DİSK'ten çağrı: Asgari ücret artırılsın, zamlar geri çekilsin

Asgari ücretin yılda 4 kez belirlenmesini talep eden DİSK, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamların da geri alınmasını istedi

Beyoğlu'ndaki İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen grup adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı / Fotoğraf: DİSK

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, zamların durdurulması ve asgari ücrete zam yapılması talebiyle basın açıklaması yaptı.  Beyoğlu'ndaki İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen grup adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSİK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada, 6 ay önce TÜİK enflasyonunun yüzde 21 olduğunu, aradan geçen 6 ayda ise enflasyon resmi olarak yüzde 73'e ulaşırken, dar gelirli ve asgari ücretlinin gıda enflasyonunun yüzde 130'a yaklaştığını ve doların ise 17 lirayı aştığını belirterek, "Tam da Maliye Bakanının dediği gibi dar gelirliler ve ücretiyle geçinenler, yanı bu ülkenin en az dörtte üçü ağır biçimde yoksullaştı. Ve tam da kendisinin de kabul ettiği gibi, bir avuç zengin, bir avuç sermayedar kasasını doldurdu" dedi.

"Asgari ücret mayıs ayında 1516 TL eridi"

DİSK-AR'ın yaptığı son araştırmaya göre 2021 Aralık ayında 4 bin 253 TL olarak belirlenen net asgari ücretin sadece Mayıs ayında 1516 TL eridiğini ve TÜİK verilerine göre 5 bin liranın buharlaştığını kaydeden Çerkezoğlu, hükümetin "asgari ücreti enflasyona ezdirmedik" söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Emeğin milli gelirden aldığı pay iki yılda yüzde 8 azaldı

İktidarın "hükümet büyüyor" diye övündüğünü belirten ve "Bizler ürettik, bizler çalıştık ama o büyümeden pay alamadık" diyen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu,  resmi verilere göre milli gelir içinde emeğin payının son iki yılda yüzde 39'dan yüzde 31'e düştüğünü, sermayenin payının ise yüzde 42'den yüzde 48'e çıktığını söyledi.

Çerkezoğlu, "Tam da Bakan beyin ifade ettiği gibi: Dar gelirliler kaybetti, ücretliler kaybetti, on milyonlarca insanımız kaybetti, bir avuç sermayedar kazandı" dedi.

"Asgari ücret yılda 4 kez belirlenmeli"

"Fakirden çalıp, zengine vermektir. Bizler fakirden alıp zengine veren bu düzene karşı da hakikat mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu yıkımın karşısında derhal ilk olarak başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun derhal toplanarak yeni asgari ücret belirlemesinin önünde hiçbir mevzuat engeli yoktur. Bir engel varsa, o da politik tercihlerdir. Derhal, acilen asgari ücret tespit komisyonu toplanmalı ve asgari ücreti artırmalıdır" diyen DİSK Genel Başkanı, taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Asgari ücret yüksek enflasyon dönemlerinde yılda dört kez belirlenmelidir.
  • Yoksulluğu ve adaletsizliği büyüten bir ekonomik büyümenin bu ülkeye, bu halka, Türkiye işçi sınıfına bir faydası yoktur. Bu yüzden asgari ücret tespitinde sadece enflasyon değil büyüme oranı ve yoksulluk sınırı da esas alınmalıdır.
  • Asgari ücret üzerindeki sigorta pirim yükü azaltılmalı, işverenlere verilen SGK prim desteği işçiler için de sağlanmalıdır.
  • Asgari ücrete paralel olarak diğer tüm ücretler ve emekli aylıkları da arttırılmalıdır.
  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT'lilerin emeklilik hakları verilmelidir.

"Zamlar geri alınsın"

Artık açlığa karşı bir mücadeleye dönüşen hayat pahalılığı karşısında milyonlarca işçiyi, emekçiyi, emekliyi, dar gelirliyi korumanın en acil yolunun gelirleri artırmak olduğunu ancak geliri artırmanın da yeterli olmadığını belirten Çerkezoğlu, DİSK'in acilen alınması gereken diğer tedbirlerini ise  şu şekilde sıraladı:

  1. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, temel tüketim mal ve hizmetleri vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır. Tüm fiyatları doğrudan etkileyen akaryakıt üzerindeki vergi yükü düşürülmelidir.
  2. Enflasyon karşısında eriyen ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, kâr ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.
  3. Yoksulluğu yenmek için güvenceli istihdam şarttır! Bugün başta belediyeler olmak üzere birçok iş kolunda çeşitli isimler altında devam eden tüm güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmelidir. Kadrolu, güvenceli bir iş herkesin hakkıdır, belediye şirket işçilerine kadro verilmelidir.
  4. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU