Metiner: Yeni bir çözüm süreci başlayabilir

"Ama PKK koşulsuz olarak silahlarını bırakması lazım. HDP de kendi siyasal gücüne güveniyorsa buyursun, fikirleri ile çıksın"

Fotoğraf: YouTube

Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİRDER) Genel Başkanı Mehmet Metiner, “Kürt sorununun çözümü için yeni bir sürecin başlayabileceğini” ama bunun “PKK’nın koşulsuz olarak silahlarını bırakmasına bağlı olduğunu” söyledi. 

Tigris Haber’den Mahsun Rençber’in sorularını yanıtlayan Metiner “Evet yeni bir çözüm süreci başlayabilir ama PKK koşulsuz olarak silahlarını bırakması lazım. HDP de kendi siyasal gücüne güveniyorsa buyursun, fikirleri ile çıksın. Diyarbakır’da, Hakkâri’de yarışalım. Ama ben Hakkâri’ye gittiğimde hemen tehdit edecek, sonra Türk devleti faşist olacak” dedi.

Söyleşinin bir kısmı şöyle:

Seçimlere doğru giderken AK Parti Kürt meselesinin çözümünde yeni bir hamle yapar mı?

Eksik kalan ne var. Anadilde eğitim diyorlar. Nedir, biri çıksın açıklasın bizde bilelim. Ana dilde eğitimi önce Kandildeki terör baronları alsınlar. Bir Kürtçe öğrensinler kendileri. Kürtçe için kan döktüklerini iddia ediyorlarsa ikiyüzlülüğe gerek yok. Yıllardır dağdalar niye Kürtçe öğrenmediler. Abdullah Öcalan Kürtçe mi biliyor? PKK’nın dağdaki, Kandildeki baronları Kürtçe mi biliyor? Bu ülkede Kürtçe, Arapça, Lazca bir sürü dil var, topluluk var. Her bir dil için, her derste anadilde eğitim istemek çok haklı bir talep değil. Ana dilini öğrenirsin, öğretirsin. Kültürünü öğrenir öğretirsin. Diyelim ki devlet her şeyi yaptı ama bu adımı atmadı bunun için dağa çıkılır mı? Türkiye’de sorun çözülmüştür. Kim aksini iddia ediyorsa gelsin konuşalım. Kürt sorunu dediğiniz nedir. Ayrı bir devlet talebi mi, etnik federasyon mudur, PKK bunları savunuyor mu ayrı bir devlet mi istiyor. Dört parçada Kürdistan mı istiyor, Kürtler için PKK’nın istediği nedir. HDP Kürtler için ne istiyor bunu bilen var mı? Suriye’de baba Esad Kürtlere nüfus cüzdanı bile vermezken, siz bir gün PKK’nın Şam rejimini eleştirdiğini duydunuz mu. İran’da rejim Kürtlerle hangi sorunu çözdü de PKK İran ile savaşmaz, tam tersi Sincar bölgesinde İran’ın Haşdi Şabi’leri ile birlikte Kürdistan Bölgesel Yönetimine savaş açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki size göre hangi adım atılırsa PKK silah bırakır?

PKK hiç silah bırakmaz. PKK kendi iradesi olan bir örgüt değil ki. HDP’nin iradesi de yok zaten. Kandil’in kurduğu bir robottan oluşan bir siyasal parti. Silahlarını aradan çeksinler, gelsinler konuşalım, ne istiyorlar? Benim özgürlüğümü elimden alan bir örgütün özgürlük iddiası ne kadar samimidir?

HDP’nin elinde silah mı var?

HDP’nin elinde silah var. HDP şöyle bir partidir. Dağda PKK var, silahlı bir terör örgütü var. Bir kısmına diyor git gazete aç, bir kısmının eline silah veriyor, bir kısmına da git siyaset yap diyor. Ne farkı var? Bir terör örgütü var, herkese görev veriyor. Terörün siyasetini yapıyorsan en az onun kadar suçlusun. Silahları geri çeksinler, gelsinler demokratik siyaseti demokratik rekabet içinde yapalım. HDP Kürtler için ne istiyor, ben bilmiyorum, siz biliyorsanız söyleyin. HDP silahların arkasına sığınarak, bizim karşımıza çıkmasın. Evet, yeni bir çözüm süreci başlayabilir, ama koşulsuz olarak silahlarını bıraksınlar. HDP de kendi siyasal gücüne güveniyorsa buyursun, fikirleri ile çıksın. Diyarbakır’da, Hakkâri’de yarışalım. Ama ben Hakkâri’ye gittiğimde hemen tehdit edecek, sonra Türk devleti faşist olacak.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.

 

Tigris Haber

DAHA FAZLA HABER OKU