AB'ye iltica başvuruları 2021'de yaklaşık yüzde 30 arttı

117 bin Suriyeli ve 102 bin Afgan'ın ardından en çok başvuru yapanlar Irak, Pakistan, Türkiye ve Bangladeş vatandaşları oldu

Fotoğraf: EUAA

Avrupa Birliği'ne (AB), iltica başvuruları 2021 yılında 648 bin ile 2020 yılına göre yaklaşık yüzde 30 artarken, başvuruların çoğunluğunu çoğunluğu Suriyeli ve Afganlar oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'nin iltica kurumu EUAA'nın açıklamasına göre, 2020'de yaklaşık 485 bin kişi AB'ye iltica başvurusunda bulunmuştu.

AB, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra savaştan kaçan yaklaşık 3,4 milyon kişinin geçici koruma başvurusunu almıştı. EUAA'ye göre, Rusya'nın işgali nedeniyle toplamda yaklaşık 6 milyon kişi AB ülkelerine gitti ancak sığınmacılardan birçoğu daha sonra geri döndü.

En çok başvuru Suriye ve Afganistan'dan

2021'de AB'ye iltica başvurusu yapan 117 bin Suriyeli ve 102 bin Afgan'ın ardından en çok başvuru yapanlar Irak, Pakistan, Türkiye ve Bangladeş vatandaşları oldu. Sığınmacıların varmayı hedefledikleri başlıca yerler Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya oldu.

İltica başvurusu yapanların yarısını, 18 ila 34 yaş arasındakiler, toplam başvuruların yaklaşık yüzde 70'ini ise erkekler oluşturdu. Başvuru yapan her on kişiden üçü reşit olmayan kişilerken, toplam başvuruların yüzde dördünü refakatçisi olmayan çocuklar yaptı.

En çok kabul edilen Eritreliler, en az kabul edilen Gürcüler

AB, 2021'de yaklaşık 185 bin kişiye iltica ya da ikincil koruma imkanı sağladı. Başvuru kabul oranı en yüksek olanlar yüzde 81 ile Eritreliler olurken, kabul oranı en az olanlar yüde 3 ile Gürcüler oldu. Kurumun açıklamasına göre, 770 bin civarında başvuru hâlâ karara bağlanmadı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU