Erdoğan'ın "Ucube" demesinden sonra yıkılan İnsanlık Anıtı'yla ilgili AYM'den karar: İfade ve sanat özgürlüğü ihlal edildi

Heykeltraş Mehmet Aksoy, "İnsanlık Anıtı’nı tekrar yerine koyacağım. Bu kez heykelin yaşadıklarını da kaydererek inşa edeceğim" dedi

Fotoğraf: Wikipedia

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2006 yılında Kars'ta heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ucube" dediği İnsanlık Anıtı'nın yıkılmasına ilişkin başvuruyu karara bağladı.

AYM Genel Kurulu, heykelin yıkılması nedeniyle Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, tazminat ödenmesine hükmetti. Karar altı muhalif üyeye karşılık sekiz oyla alındı.

"Heykeli yeniden yapacağım"

AYM’nin kararına ilişkin bianet’e konuşan Aksoy, şunlar söyledi:

“İnsanlar iktidarın gücüne dayanarak kendilerini hukukun üstünde görüyorlar. Bu karar hukukun bireylerin üstünde olduğunun göstergesidir. Bu karar sanat ve ifade özgürlüğünün göstergesidir.

‘Ucube’ denilen sanatım insanlık anıtı olarak aklandı. Cumhurbaşkanı bu karar doğrultusunda ‘ben yaptım oldu’ fikriyatının karşılık bulmadığını anlar umarım ve düşüncelerini yeniden gözden geçirir.

Heykelinmin yıkılması dünya kamuoyunun gözünde Türkiye’nin imajını zedeledi. Ama ben sanatımın gücüne inanıyorum ve sanatımı icra etmekten vazgeçmedim. İnsanlık Anıtı’nı tekrar yerine koyacağım. Bu kez heykelin yaşadıklarını da kaydererek inşa edeğim.” 

Ne olmuştu?

2011’de Kars’a ziyarette bulunan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsanlık Anıtı’na “ucube” demiş ve anıtın yıkılmasını istemişti.

Yıkım kararına karşı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak bölge idare mahkemesi bu kararı kaldırmıştı.

Bunun üzerine Kars Belediyesi, heykelin yıkımı için ihaleye çıkmıştı. 272 bin TL’ye işi alan bir şirket, 26 Nisan 2011’de heykelin yıkımına başlamıştı. 

Aksoy, "İnsanlık anıtı"na ucube dediği gerekçesiyle Tayyip Erdoğan hakkında tazminat davası açmış, mahkeme 2015 yılında Erdoğan’ı 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Fakat bu karar da yerel mahkeme tarafından kaldırılmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU