Son yıllarda pek çok üründe olduğu gibi metal türlerinde de ciddi fiyat artışları yaşanıyor.
Yakupyilmazboru.com adlı sitede yer alan bilgiye göre Ankara'da demirin kilosu 13,80 liradan fiyatlandırılıyor.
Hurdacifiyatlari.com sitesindeki bilgilere göre külçe bakırın kilo fiyatı 109 lirayken, soyma bakırın kilo fiyatı 123 lira.
Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu'nun 26 Mayıs 2021'deki beyanatına göre demir bir yıl içinde yüzde 150 arttı.
Rakamlara dair örnekleri artırmak mümkün. Altın, gümüş gibi değerli metaller her zaman hırsızlık olaylarının hedefi durumunda.
Geçmişte demir, bakır, kurşun gibi malzemelerden yapılmış ürünler ise daha az hırsızlığın hedefi olurdu.
Ancak demir, bakır, kurşun ve bunlarla bağlantılı hurda fiyatlarının artışıyla birlikte son dönemlerde evlerin, dükkanların önünden demir kapıların, direklerin, parmaklıkların, mazgalların, rögar kapaklarının, elektrik kabloları gibi metal içeren ürünlerin çalındığına dair haberler daha sık duyulur oldu.
Yakın zamanda yaşanıp basına yansıyan birçok olay var. Ama bazılarını saymak gerekirse…
Yürüyen merdivenin kuyu kapakları bir ayda iki kere çalındı
12 Mayıs 2022: Antalya'da Muratpaşa ilçesi Kızılırmak Caddesi üzerindeki üst geçide ait yürüyen merdivenlerin çıkış bölümündeki kuyu kapakları çalındığı anlaşıldı.
Kapağın alındığı yere bir kişinin düşmemesi ise şans olarak değerlendirildi.
Bir ay önce yine aynı bölgedeki yürüyen merdivenlerin kuyu kapaklarının çalındığı öğrenildi.
Kısa arayla mahalledeki iki direğin de demirleri çalındı
14 Nisan 2022: Adana'da Akarcalı Mahallesi'nde hırsızların demirlerini çaldığı yüksek gerilim hattı direği devrildi.
Mahalle Muhtarı Şükrü Dişkaya gazetecilere yaptığı açıklamada "Önce mahalleye daha yakın bir direğin demirlerini çaldılar. Biz onu gördük, yetkililere bildirdik. Orada onarım çalışması yapıldı. Şimdi de bu direğin demirini çalmışlar ve devrilmesine neden oldular. Çalıp hurdacılara satıyorlar" dedi.
Mezarlığın demir korkuluğundan, ray demirlerine kadar her şey çalınıyor
Google'da kısa bir arama yapılırsa birçoğu son birkaç aya ait "İstanbul'da inşaattan demirleri çaldılar", "Bursa'da köprünün demirlerini çaldılar", "TCDD'ye ait ray demirlerini çalan beş kişi yakalandı", "Mezarın demir korkuluklarını çaldılar", "Köprünün demirlerini çaldılar", "Demir direği çalan hırsızlar jandarmaya yakalandı" benzeri başlıklı sayısız haberi görmek mümkün.
"Geçen yıla göre yüzde 34 arttı"
Halen mahkemelerde bilirkişi olarak görev yapan asayiş bürodan emekli polis memuru İsa Altun, sadece İstanbul'da geçen yıla göre rögar kapağı, sokak direği, levha gibi metalden yapılan malzemelerin çalınmasından kaynaklanan ve adli mercilere intikal eden olaylarda yüzde 34 artış olduğunu öne sürdü.
Altun, pek çok olayın da adli mercilere intikal etmediğini söyledi.
"Beş dakika bir yere gitsen götürüyorlar"
İstanbul Nalbur Hırdavat ve İnşaat Malzemeleri Alım Satım Esnaf Odası Başkanı Nevzat Çelik ise metal ve hurda ürünlerini hedef alan hırsızlıkta son 2 yıldır artış olduğunu belirtti.
Özellikle nalburların bu tür olaylardan çok mağdur olduğunu akran Çelik, şunları söyledi:
Nalbur arkadaşlar ürününü göstermek için el arabalarını, kürek veya kazmayı dükkanının önüne koyuyor. 5 dakika bir yere gidip geldiklerinde eşyalarının çalındığını görüyorlar. Karaköy'de musluk satan arkadaşlar ürünlerini işyerlerinin önünde sergiliyor. Arkasını 5 dakika döndüğünde birkaç tanesini çalındığının şokunu yaşıyorlar. İnşaatlardan demir çalınması da çok oluyor. Marketlerin de nalbur ürünleri satması zaten bizleri zorlarken bir de bu hırsızlıklardan iyice bunaldık.
"Polisler arasında 'açıkta hırsızlık' olarak nitelenen olayların failleri genelde yabancı kökenli"
İstanbul Sultangazi'de İstanbul Manşet gazetesinin imtiyaz sahibi akademisyen gazeteci Engin Belli, bölgenin nabzını iyi tutan isimlerden.
Mazgal, rögar kapağı, levha gibi malzemelerin çalınmasının polisler arasında "açıkta hırsızlık" olarak adlandırıldığını kaydeden Belli, şunları aktardı:
Bu tür olaylarda artış var. Çoğunlukla kağıt toplayıcılığı veya hurda işiyle uğraşan yabancı uyruklular yapıyor. Mazgalları, rögar kapaklarını, fırsat bulurlarsa cami kapaklarını, muslukları daha doğrusu açıkta buldukları her türlü metal ve demiri götürüyorlar. Adam kapısına park yapılmaz diye levha bırakıyor, sabah geliyor ki gitmiş. Ya da kafe sahibinin maç ilanlarını duyurmak için bıraktığı pano gidiyor. Geçen burada bakırını alacağız diye direkteki kabloyu sökmeye çalışan oldu.
"Dışarıda bir şey bırakmaya gelmiyor"
İstanbul'a bağlı Sultangazi ilçesi Malkoçoğlu Mahallesi Muhtarı Ali Erzen, hurda ve metal fiyatlarının artmasından dolayı son birkaç aydır tabela, duba, çöp konteynırı ve inşaatlardan demir çalınması gibi olayların arttığını öne sürdü.
"Dışarıda bir şey bırakmaya gelmiyor" diyen Erzen, "Arabalara atıp götürüyorlar. Yapanlar genelde hurda işiyle uğraşan yabancılar ve madde bağımlıları. Gayet soğukkanlılıkla yapıyorlar. Pek cezası da olmayınca rahatlar" diye konuştu.
© The Independentturkish