Erdoğan: Yunanistan'ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum ciddiyim

Ege'deki adaların silahlandırılması konusunda Yunanistan'a çağrıda bulunan Erdoğan, "Bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmasını, aklını başına almasına davet ediyoruz. Kendine gel" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Seferihisar'da gerçekleştirilen Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini izledi.

Tatbikat sonrası konuşma yapan Erdoğan, 37 ülkeden 10 bin askeri personelin katılımıyla 20 Mayıs'tan beri icra edilen tatbikata katkı veren herkese teşekkür etti.

Türkiye'nin PKK, YPG VE IŞİD gibi dünyanın en tehlikeli terör örgütleriyle yürüttüğü mücadelede el ettiği sonuçların eşi benzeri olmadığını belirten Erdoğan, "Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırmakla kalmıyor. Komşularımızın da huzuruna katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum"

Yunanistan ile son günlerde yaşanan sorunlara da değinen Erdoğan şöyle devam etti:

Bazı Yunan siyasetçiler gerçeklikten uzak söylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Bu tür konuların hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır.  Bir kez daha Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet kararlıdır, bir şeyi söylerse ardını da takip eder.

Doğu Akdeniz'de ülkemize 2 km'den daha az, Yunanistan'a 600 km'den fazla Meis adası için 40 bin km'lik deniz yetki alanı talebini uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz. NATO ve üçüncü ülkelerin alet edilmesi, sonu felaketle bitecek çabanın anlamasının ötesinde değildir. Sayın Miçotakis adalara herhalde turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.

"Uluslararası hakları kullanmaktan geri durmayağız"

"1999 ve 2006 yıllarında AİHM tarafından mahkum edilen Yunanistan'ın baskıcı tutumuna göz yumulması da çifte standarttır" diyen Erdoğan, "Konu Türkiye olunca şahin kesilenlerin AİHM'i hiçe sayan, sığınmacılara insanlık dışı muamele yapanları ibretle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yunanistan'ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladık ancak sabrımızın muhatabımız tarafından yanlış anlaşıldığını görüyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye'nin kimsenin hakkını hukukunu çiğnemeyeceğini ama kendi hakkını da çiğnetmeyeceğini vurgulayarak, "Bu ülke kurulduğu tarihten beri birilerine sırtını dayayarak benzer hamleler yapmıştır. Bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmasını, aklını başına almasına davet ediyoruz. Kendine gel. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU