Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Japon Büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren bir kişi yaşamını yitirdi. 78 yaşındaki Güney Koreli’nin bu eylemi Japonya’nın savaş döneminde zorla çalıştırma uygulamalarına tepki için gerçekleştirdiği belirtildi.
İki ülke arasında ticari ve diplomatik tartışmaların tırmandığı sırada Güney Kore’de bir vatandaş Japonya’ya tepki için kendini ateşe verdi.
Soyadının Kim olduğu belirtilen 78 yaşındaki adam, aracını büyükelçilik binası önüne park etti ve arabasının içindeyken kendini yakmaya başladı.
Ağır derecede yanan adam kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Yetkililer eylemcinin arabasında 20 civarında gaz bombası kapsülü bulunduğunu söyledi. Olay yerinde herhangi bir intihar notuna rastlanmazken, yaşananların arka planına dair incelemelerin sürdüğü kaydedildi.
Yerel medya ve polis kaynakları, yaşamını yitiren kişinin kayınpederinin Japonya’nın savaş döneminde zorla çalıştırdığı kişiler arasında yer aldığını aktardı.
Onlarca yıldır Japonya karşıtı barışçıl gösterilere sahne olan Güney Kore’de eylemlerin bazıları zaman zaman şiddet olaylarına dönüşmüştü. Bu eylemler arasında parmaklarını kesen göstericilere ve güvenlik güçleriyle protestocular arasında yaşanan boğuşmalara şahit olunmuştu.
Güney Kore Büyükelçisi’nin çağrıldığı gün yaşandı
AFP kendini ateşe veren kişinin intihar eyleminin Japonya’nın Tokyo’daki Güney Kore Büyükelçisi Nam Gwan-pyo’yu Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasının ardından yaşandığına dikkati çekti.
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Güney Kore Yüksek Mahkemesi’nin Güney Korelileri zorla çalıştıran Japon şirketlerinin tazminat ödemesi yönündeki kararından sonra Seul yönetimini uyararak “derhal doğru tedbirler alın” uyarısında bulundu.
Meselenin bir kredi paketi de içeren Güney Kore’yle normalleşme sürecinin ardından 1967’de imzalanan ikili anlaşma çerçevesinde çözüldüğünü savunan Tokyo, Seul’den perşembe günü için üçüncü bir ülkenin de katılımıyla arabuluculuk toplantısı yapılmasını istemişti.
Güney Kore Büyükelçisi’ni bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Kono, verdikleri tarihin aşılmış olmasının “son derece üzücü” olduğunu söyledi.
Kono ayrıca Güney Kore’den, Mitsubishi Heavy Industries adlı ağır sanayi grubunun da aralarında olduğu Japon firmaların varlıklarına el konmasını içeren mahkeme kararını durdurmasını istedi.
Tazminat ve ihracat anlaşmazlığı gerginliği tırmandırıyor
Japonya 4 Temmuz'da Güney Kore'de çip ve akıllı telefon endüstrisinde ihtiyaç duyulan bazı kimyasal ürünler üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırma kararı almıştı.
II. Dünya Savaşı sırasında bir Japon şirketi için çalışmaya zorlandıklarını söyleyen Güney Korelilerin tazminat talepleri nedeniyle yaşanan diplomatik gerginliklere atıfta bulunan Güney Kore lideri Moon Jae-in de Tokyo’nun ihracat kısıtlamalarının Japonya’ya ekonomik zarar verebileceği konusunda uyarmıştı.
Japonya’nın ihracat kısıtlamaları Seul’ün tepkisini çekmesinin yanı sıra küresel çapta teknoloji ürünü zincirlerine muhtemel etkileri ve fiyat artışı gibi kaygılara yol açıyor.
Tokyo bu hamlenin Seul’le ilişkilerinde “güven kaybının” sonucu mecburi bir adım olduğunu iddia ederken, Seul de meseleyi Dünya Ticaret Örgütü’ne taşımakla tehdit ediyor ve Washington’ı duruma müdahale etmeye çağırıyor.
ABD’nin iki müttefiki arasındaki ilişkiler Japonya’nın 1910-1945 yıllarında Kore yarımadasındaki sömürge yönetimi nedeniyle uzun süredir gergin bir seyir izliyor. Güney Kore Yüksek Mahkemesi’nin tazminat kararı ve Japonya’nın ihracat kısıtlamaları nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkinin en düşük seviyeye indiği belirtiliyor.
The Independent ve ajanslardan yararlanılmıştır
© The Independentturkish