Sözcü yazarı: Otobüsçüler “imdaat” diyor

"Devlet, sorunlarımızı çözmeye yardımcı olmazsa Türkiye'de karayolu yolcu taşımacılığı sektörü çökecek ve enkazın altında sadece otobüs işletmeleri kalmayacaktır"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Rahmi Turan, akaryakıta gelen art arda zamlar dolayısıyla otobüs firmalarının kontak kapatacak hale geldiğini yazdı. 

Turan’ın bugünkü köşe yazısında otobüslerin durumuyla ilgili olarak şunları yazdı:

Derin yoksulluk hız kesmeden artmaya devam ediyor. Vatandaş artık dilimle, taneyle, gramla alışveriş yapar hale geldi. Özellikle akaryakıta peş peşe gelen insaf dışı, fahiş zamlar, yalnız yurttaşları değil, taksicileri de, otobüsçüleri de perişan etti. Türkiye'de 88 büyük otobüs firması var. Binden fazla otobüs 7 bölgeden karayolu taşımacılığı yapıyor. Akaryakıta yapılan acımasız zamlar, tüm otobüs firmalarını “kontak kapatacak” hale getirdi. Bir çıkış yolu bulunamazsa, böyle bir çöküşün tüm Türkiye'de nasıl bir karışıklık yaratacağını iyi bilen Otobüs İşletme Sahipleri Derneği (OİSD) “Çok zor durumdayız. Kontak kapatıp ülkemize zarar vermek istemiyoruz ama artık dayanacak gücümüz de kalmadı!” diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısının devamında OİSD Başkanı Ayhan Kara ile yaptığı görüşmeye yer veren Turan, şu ifadeleri kullandı:

88 otobüs firmasının üyesi olduğu OİSD, tehlikeyi bir bildiri yayınlayarak açıkladı.  Ben OİSD Başkanı Ayhan Kara ile bu kritik konuyu konuştum. Ayhan Kara “Durum gerçekten vahim. İmdat diye bağırıyor, devletin tüm resmi organlarının sorunlarımıza anlayışla yaklaşmasını bekliyoruz” dedi. 88 otobüs firması adına konuşan Dernek Başkanı Ayhan Kara'nın anlattıklarını şöyle özetlemek mümkün:

2018 kriziyle başlayan, Covid-19 salgını ile devam eden ve bugün yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrarsızlık, otobüs sektörünün tahammül sınırlarının ötesine geçti.

Son bir yılda özellikle yakıta yapılan zamlarla birlikte sektör belini doğrultamaz hale geldi.

Dövizdeki kur artışlarıyla birlikte otobüs fiyatlarının artışı sebebiyle araçlarımızı yenileyemez durumdayız. Bu da tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına ve büyük oranda KDV ödememize sebep oluyor.

Haksız rekabetle ekmeğimize göz diken korsan taşımacıların faaliyetlerinin durdurulmaması da zararımızı arttırıyor.

 Sefer azaltma, filo küçültme, personel ve gider kısma gibi önlemler de artık fayda etmiyor.

Nefes alamaz haldeyiz…

Devlet, sorunlarımızı çözmeye yardımcı olmazsa Türkiye'de karayolu yolcu taşımacılığı sektörü çökecek ve enkazın altında sadece otobüs işletmeleri kalmayacaktır!

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU