Gökbilimciler, Hubble arşivinde asteroit hazinesi buldu

Projede binlerce yurttaş bilimci çalıştı

Araştırmacılar, göktaşlarının ne kadar uzakta olduğunu ve yörüngelerini belirlemek için çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor (NASA)

NASA'nın emektar teleskobu Hubble'ın topladığı verilerin arşivini inceleyen gökbilimciler, asteroit hazinesi buldu. Yapılan çalışma, 1701 asteroit izini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu'nun önceden topladığı verilerde gözden kaçan asteroitleri belirlemek için yurttaş bilimcilerle 2019'da bir proje başlattı. "Hubble Asteroit Avcısı" adlı projede verilerin incelenerek önceden parazit olduğu sanılan asteroitleri tanımlamak amaçlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hubble, ACS ve WFC3 kameralarının 30 Nisan 2002 - 14 Mart 2021 arasında yaptığı gözlemlerden elde edilen 37 binden fazla görüntü tarandı.

Bu kameralarla yapılan gözlemler genellikle 30 dakika sürüyor. Gökbilimciler bu yüzden hareketli asteroitlerin bu gözlemlerden toplanan verilerde çizgi olarak göründüğünü söyledi. Ancak bilgisayar sistemlerinin bu tür çizgilerin asteroit olduğunu algılaması zor olabiliyor.

Araştırma ekibinden Sandor Kruk, "Hubble'ın yörüngesi ve hareketi sebebiyle, görüntülerde çizgiler kavisli görünüyor. Bu da asteroit izlerini ayırmayı zorlaştırıyor. Daha doğrusu, bir bilgisayara bunları nasıl otomatik şekilde algılayacağını anlatmak zor" dedi.

Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü'nde astrofizikçi olarak görev yapan Kruk sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu nedenle bir başlangıç sınıflandırması hazırlamak için gönüllülere ihtiyacımız vardı. Bu sınıflandırmayı daha sonra bir makine öğrenmesi algoritmasını eğitmek için kullandık.

Projede 11 bin 482 yurttaş bilimci binlerce görüntüyü inceleyerek çizgileri araştırdı. Görüntülerin yüzde 1'inde 1488 asteroit olabilecek iz tanımlandı.

Daha sonra eğitilen algoritmanın da katkısıyla muhtemel asteroitlerin sayısı 2 bin 487'ye çıktı. Kurk ve ekibi görüntüleri inceleyerek sayıyı düşürdü ve toplamda 1701 asteroit izine ulaştı.

Bu izlerin yaklaşık üçte birinin daha önce bilinen asteroit olduğu görüldü. Ancak geri kalan 1031 iz tanımlanamadı. Uzmanlar, daha fazla gözlem yapılması gerektiğini belirtti.

Araştırmacılar, göktaşlarının ne kadar uzakta olduğunu ve yörüngelerini belirlemek için çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.

 

Independent Türkçe, Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü, Space.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU