Rusya'da Ukrayna savaşına karşı çıkan muhalif siyasetçi hapse atıldı

Vladimir Kara-Murza, 2015 ve 2017'de Moskova'ya bağlı kişilerce zehirlendiğini öne sürmüştü

Kara-Murza, ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarına destek verdiği gerekçesiyle 2015 ve 2017'de Moskova'ya bağlı kişilerce zehirlendiğini de öne sürmüştü (Reuters)

Ukrayna savaşına karşı tavrıyla tanınan muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza, Rusya'da hapse atıldı.

Kara-Murza'nın avukatı Vadim Prokhorov, dün Facebook hesabından yaptığı paylaşımda başkent Moskova'daki Basmanni Bölge Mahkemesi'nin muhalif siyasetçinin en az 12 Haziran'a kadar tutuklu kalmasına karar verdiğini duyurdu.

Avukatının paylaştığı bilgilere göre 40 yaşındaki Kara-Murza, 15 Mart'ta ABD'deki Arizona Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna savaşıyla ilgili "yanıltıcı bilgiler verdiği" gerekçesiyle ceza aldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dünkü açıklamasında "Soruşturma Komitesi, yeni getirilen yasa gereğince gücünü kullanıp görevini yerine getiriyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada bahsedilen kanunu Putin'in 4 Mart'ta imzalamıştı. Bu yasa Rusya'nın Ukrayna istilasıyla ilgili "sahte ve yanlış" haber yapan kişi ve kuruluşların 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını öngörüyor.

Prokhorov, müvekkilinin ilk kez 11 Nisan'da evinin yakınında aracından inerken "trafik kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle gözaltına alındığını, sonra da polise direndiği için kendisine 15 gün hapis cezası verildiğini belirtti.

Avukatı en son verilen hapis cezasıyla aslında bu tutuklamanın amacının çok daha farklı olduğunun ortaya çıktığını savunarak, "Kara-Murza'ya açılan dava siyasi nitelikte" dedi.

Prokhorov, duruşmanın ne zaman görüleceğinin netleşmediğini belirtirken, müvekkilinin suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti.

Öte yandan Rusya Adalet Bakanlığı, cuma günü Kara-Murza'yı ve Moskova'nın Yankısı adlı muhalif radyo kanalının editörlüğünü de yapan gazeteci Alexey Vanediktov'u "yabancı ajan" ilan etti.

Rusya'daki radyo, Ukrayna savaşını eleştiren yayımları nedeniyle 3 Mart'ta kapatılmıştı.
 


Bakanlığın açıklamasında, hapisteki ünlü aktivist Aleksey Navalni'nin sağ kolu olarak tanınan Leonid Volkov ve deneyimli gazeteci Aleksandr Nevzorov'un da "yabancı ajan" listesine dahil edildiği belirtildi.

Kara-Murza, 2015'te suikasta uğrayan muhalif Rus siyasetçi Boris Nemtsov ve Kremlin karşıtı Rus oligark Mihail Hodorkovski'ye yakınlığıyla da tanınıyor.

Öte yandan Kara-Murza, ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarına destek verdiği gerekçesiyle 2015 ve 2017'de Moskova'ya bağlı kişilerce zehirlendiğini de öne sürmüştü.

2015-2016 arasında Halkın Özgürlük Partisi'nin başkan yardımcısı olarak görev yapan Kara-Murza, Hodorkovski'nin kurduğu ve 2017'de Kremlin tarafından kapatılan Açık Rusya adlı muhalif sivil toplum kuruluşununda da aynı pozisyonda çalışmıştı.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 59. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, AFP, Reuters, The Moscow Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU