Gezi davasıyla önce birleştirilen sonra tekrar ayrılan Çarşı davasının geçen ay sonunda görülen duruşmasında, yargılamanın yapıldığı mahkemenin üye hakimi Murat Bircan heyette yer almadı. Bircan'ın, Gezi davasının karar duruşmasında AK Parti'den siyasete atıldığı ortaya çıkmıştı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Çarşı davasının duruşması, 27 Mayıs'ta görüldü. 35 kişnin yargılandığı davanın duruşmasında, sanıklar 'darbeye teşebbüs', 'suç örgütü kurmak ve yönetmek', 'polise mukavemet', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet', 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' suçlarından yargılanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Beraat kararı Yargıtay tarafından bozulmuştu
Aslında Çarşı davasında 2015 yılında karar çıkmış ve tüm sanıklar beraat etmişti. Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, beraat kararlarını bozdu ve Gezi Parkı davası ile Çarşı davasının birleştirilmesine karar verdi.
Önce birleştirildi sonra ayrıldı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlanan birleştirilmiş Gezi ve Çarşı davalarında, mahkeme 21 Şubat 2022'de iki davanın tekrar ayrılmasına karar verdi.
Kavala'ya müebbet, 8 sanığa hapis cezası ve tutuklama
Ayrılma kararının ardından 25 Nisan'da görülen Gezi davasında, sanıklardan Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Davanın diğer sanıkları Can Atalay, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater ve Ali Hakan Altınay'a ise 18 yıl hapis cezası verildi ve sanıklar tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Karar, başkan ve üye hakim Bircan'ın oylarıyla çıktı
Büyük tartışma yaratan karar, oy çokluğuyla çıktı. Mahkeme başkanı Mesut Özdemir ve üye hakim Murat Bircan, sanıkların cezalandırılması ve tutuklanması yönünde oy kullandı. Kıdemli üye Kürşat Bektaş ise muhalefet şerhi yazarak, sanıklar hakkında somut, kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirtti.
AK Parti'den siyasete atıldığı duruşmada öğrenildi
25 Nisan'daki duruşmada, sanıkların cezalandırılması ve tutuklanması yönünde oy kullanan üye hakim Murat Bircan'ın, 2018 seçimlerinde AK Parti'den Samsun Milletvekili olmak için aday adaylığını ilan ettiği ortaya çıktı ve davanın müşteki listesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin AK Partili yöneticileri yer aldığı için mahkemenin bağımsız olmadığına vurgu yapıldı.Sanık avukatları, Bircan'ın tarafsızlığına gölge düştüğünü belirterek heyetten çekilmesini talep etti ancak mahkeme bu talebi reddetti.
Ayrıca, karardan sonra Bircan'ın ailesi hakkında FETÖ soruşturması olduğu da ortaya çıktı.
Çarşı davasına katılmadı
Gezi davasındaki tartışmaların odağındaki hakim Murat Bircan, Çarşı davasında ise heyette yer almadı. Duruşmaya, Gezi davasında muhalefet şerhi yazan kıdemli üye Kürşat Bektaş ile, Bircan'la birlikte sanıkların cezalandırılması ve tutuklanması yönünde oy kullanan mahkeme başkanı Mesut Özdemir ve bir başka üye hakim katıldı.
© The Independentturkish