Ukraynalı iki Kızılhaç gönüllüsü, Rusya'ya kaçırılıp işkence gördüğünü öne sürdü

"21. yüzyıldan 16. yüzyıla ışınlanmışız gibiydi"

Volodimir Khropun ve Yulia Ivannikova-Katsemon'un işkence ve kötü muamele iddiaları henüz bağımsız olarak doğrulanamadı (Reuters)

Ukraynalı iki Kızılhaç gönüllüsü, ülkede Rus askerler tarafından yakalanıp Rusya'ya götürüldüğünü ve burada işkence gördüğünü öne sürdü.

Volodimir Khropun, 18 Mart'ta başkent Kiev'in kuzeybatısındaki Kozaroviçi köyünde mahsur kalan sivilleri kurtarmak için okul servisi aracıyla bölgede giderken, Rus askerlerin kendisini gözaltına aldığını iddia etti.

44 yaşındaki Kızılhaç gönüllüsü, bir hafta boyunca köyün yakınındaki bir fabrikanın bodrum katında, 40 siville birlikte esir alındığını öne sürdü.

Khorpun, "Bize tüfekle vurdular, yumruk ve tekme attılar. Gözlerimi ve ellerimi bağladılar. Elektroşok tabancası kullandılar ve benden Ukraynalı askerlerle ilgili bilgi almaya çalıştılar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel Kızılhaç ekibine gönüllü olarak katılan Yulia Ivannikova-Katsemon da Khorpun'dan bir gün sonra Rus askerler tarafından esir alınarak aynı yere götürüldüğünü iddia etti.

İki Ukraynalı, askerlerin önce kendilerini Belarus'a oradan da Rusya'da bir hapishaneye götürdüğünü savundu.

Elektrik mühendisi olarak çalışan Khorpun, Belarus'ta Rus askerlerin kendisine bir kimlik belgesi verdiğini, bu belgede doğum yeri olarak Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yazdığını öne sürdü. Bu, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'ne bağlı olduğu dönemdeki eski adı.

Khorpun, Rusya'da kendisi gibi esir alınan 72 kişiyi daha gördüğünü öne sürerek, "Bize hayvan gibi davrandılar. 21. yüzyıldan 16. yüzyıla ışınlanmışız gibiydi" ifadelerini kullandı.
 

rusya işkence iddiası-reuters.jpg
Kızılhaç gönüllülerinin Rus askerler tarafından esir tutulduklarını söylediği bodrum katındaki oda (Reuters)


Acil hizmetler görevlisi olarak çalışan Ivannikova-Katsemon ise "Zor olan şey ailemize ulaşıp hayatta olduğumuzu ve esir düştüğümüzü haber verememekti" dedi.

37 yaşındaki kadın, Rus yetkililerin kendisine Sibirya'ya bir kereste üretim kampına gönderileceğini söylediğini de iddia etti.

Khorpun ve Ivannikova-Katsemon, 9 Nisan'da Ukrayna - Rusya arasında düzenlenen esir değişimiyle serbest bırakılmıştı.
 

belarus-kimlik belgesi-bbc.jpg
Khorpun'un Belarus'ta Rus askerlerin kendisi için çıkardığını iddia ettiği kimlik belgesi (BBC)


Ukrayna Kızılhaçı, iki kişinin de kuruluşta gönüllü olduğunu doğrularken, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk ise gönüllülerinin serbest bırakılmasına dair Reuters'ın yorum talebini reddetti.

Khorpun ve Ivannikova-Katsemon'un kötü muamele ve işkence iddiaları henüz bağımsız olarak doğrulanmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 64. gününde de çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU