Kim Jong-un, Kovid vakalarındaki artıştan yetkililerin "toyluğunu" sorumlu tuttu

Kuzey Kore lideri, yetkililerden işyerlerindeki virüs kontrollerini sıkılaştırmalarını da istedi

Kim Jong-un, 17 Mayıs'ta İşçi Partisi'nin politbüro toplantısına başkanlık etmişti (KCNA/Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkede Kovid vakaları artmaya devam ederken yetkilileri yetersizlik, tembellik ve "toylukla" suçladı.

Devlete bağlı Kore Merkezi Haber Ajansı'na (KCNA) göre, iktidardaki İşçi Partisi'nin salı günkü politbüro toplantısında konuşan Kim, "devletin krizle başa çıkma kabiliyetindeki toyluğun" pandemiyle mücadelede "karmaşıklığı ve zorlukları" artırdığını söyledi.

Kim, "devlet liderlerinin olumsuz tutumu, tembelliği ve hareketsizliğinin" hükümetin Kovid yanıtının "savunmasız noktalarını tamamen açığa çıkardığını" da belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kim, yetkililerden işyerlerindeki virüs kontrollerini sıkılaştırmalarını ve günlük ihtiyaçların tedarikini iyileştirip yaşam koşullarını istikrara kavuşturmak için iki katı fazla çaba harcamalarını da istedi.

KCNA'nın haberinde, krizle ilgili salı günü gerçekleşen politbüro toplantısı sonrasında yetkililerin ülkenin krizi kendi başına aşabileceğinden hâlâ emin oldukları da belirtildi.

Associated Press'in haberine göre, çarşamba günü ülke 232 bin 880 yeni "ateş" vakası (Kuzey Kore'nin Kovid için kullandığı örtmece) ve 6 ölüm daha kaydetti.

Ülkenin sağlık yetkilileri, nisan sonlarından bu yana hastalığın hızla yayılması üzerine 1,7 milyondan fazla kişinin hastalandığını da ekledi.

Yetkilileri alıntılayan devlet medyası, 1 milyondan fazla kişinin iyileştiğinin ancak en az 691 bin 170 kişinin halen karantinada olduğunu aktardı.

Ülke, pandeminin başlangıcından bu yana geçen hafta ilk kez bir Kovid salgını olduğunu resmen doğruladı ve salgını "en ağır ulusal acil durum" olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore, pandeminin başladığı 2020'den bu yana sürekli olarak ülkede sıfır Kovid vakası olduğunu iddia etti. Bu iddia sağlık uzmanları ve analistler tarafından büyük şüpheyle karşılandı.

Ülke, 26 milyonluk nüfusuna Kovid aşılarını da uygulayamadı.

Hükümet daha önce AstraZeneca'dan ve Çin'de üretilen Sinovac'tan gelen ücretsiz Kovid aşısı tekliflerini reddetmişti.

Bu, Kim'in, yetkilileri salgının yayılmasıyla başa çıkmadaki yaklaşımlarından dolayı bu hafta ikinci kınaması oldu.

Pazar günü yapılan acil Politbüro toplantısında Kim, kabinenin ve sağlık yetkililerinin "sorumsuz" yaklaşımını eleştirmiş ve başkentteki "ilaç tedarikini derhal istikrara kavuşturmak" için ordunun tıbbi kolordusunun "kuvvetli güçlerinin" görevlendirilmesini emretmişti.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus salı günü düzenlediği basın toplantısında, kuruluşun Kuzey Kore ve Eritre'yi Kovid aşılama çalışmalarına başlamaya ikna etmeye çabaladığını söyledi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU