Ayhan Bilgen: AK Parti Kürt açılımı hazırlığında

Bilgen, "İktidarın açılım yapma ihtiyacını duyduğunu biliyorum ama bu açılımı nasıl yapacağı konusu mesele belli değil. MHP'yi de ikna ederek yapmaya çalıştığını düşünüyorum" dedi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgen, Kürt sorununun Türkiye siyasetindeki kilit bir konu olduğunu belirterek, ''Kürt sorunu barışçıl yöntemlerle çözülmedikçe bu ülkede hiçbir sorun çözülmeyecek. Çünkü para oraya gidiyor, güvenlik politikası oranın üzerinden oluşuyor, dış politikada orası esas tutuyor, demokratikleşme olmuyor çünkü terörle mücadele ediyoruz deniliyor'' dedi.

Cumhur İttifakı'nın seçime bu şekilde gitmeyeceğini belirten Bilgen şunları söyledi: 

Kürt sorunu iki taraf için de dağıtıcı rol oynayabilir. İktidarın açılım yapma ihtiyacını duyduğunu biliyorum ama bu açılımı nasıl yapacağı konusu mesele belli değil. HDP'yi de ikna ederek mi yapacak daha düşük düzeyli bir hamle mi yapacak göreceğiz. Örneğin, genel bir demokrasi, anayasada küçük rötuşlar, ana dil hakkının yasak olmaktan çıkması gibi, vatandaşlık tarifinin görece iyileştirilmesi gibi seçim kampanyasında anayasa üzerinden bir yeni hegemonya inşa edeceğini düşünüyorum. Yani MHP'yi de ikna ederek yapmaya çalıştığını düşünüyorum. Şu anda böyle bir hazırlık var biliyorum. Yorum yapmıyorum, hazırlık olduğunu biliyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda "reform" mesajı vermek isteyeceğini öne süren Bilgen, "Türkiye şöyle bir havada giderse şaşırmayalım. MHP'nin de yüksek sesle tepki vermediği Erdoğan'ın yeniden reformdan ve değişimden yana muhalefetin de "istemezük" pozisyona itildiği bir resimde gidebiliriz. Özellikle Kürt meselesinde. Abdullah Öcalan'ın da buna dahil edilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Ama ne kadar mümkün olur, belediye seçimindeki gibi yanlış yöntemle olmayacağını biliyorum. Aynı yöntemi de denemeyeceklerdir daha usulüne uygun olur diye düşünüyorum. Bunların birazı öngörü birazı da bilgi'' dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU