Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre terör saldırıları sonucu yaralanan görevlilerin sakatlık oranı (maluliyet) yüzde 40'ın altında kalırsa, bu kişiler resmi olarak gazi kabul edilmiyor.
Bu nedenle terörle mücadelede yaralanan yaklaşık 20 bin asker ve polis, sosyal hak ve yardımlardan faydalanamıyor.
Konu zaman zaman kamuoyunda yer bulup siyasetçilerin desteğini alsa da sonuç alınabilmiş değil.
Independent Türkçe, takipçisi olduğu konuyu Malul Sayılmayan Gaziler Derneği Başkanı Halil Pulant'la konuştu.
7 yılda 15 kanun teklifi
Yaşananlardan ötürü kırgın olduklarını belirten Pulant, 2015'ten bu yana CHP, İYİ Parti, MHP, Memleket Partisi ve Demokrat Parti olmak üzere 5 farklı partinin verdiği kanun teklifi sayısının 15'e ulaştığını ancak konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) komisyonda gündeme gelmediğini aktardı.
"Gaziler yok sayılıyor"
Terörle mücadelede yaralandığı halde gazi sayılmayan 20 bin vatan evladı adına konuştuğunu ifade eden Halil Pulant, 15 kanun teklifinden birinin bile TBMM Genel Kurulu'na ulaşmayışı hakkında hem sitem etti hem de duruma tepki gösterdi.
Son 1 yıl içinde bile bu konu hakkında farklı partilerden 5 kanun teklifi verildiğini belirten Pulant, "Bizlere 'bu iş olacak, bekleyin' denilse de aslında görünen o ki gaziler yok sayılıyor. AK Parti neden kanunu teklifi vermiyor ya da verilenleri neden desteklemiyor?" diye sordu.
AK Parti'li İlknur İnceöz, gazilerin sorunlarını bildiklerini ve bu konuda hassas olduklarını söylese de iktidar partisinin 2018'den bu yana ilgili konuda hiçbir açıklama yapmadığını belirten Pulant, vatan için çarpışırken gazi kalanlara bir randevunun bile çok görüldüğünü dile getirdi.
Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin Memleket Partisi'nden istifa etmeden önce başvurusunu yaparak konuyu TBMM Genel Kurulu'na getirme hamlesinde bulunduğunu da anımsatan Pulant'ın "Kabul edilip edilmeyeceğini göreceğiz" sözleri akıllara son olarak MHP'li İzzet Ulvi Yönter'in 1 yıl önce kanun teklifi verip konunun devamının gelmeyişini getirdi.
"Siyaset üstü bir konuda siyasi çekişmelere kurban gidiyoruz"
Partiler, karşıt görüşten olanların kanun teklifini reddetse de aslında kendilerinin de aynı teklifte bulunduğunu söyleyen Halil Pulant, siyaset üstü bir konunun siyasi çekişmelere kurban gittiğini belirterek, "Gaziler dönem dönem gündeme geliyor, 'Gazilerimizin arkasındayız' deniliyor ama sonuç alınmıyor. Partiler, gaziler için birlik olmalılar" ifadelerini kullandı.
"EYT çözülüyor, 20 bin gazinin sorunu çözülmüyor"
Pulant, 3600 ek gösterge, öğretmenlik meslek kanunu ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) gibi ülkenin önemli gündem maddeleri hakkında adımlar atılsa da malul sayılmayan gazilerin "üvey evlat" muamelesi görmesinden ötürü moral bozukluğu yaşadıklarını da kaydetti.
"Her ay bir müjde açıklanıyor ama sıra gazilere gelmiyor. EYT çözülüyor, 20 bin gazinin sorunu çözülmüyor" diyen Pulant'a "Siyaseten kullanıldığınızı hissediyor musunuz" sorusunu yönelttik.
Bu soruya "Ne yazık ki evet. Kullanılmış olma hissimiz büyüyor" yanıtını veren Pulant, lafa gelince herkesin "Arkanızdayız" dediğini ancak iş komisyondan çıkıp Genel Kurula gitmeye geldiğinde kimsenin destek vermediğini ifade etti.
HDP hariç her partiyle görüştüklerini ve hepsinin destek vereceklerini söylemesine rağmen girişimlerin bir kez daha sonuçsuz kaldığını belirten Halil Pulant, malul sayılmayan gazilerin gözü kulağının 7 yıldır TBMM'de olduğunu anlattı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ne olmuştu?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından geçen yıl TBMM'ye kanun teklifi sunulmuş ancak yaklaşık 20 bin asker ve polise hem gazilik hakkı verilmesini hem de şeref aylığı bağlanmasını kapsayan teklife ilişkin sonuç alınamamıştı.
7 yılda 15 kanun teklifi verilse de konu TBMM'de gündeme gelmemişti.
Geçen ay şehit ve gazi aileleriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda şunları söylemişti:
"Sorun, siyaset kurumunun olayları biraz sıcaklık geçtikten sonra zamana terk etmesi. Çok sayıda şehit ailemiz var. Zaman zaman yasalar çıkarıyoruz. Gazilerimiz var aynı şekilde. Yaşıyorlar ama bedenlerinden bir parça veriyorlar. Onların haklarını, hukuklarını gerçekten teslim ediyor muyuz? Bir başka acı tablo daha. Şehit şehittir aralarında ayrımcılık olmaz. Gazi gazidir ayrımcılık olmaz. Bütün bunların tamamının belli bir çerçeve içinde ele alınıp sorunun çözülmesi lazım. Biz bunu yapabilirsek görevimizi yerine getirmiş oluruz. Ankara’da oturup kanun teklifi vermekle bu sorun çözülmez. Önce sorunu yaşayanı dinlemeniz lazım. Bugüne kadar pek çok kanun çıktı ama söylediğim yöntem izlenmediği için her seferinde çıkan kanunda bir eksiklik, yanlışlık oldu. Her çıkan kanun bir grubun sorununu çözerken diğer grupları mağdur etti. Bu konuda biz çaba harcadık. Hazırladığımız kanun teklifini bütün derneklere gönderdik. Kanun teklifimiz kabul etmedi ama arkasını bırakmış değiliz."
© The Independentturkish