KAFFED'den 21 Mayıs için Yenikapı çağrısı: Çağrımız vicdan sahibi tüm dünya halklarınadır

"21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü" anması için bu yıl ilk kez Yenikapı'da bir meydan mitingi ile anma yapmaya hazırlanan KAFFED, miting için çağrıda bulundu. KAFFED, aynı gün İstanbul'da miting yapma kararı alan CHP yönetimine de seslendi

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) "İnsanlık tarihinin en büyük trajedilerinden birinin yaşandığı 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 158. yılında Yenikapı'da buluşuyoruz" diyerek bu yıl sürgün anmasını İstanbul Yenikapı'da bir miting düzenleyerek yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceki yıllarda farklı etkinliklerle 21 Mayıs anma programları düzenleyen ve bu yıl ilk kez bir meydan mitingi ile sürgün anması yapmaya hazırlanan KAFFED yönetimi, Beyoğlu'nda bir restoranda düzenlenen basın açıklaması ile miting daveti yaptı.

KAFFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer'in yanı sıra KAFFED Yönetim Kurulu üyeleri Yasemin Oral, Tülin Özgül ve Furkan Soyupak'ın katılımı ile yapılan basın toplantısında, Canan Kaftancıoğlu'nun mahkumiyet kararının ardından 21 Mayıs tarihinde Bursa'da yapılması planlanan "Milletin Sesi" mitingini İstanbul'a taşıyan CHP yönetimine de çağrıda bulunuldu.

Basın açıklamasını yapan KAFFED Başkanı Ümit Dinçer, "21 Mayıs 1864, 101 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının bittiğinin ilan edildiği ve günümüz Soçi sınırları içerisinde kalan Kbaada vadisinde son savaşın yapıldığı tarihtir. Çerkesler ve tüm Kuzey Kafkasya halklarının kolektif hafızalarında bu tarihin rolü ise 101 yıl süren savaşların bitmesini belirten basit bir kronolojik bilgiden ibaret değildir. 21 Mayıs'la sembolleşen tarih, bir halkın tarih sahnesinden silinmek istenilmesinin sembolü olan, soykırımın tarihidir" dedi.

"Bu soykırımın tanığı var, tanıyanı yok, anlatanı var, anlayanı yok"

1763-1864 yılları arasında Çarlık Rusyasının Kafkasya'daki yayılmacı politikasının bir hedefinin de Çerkeslerin savaşma azim ve iradesini kırmak olduğunu ve bu nedenle coğrafyayı insansızlaştırmak için soykırım uyguladığını dile getiren Dinçer, şöyle konuştu:

Bu soykırımın tanığı var, tanıyanı yok, anlatanı var, anlayanı yok, sorumlusu var üstleneni yok, adeta unutulmuş ya da unutturulmak istenilmiş bir soykırım gerçeği var ortada. Sanki 2 milyon Çerkes 1864 yılında kendilerini sürgüne göndermiş gibi müsebbibinin de de müşahidinin de kulakları sağır gözleri kör. Ancak soykırımın torunları ise halen hayatta ve bir kez daha yüksek sesle tüm dünyaya haykırmak istiyorlar: Bunun adı soykırım!

"Rusya Federasyonu bu soykırımın bugünkü muhatabıdır"

Soykırım ve sürgün sonrasında Çerkeslerin sürüldükleri ülkelerde asimilasyona uğradıklarını ve kültürlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Ümit Dinçer, Rusya'nın da  Kafkasya'daki poltikların tarih içinde değişmediğini ifade ederek şunları söyledi:

Gerek bölge halklarına yaklaşımı, gerek sürdürdüğü politikalar, gerek devlet sembolleri bakımından her yönüyle Rusya İmparatorluğunun devamı olduğunu iddia ve ispat eden Rusya Federasyonu ise bu soykırımın bugünkü muhatabıdır. 21 Mayıs 1864'le son bulmayan zulüm 2. Dünya Savaşında gerçekleştirilen 1944 Çeçen, İnguş, Tatar, Karaçay, Balkar dahil pek çok halkın soykırıma uğratılması ve Sibirya'ya sürülmesi ile devam etmişti 1990'ların kaotik ortamında Çeçen savaşları ile neticelenmiştir. Bugün de anavatanımızın yanı başında Ukrayna'da 5 milyonu aşkın sivil insanı mülteci haline getiren yine aynı politikalar, aynı yayılmacılık ve aynı güvenlikçi perspektif olmuştur

"Çağrımız vicdan sahibi tüm dünya halklarınadır"

Üzerinden geçen 158 yıla rağmen "21 Mayıslar"ın devam ettiğini söyleyen Dinçer, "İşte bu anlayış doğrultusunda  21 Mayıs'ı anmak ve Çerkeslerin uğramış olduğu tarihsel haksızlıkları Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmak, uluslarası hukuka çağrı yapmak, insanlık vicdanına seslenmek  için 21 Mayıs 2022 saat 16:00'da Yenikapı Miting Alanı'nda toplanıyoruz. Çağrımız vicdan sahibi tüm dünya halklarınadır, çağrımız derdimizi dinlemek isteyenleredir.  Bu sene hep beraber yüksel sesle ve ısrarla "Bunun adı soykırım" diyebilmek için 21 Mayıs'ta Yenikapı'dayız" dedi.

CHP'ye miting günü çağrısı

"Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'nin pozisyonunu kendi zaviyelerinden anlayabiliriz. Ancak Çerkesler ve Kuzey Kafkasyalılar açısından son derece önemli bir faaliyeti sekteye uğratma potansiyeli son derece yüksek bir faaliyettir. Biz bu konuda CHP'nin yetkilileri ile iletişim kurduk ve durumumuzu kendilerine ilettik. Bu durumun Çerkesler tarafından iyi algılanmayacağını ve bizim organizasyonumuzun haftalar önce ilan edildiğini kendilerine söyledik. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konuda bir duyarlılık göstereceğini umuyor ve bekliyoruz"

Bu alandaki taleplerin sosyal medya üzerinden de dile getirildiğini ifade eden KAFFED Başkanı Ümit Dinçer, "Bir hak arama mücadelesinin başkalarının hakkının çiğnenmeden yapılabileceğinin örneği göstereceklerine olan inancımızı diri tutmak istiyoruz" dedi.

CHP, aynı gün yapacağı Bursa mitingini İstanbul'a taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) daha önceden başlattığı ve bir süre ara verdiği "Milletin Sesi" mitingleri kapsamında 21 Mayıs tarihinde Bursa'da miting  yapacağını duyurmuştu.

Ancak CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen 3 ayrı mahkumiyet kararının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa'da yapılacak mitingin İstanbul'a alındığını açıklamıştı.

Bu karar üzerine dün akşam sosyal medya hesabından açıklama yapan KAFFED yönetimi, miting tarihinin başka bir gün olarak belirlenmesi yönünde CHP'ye çağrıda bulunmuştu.

Bu sabah Olağanüstü olarak toplanan CHP MYK'nın ardından açıklama yapan parti sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul mitinginin 21 Mayıs günü İstanbul Maltepe'de yapılacağını açıkladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU