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü, Suudi Arabistan hükümeti tarafından ibadetlerin yerine getirilmesinin kolaylaştırılmasını ve genel olarak ibadetlere özen gösterilmesine yönelik hizmetlerin geliştirilmesini hedefleyen özel çalışmalardan biri. Enstitü, hükümet yetkilileri arasında Hadimu’l Haremeyn Kral Selman bin Abdulaziz’in ‘hayır buluşması’ olarak nitelendirdiği önemli bir konuma sahiptir. Kral Selman bin Abdulaziz, Enstitü’ye yaptığı bir ziyaret sırasında, “Her zaman bir hayır kürsüsüyle, hayırla ve hayır sevgisiyle karşılaştığımız için Allah'a hamd olsun” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’nin bu yılki Hac sezonuyla ilgili haberleri çerçevesinde Hadimu'l Haremeyn Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Turki bin Süleyman el-Amr enstitü hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Amr, Enstitünün görevinin hac ve umre ibadetleri ve ziyaretler için bütünleşmiş ve sürdürülebilir bir sistem geliştirmeyi amaçlayan çalışmalar, araştırmalar, danışmanlık ve eğitim programları ve hizmetler sunmaya dayandığını söyledi. Dr. Amr, Enstitünün, çeşitli veriler elde edebilmek adına kapsamlı bir bilimsel referans olarak hac ve umre ibadetleri hakkında bir veri bankası kurmayı ve ardından, çeşitli hac faaliyetleri için planlamada büyük yardımı dokunan algoritmaya dayalı bir simülasyon modeli oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

Hacılarla ilgilenme mekanizmasıyla ilgili olarak Enstitü Başkan Yardımcısı ve Mescid-i Haram Müezzini Dr. Osman Kazzaz, Independent Türkçe'ye şunları söyledi:

Hacılarla ilgilenmek, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden ve farklı dillerden gelen bu insanların kültürlerine vakıf olunmasını gerektiriyor. Bu yüzden, Rahman’ın misafirlerine hizmet etmek için özel ve halka açık kurslarla gönüllüler yetiştiriyoruz.

Her yıl Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'de bilimsel bir forum düzenlendiğini belirten Dr. Kazzaz, bu forum aracılığıyla tüm ilgili ve yürütme organlarını, eğitim kurumları ile bir araya getirmeye çalıştıklarını ve dijital gelişimin hacılara hizmet alanına nasıl dahil edileceğini tartıştıklarını söyledi.

Enstitünün uzmanlık alanlarına da değinen Dr. Kazzaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Enstitü, fetva yayınlayan bir organ değil. Araştırmalarını mühendislik ve kentsel alanlar, idari ve insani araştırmalar, bilgi teknolojileri araştırmaları ve yumuşak güç olarak kabul edilen medya üzerine yoğunlaştırmaktadır.

Dr. Kazzaz, Independent Türkçe'nin yönelttiği,  Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde hedeflediği hacı sayısıyla ilgili soruya “Rahman’ın Misafirleri programına göre hac ve umre ziyaretçilerinin yıllık sayısının 30 milyona ulaşması bekleniyor” yanıtını verdi.

Independent Türkçe'ye konuşan Enstitü müfettişleri ise Enstitü’nün, güvenilir bir tarihi ve bilimsel referans olarak hac, Mekke ve Medine ile ilgili çalışmalar, belgeler, fotoğraflar, filmler, haritalar ve tarihi el yazmalarının yer aldığı kapsamlı bir tarihi kayıt oluşturmaya çalıştığını söylediler. Enstitünün görevleri arasında ibadetlerin yerine getirilmesini kolaylaştırmanın yanı sıra hacılara daha iyi hizmet vermeyi amaçlayan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapma yer alıyor. Böylece mevcut durum inceleniyor ve hac, umre ve ziyaret için gelenlerin ihtiyaçları ve onlara sağlanan hizmet ve tesisler ile ilgili ayrıntılı veriler ve bilgiler toplanıp daha sonra olumlu yönlerin geliştirilip sorunların giderilmesi amacıyla mevcut durumun net bir tablosu oluşturuluyor.  

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU