NASA'nın Apollo programı kapsamında Dünya'ya getirilen Ay toprağında yetiştirilen bitkilerin durumunun pek de iyi olmadığı anlaşıldı.
Florida Üniversitesi'nde botanik profesörü Rob Ferl ve meslektaşları geçen ay hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımladıkları bir makaleyle tarihte ilk kez Ay toprağında tohum filizlendirdiklerini açıklamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar, regolit diye de bilinen Ay toprağında filizlendirilen bu tohumların insanlığın Güneş Sistemi'nde başka gezegenlerde yaşama olanağına dair önemli ipuçları vereceği ifade edilmişti.
Öte yandan Prof. Dr. Ferl, uzay haberleri sitesi Astronomy'ye verdiği yeni bir röportajda, elde edilen büyük başarıya rağmen bu filizlerin yeterince gelişemediğini aktardı.
"Ay toprağında yetişen bitkiler daha ufak kalma eğilimi gösteriyor" diyen Ferl, sözlerini şöyle sürdürdü:
Ayrıca morumsu pigmentler içeriyor. Bu, bitkilerde stres belirtisidir.
Ferl, deney sırasında bu filizlerin genetiğini de incelediklerini belirtti ve o incelemelerden elde ettikleri sonuçları şöyle özetledi.
Tuzlu ve yüksek metal içeriğine sahip topraklarda gördüğümüz uç koşullarda yetişen bitkilere özgü genlerin ifade edildiğini gördük.
Buna rağmen bilim insanı, bitkilerin Ay toprağında filiz vermesinin büyük bir başarı olduğunu vurguladı.
Araştırma ekibinde yer almayan ve bulguları dışarıdan bir göz olarak yorumlayan Fransız araştırmacı Clive Neal da aynı fikirde olduğunu ifade etti.
Neal'a göre bu deney, Ay bitkileri yetiştirmeye giden yolda mükemmel bir deney. Öte yandan bilim insanı, Ay toprağına dair hâlâ bilinmeyen çok şey olduğunun altını çizdi:
Farklı seviyelerde olgunluğa ulaşmış, daha fazla regolit örneğine ihtiyacımız var.
Ferl ve ekibinin bu deneyi tasarlama amacı ise gelecekte insanların Ay ve Mars'ta kendi kendine yeten üsler kurmasını sağlamak.
Zira NASA, Artemis adını verdiği bir program kapsamında insanları Ay'a geri döndürmeyi planlıyor.
Uzay ajansı, 2026 gibi erken bir tarihte astronotların Ay'a yeniden ayak basmasını sağlamayı hedefliyor.
Gökbilimcilere göre Artemis misyonundan elde edilecek veriler, gelecekte insanlı Mars görevlerinin kapısını açabilir.
Independent Türkçe, Astronomy, Futurism
Derleyen: Çağla Üren