Yeni araştırmaya göre Bitcoin iddia edildiği kadar merkeziyetsiz ve anonim değil

Bulgular, konuyla ilgili akademisyen ve araştırmacıların da dikkatini çekti

Bitcoin şu anda 30 bin dolar civarında işlem görüyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma, Bitcoin destekçilerinin kirpto para birimiyle ilgili övgü ve düşüncelerine meydan okudu.

Uluslararası bir araştırma ekibinin kaleme aldığı çalışmada Bitcoin'in aslında iddia edildiği kadar eşitlikçi, anonim veya merkeziyetsiz olmadığı savunuldu.

Araştırma henüz hakemli bir bilimsel dergide yayımlanmadı. Ancak görünüşe göre konuyla ilgilenen akademisyen ve araştırmacıların dikkatini çekti.

Örneğin, Microsoft'un sanal gerçeklik alanında çalışan araştırmacılarından Jaron Lanier, bu hafta Coindesk'te yayımladığı bir yazısında araştırmaya övgüler dizdi.

Araştırmada öne çıkan tespitler şu şekilde:

"Madenciliğin epey merkezileştiğini hepimiz biliyorduk"

Bitcoin'in ortaya çıkış amacı, anonim kullanıcıların üçüncü kişilere veya banka gibi kurumlara bel bağlamak zorunda kalmadan dijital varlıkları güvenli bir şekilde takas edebilmesiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto destekçileri ise yeni sistemi, küçük bir azınlığın servet biriktirdiği mevcut sisteme alternatif olarak görüyordu.

Ancak yeni araştırmada Bitcoin'in ilk yıllarında blok zincirinde biriken verileri inceleyerek, bunun küçük bir azınlık tarafından desteklenen bir sistem olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacılar, para biriminin 2009'da piyasaya çıktığı ilk dönem ve dolarla bir oran tutturduğu 201 arasındaki madencilik faaliyetlerini gözden geçirdi.

Çalışma, bu ilk yıllardaki Bitcoin madenciliğinin büyük çoğunluğundan yalnızca 64 kişinin sorumlu olduğunu gösterdi. Makalede "aracı" diye nitelenen bu 64 kişi yaklaşık 2 milyon 676 bin Bitcoin çıkarmıştı. Bu da bugünkü değeriyle yaklaşık 84 milyar dolara denk geliyor.

University College London'dan kriptografi uzmanı Sarah Meiklejohn, çalışma hakkında New York Times'a verdiği röportajda, "Madenciliğin epey merkezileştiğini hepimiz biliyorduk" dedi:

O kadar çok madenci yok. Bu elbette bugün bile doğru ama başlangıçta daha da doğruydu.

"Kripto gözetlenebilir"

Çalışmada ayrıca, kripto ticareti yapan kişilerin kimliğini bütünüyle tespit etmek için kullanılabilecek bir dizi veri ayrıştırma tekniği olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, özellikle de "adres bağlama" tekniklerini denedi. Diğer bir deyişle kripto adres ağlarını inceleyen ve bunları kullanıcılarla bağlantılandırmaya çalışan yöntemlere odaklandı.

Sonuç olarak, bu tür analizlerin kripto alanını "anonimsizleştirmeyi sağlayabileceği" ifade edildi.

Verileri sıralamak için bazı karmaşık veri eleme tekniklerine de başvuran araştırmacılar, 2009 ve 2011 arasında Bitcoin'de çok aktif olan belirli kişilerle bağlantılı adresler ve işlemler ağını çözmeyi başardı.

Bu kişiler arasında Dark Web'de (karanlık ağ) "DreadPirateRoberts" diye bilinen ve 2013'te tutuklanıncaya kadar ünlü dark web pazarı Silk Road'u yönettiği düşünülen Ross Ulbricht de vardı.

Ancak araştırmacılar diğer kişilerin kimliğini makalede ifşa etmedi.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Interesting Engineering, New York Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU